Dziękuje panowie za dobre słowa i cieszę się, że praca sie podoba.
author21 napisał(a):Błotko super ! Jakich pigmentów używasz?
Nie używam gotowych pigmentów, chociaż uważam je za dobre i wygodne rozwiązanie. Po prostu parę lat temu kupiłem sobie takie dwa zestawy :

Do nabycia np.tu :
http://ask4you.eu/pastele-suche-odcienie-brazu-p-133.html cena poniżej 20 zł za 12 kolorów.
Dzięki temu mam prawie nieograniczoną paletę kolorów (oczywiście w obębie od czerni przez brązy, szarości do różnych bieli).
Jeśli potrzebuję innego koloru to idę do sklepu dla plastyków i za 2-5 zł kupuję jedną "kredkę".
Sproszkowane pastele przechowuję w pudełkach po filmach lub takich mniejszych pojemnikach w których "manikiurzystki"trzymają ozdobniki do paznokci (za grosze na allegro).
Takie rozwiazanie daje moim zdaniem większe możliwości i jest tańsze od pigmentów (chociaż jak pisałem wg są ok i kilka mam zamiar nabyć).
Do utrwalania używam Pigment fixera Miga ale w sklepie dla artystów znalazłem coś co nazywa się fixatywa i służy do utrwalania obrazów wykonywanych pastelami.
Nabyłem za 18 zł pojemnik 300 ml (fixer mig 75ml za 26-30zł), przetestuję i dam znać.
Coś mi się zdaje, że to ten sam "szajs". Jedyne utrudnienie jest takie, że ta fixatywa sprzedawana jest tylko w sprayu ale można przecież napsikać do jakiegoś pojemnika i stosować.
PS.Do wykonania tego błota użyłem ze 12 kolorów w tym 3 szare i biały, chciałem uzyskać duże zróżnicowanie od całkiem suchego poprzeż różne stopnie wilgotności aż do prawie mokrego i tu się właśnie porzydały różne kolory.