VW typ 82- Großdeutschland Ostfront 1943 Revell 1/9

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: VW typ 82- Großdeutschland Ostfront 1943 Revell 1/9

Postprzez siara1939 » piątek, 8 lipca 2011, 21:28

Calonocne to nie bardzo, bo wlasnie sie poczulem gotowy do lozka przez to wino. Bede chyba kontynuowal prace jutro. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez Maikel » piątek, 8 lipca 2011, 22:43

A Panowie tylko o jednym... :mrgreen:
Skupmy się na naszym hobby :P
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez rollingstones » niedziela, 10 lipca 2011, 09:30

Fajny temat - moim zdaniem robisz jednak błąd. Ten pojazd ma potencjał na lux model w ramach twoich możliwości przeróbek. Ja bym go ku temu zostawił a zabrał się za trenowanie malarskie na dwóch smart kitach Dragona prosto z pudła.
Panzer IV H albo J i Panterę G. Dużo fajnych powierzchni i z pudła robisz model z mocnym detalem.
PS. uważaj aby CI oczy nie popękały :lol: :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » niedziela, 10 lipca 2011, 10:49

Seba- milo, ze zawitales.
Mysle, ze nalezy sie pare slow wyjasnienia.
Model bedzie wykonany na wysokim poziomie- jak piszesz- jak na moje mozliwosci.
Nie bedzie uproszczen, ani scinania zakretow.
Chce zrobic dokladna replike w duzej skali, aby bylo widac co sie dokonalo z plastikiem.
Ten model jest naprawde fajny i dobrze odlany- oprocz paru szczegolow, ale nie rozpaczam, bo wiesz, ze jak cos mi sie nie bedzie podobalo, albo bedzie odbiegalo od orginalu, to poprawie, lub zrobie od nowa.
Model ten to byle ESCI- calkiem fajnie zrobiony, ale sa miejsca, gdzie bede ingerowal.
Powoli obrabiam czesci silnika.
Sam silnik to male dzielo sztuki i sklada sie z ponad 80 czesci.
Mam nadzieje, ze nie bedziesz zawiedziony. ;o)
rollingstones napisał(a):Fajny temat - moim zdaniem robisz jednak błąd. Ten pojazd ma potencjał na lux model w ramach twoich możliwości przeróbek. Ja bym go ku temu zostawił a zabrał się za trenowanie malarskie na dwóch smart kitach Dragona prosto z pudła.:

Piszac testowac malowanie, mialem na mysli testowanie malowania na czyms wiekszym. Malowac juz potrafie, ale na mniejszych modelach tego nie widac. :D
Uzyje technik preszadingu, color modulation, hairspray, metody soli, postshadingu, malowania oznaczen z masek, malowania rejestracji z masek (nie bede uzywal kalkomanii z zestawu, ani zadnej innej).
Siedzenia beda wykonane od podstaw, lacznie ze sprezynami.
Chce powierzchnie pojazdu przygotowac przed malowaniem, z widocznymi uszkodzeniami poszycia, z widoczna faktura powierzchni typu rdza 3D.
Mysle, ze bedzie ciekawie.
Moze sie wyrobie z nim na Bytom, bo jesien i zima to w kamieniarce okres zastoju.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez rollingstones » niedziela, 10 lipca 2011, 10:52

Twoje tłumaczenie mnie przekonało :lol:
A jak oczy ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » niedziela, 10 lipca 2011, 11:00

Juz mi nie pekaja. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » niedziela, 10 lipca 2011, 17:22

Elementy silnika oczyszczone i poszczegolne podzespoly posklejane.
Silnik gotowy do malowania.
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Korowiow » niedziela, 10 lipca 2011, 17:29

Siara ,mam do Ciebie i do innych kolegów pytanie na temat modulacji kolorów.
Co sądzisz o zastosowaniu tej metody wewnątrz pojazdu (oczywiście w pojazdach, w których to wnętrze jest widoczne tak jak choćby Kubelwagen czy też Grille nad, którym ja pracuję) ?
Napisałeś, że będziesz w tym projekcie stosował CM. Obiekt jest DUŻY więc i zastosowanie tej techniki będzie dobrze widoczne.
Ja zrobiłem w moim Grille CM na zewnątrz (muszę zrobić jakieś dobre zdjęcia aby było to widać) a co z wnętrzem ?
Nie spotkałem się jeszcze ze zdjęciami modeli, na których byłoby widać takie praktyki malarskie.
Co o tym sądzisz, robiłeś, planujesz, jest sens ?

PS. Przepraszam jeśli uznasz to za OFF TOP w Twoim wątku ale myślę, że jest w temacie.
Zadałem to pytanie u Ciebie ponieważ do Twojego wątku pewnie zaglądnie więcej osób z racji Twojego kunsztu i bardzo ciekawego, niespotykanego głównego bohatera.

PS2. Jeśliby rozgorzała mocna dyskusja, na co nie ukrywam liczę to nie krępuj się z przeniesieniem wątku do HP.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez siara1939 » niedziela, 10 lipca 2011, 17:35

U mnie akurat pojazd bedzie z plandeka, ale na swoj sposob CM zawsze uzywam, gdzie swiatla pada wiecej. Moze to byc na etapie malowania- uzywam jasniejszej farby, badz po kolorze bazowym na etapie filtrow i olejnych.
Wszystko zalezy od tego, gdzie i co bedzie widac, bo ja powoli odchodze od robienia rzeczy, ktore na koniec sa niewidoczne, bo robic cos dla sztuki naprawde nie ma sensu.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Korowiow » niedziela, 10 lipca 2011, 18:18

Dzięki za odpowiedź.
Popróbuję tak jak mówisz.W Grillu będzie widzć burty do na to co będzie widać od góry "polecę" jaśniejszym.
Zobaczę co mi wyjdzie.

PS.80 części w silniku - kosmos. Ze zdjęcia widać, że ten ex Esci wygląda dobrze - nie wiesz czy Dragon coś robił z formami czy dają to co było wcześniej ?
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez siara1939 » niedziela, 10 lipca 2011, 18:33

Model jest Revella- ale z tego co wiem, to nic nie zmieniali po przejeciu form od ESCI. W serii byly jeszcze motocykl BMW R75 z koszem, Kettenkrad, oraz motocykl Zundapp K 750.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » sobota, 23 lipca 2011, 22:00

Posklejalem i wstepnie pomalowalem silnik.
Narazie polozylem tylko akryle, uzylem techniki lakieru do wlosow i zadrapan z gabki.
Jutro wchodze z olejami i doklejam detale.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Soris000 » sobota, 23 lipca 2011, 22:17

siara1939 napisał(a):Model jest Revella- ale z tego co wiem, to nic nie zmieniali po przejeciu form od ESCI. W serii byly jeszcze motocykl BMW R75 z koszem, Kettenkrad, oraz motocykl Zundapp K 750.

Był jeszcze Harley (solo i z koszem), Moto Guzzi, Triumph, FN, BMW solo, DKW, M-72 i nebelwerfer- mam gdzieś katalog ESCI z tamtego okresu.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 lipca 2011, 11:52 przez Soris000, łącznie edytowano 2 razy
Soris000

Postprzez rollingstones » niedziela, 24 lipca 2011, 08:04

Siara - to taka niezwykła skala że mi trudno znaleźć odnośnik - proszę rób zdjęcia choć jedno na sesję z monetą na przykład. Muszę się przyzwyczaić
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » niedziela, 24 lipca 2011, 08:22

rollingstones napisał(a):Siara - to taka niezwykła skala że mi trudno znaleźć odnośnik - proszę rób zdjęcia choć jedno na sesję z monetą na przykład. Muszę się przyzwyczaić

Wieczorem powinienem wstawic nowe fotki skonczonego silnika z calym okablowaniem i paroma dodatkowymi detalami, ale narazie nie mam pomyslu na pasek klinowy. Wtedy dam jakis odnosnik skali. Silnik jest duzy, bo caly Kubel ma dlugosc 41 cm.
W sumie moglbym go sklejac po ciemku i jedna reka, ale zabawa jest fajna. Jedyny babol jak do tej pory, to ten "pajak" rurek, co odchodza od rur wydechowych i lacza sie pod alternatorem. Nie dosc, ze odlane byly kiepsko, to jeszcze nie pasowaly do calosci- musialem je podginac na cieplo, oraz dodalem te 3 rurke na gorze- zrobilem ja z miedzi. Musialem w niej wyciac szparke, aby kable od rozdzielacza wchodzily do srodka i po bokach sie rozchodzily do swiec zaplonowych. Dorobilem tez ciegno gazu w gazniku. Wieczorem powinno to wygladac o wiele lepiej z wszystkimi detalami, oraz po zabawie z AK Engine Weathering Set. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat