Polski Leopard 2A4 - HobbyBoss 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Polski Leopard 2A4 - HobbyBoss 1:35

Postprzez wojtas193 » sobota, 23 lipca 2011, 19:29

Ostach napisał(a):Możesz spróbować skrócić oś tych kół albo rozciąć je na pół wzdłuż szwu gdzie je sklejałeś. Mniejsze szkody będą niż przy odrywaniu fartuchów.

Z tym skróceniem osi to niegłupi pomysł, będzie trzeba spróbować. Zostawię tylko kawałeczek, żeby ustawić je prawidłowo na miejscu i wkleję koła na stałe (nikt tym przecież jeździł nie będzie ;o) )

Przemek - MaXus napisał(a):Fajnie się kotek prezentuje - tak lśniący ...

Bardzo sprawnie ci idzie, zważywszy na początki. Również mam podobny zestawik, prócz lufy i linki. Oglądam zmagania z przyjemnością.

Mi też się podoba po tym sidoluxie :) Kolory stałe się żywsze, mam nadzieję, że lakier matowy na koniec tego nie zgasi..

Dzięki za zainteresowanie :D
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rollingstones » sobota, 23 lipca 2011, 19:34

NIe nakładaj matu po prostu - zrób delikatne filtry z olejnych artystycznych farb które spowodują wypłowienie kamuflażu, i potem punktowy wash. Wszystko zrobi sięsatynowo matowe
płotka
rollingstones

Postprzez wojtas193 » niedziela, 24 lipca 2011, 13:26

rollingstones napisał(a):NIe nakładaj matu po prostu - zrób delikatne filtry z olejnych artystycznych farb które spowodują wypłowienie kamuflażu [...]

Hmm... Nie bardzo wiem jakiego koloru lepiej użyć póki co mam sienę naturalną, ubrę paloną i brąz van dyck z odcieni brązu :roll:

W międzyczasie wykombinowałem trzy drzewka na podstawkę.

Obrazek

PS
Amputowałem osie kół napędowych, teraz wszystko się mieści :D
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez wojtas193 » środa, 27 lipca 2011, 11:38

Podstawkę pomalowałem na bazowo. Dodatkowo zauważyłem, że ogromnie chłonie ona farbę... Tyle farby co na to poszło, starczyłoby na kilka modeli :shock:

Obrazek

A tu przymiarka z głównym bohaterem :)

Obrazek
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez author21 » czwartek, 28 lipca 2011, 07:02

trzeba było zagruntować czymś podstawkę, np sidolux lub jeśli jest typowo gipsowo- fugowa itp to np uni grunt do ścian .
author21

Postprzez wojtas193 » piątek, 29 lipca 2011, 10:38

author21 napisał(a):trzeba było zagruntować czymś podstawkę, np sidolux lub jeśli jest typowo gipsowo- fugowa itp to np uni grunt do ścian .

Sidoluxu i unigruntu nie żałowałem :-| może to efekt cieniutkiej warstwy zaprawy i gąbki pod spodem... :roll:

Tak czy inaczej dziś na tapetę wziąłem temat błota :)
Błotka robiłem pierwszy raz, także trochę na czuja. Z gładzi tynkowej i farb Vallejo robiłem papkę i sztywnym pędzelkiem nakładałem warstwami na model.

Obrazek

Obrazek

Najpierw nałożyłem warstwę bardzo jasną i potem stopniowo ściemniałem w miejscach gdzie nazbierało się najwięcej i przy dolnych krawędziach pancerza. Tu mam też taką uwagę, że masa (przynajmniej w moim wypadku) po wyschnięciu jaśnieje.
A tu efekt moich zmagań z materią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Musze teraz podmalować podstawkę pod kolor błota i przykurzyć całość czołgu.

Gąski na razie są czarne i nie bardzo mam pomysł, co robić z nimi dalej... Pod kołami jezdnymi powinny być chyba w miarę czyste i prześwitywać metal, a resztę utytłać błotem?

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane :)
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez wojtas193 » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 21:09

Poprawiłem dziś błoto, dokleiłem liny i przykurzyłem czołg po całości.
Mam nadzieję, że jest lepiej :) Zostało jeszcze okopcić wydechy i wkleić szkiełko w peryskopie (?).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez Ostach » wtorek, 2 sierpnia 2011, 06:24

Może coś Ci to pomoże z gąskami:
Obrazek

Moźe porób jeszcze jakieś bryzgi wody i błota? Ja osobiście nie jestem fanem jasnego błotka ale no zobaczymy jak to zmalujesz.

pozdro
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez wojtas193 » czwartek, 4 sierpnia 2011, 09:17

Dodałem trochę rozbryzgów i zacząłem malować gąski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez wojtas193 » wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:54

Dziś założyłem koła i gąski (przy tych ostatnich posypało się sporo łaciny :twisted:) , a potem poczyniłem przymiarki do podstawki i wyszło, że środek z prawej strony i tył z lewej lewituje :roll:

Obrazek

Kolor ziemi jeszcze nie dopasowany do błota na czołgu, ale najpierw muszę zlikwidować lewitację ;o)
Zaznaczam, że gąsienice będę jeszcze brudzić tak żeby spasować z czołgiem. Muszę się też zastanowić nad większą ilością drzew i wykombinować jakieś krzaki. Może zrobię jakieś 'rozjechane' drzewko :roll:
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez wojtas193 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 12:26

Kolejne przymiarki na sucho, myślę że jest to bliskie efektowi końcowemu. Na pewno muszę dodać krzaków za czołgiem, dojdą jeszcze suche liście na ziemi i jakaś trawa :)

Obrazek
(Tabliczka przyszła wczoraj i na razie też jest na kulce tacka, nie mogłem się oprzeć :) )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia trochę zażółcone, nie mogłem tego usunąć :x

Jako że teraz większość prac będę skupiał na podstawce proszę o przeniesienie do dioram.
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez wojtas193 » piątek, 12 sierpnia 2011, 16:19

Się zazieleniło :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zasadzie to zostało wyczyścić ramkę i nakleić tabliczkę, chyba że macie jakieś uwagi, to walcie śmiało.
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez srebrol » piątek, 12 sierpnia 2011, 18:32

...witam!...to mój pierwszy post na forum...pozdrawiam wszystkich!...co do Leo rewelacja, jedyne ''ale'' jak dla mnie to te nienaturalnie wyglądające wysokie krzaczory - za ostre, za proste jak na polski poligon (a coś o tym wiem) prawie jak na wietnamskim polu ryżowym... no i ta green trawa - jeśli to jesień/roztopy/wiosna to chyba za bardzo zielona?... poza tym świetna robota!...Pozdrawiam!
srebrol

Postprzez karambolis8 » piątek, 12 sierpnia 2011, 19:39

Liście i drzewa wyglądają czadersko. Podpowiesz z czego je zrobiłeś?
karambolis8

Postprzez wojtas193 » piątek, 12 sierpnia 2011, 20:48

srebrol napisał(a):...witam!...to mój pierwszy post na forum...pozdrawiam wszystkich!...co do Leo rewelacja, jedyne ''ale'' jak dla mnie to te nienaturalnie wyglądające wysokie krzaczory - za ostre, za proste jak na polski poligon (a coś o tym wiem) prawie jak na wietnamskim polu ryżowym... no i ta green trawa - jeśli to jesień/roztopy/wiosna to chyba za bardzo zielona?... poza tym świetna robota!...Pozdrawiam!

Witaj.

Dzięki za opinię, w rzeczywistości trawa nie jest taka zielona - gasiłem ją afican dust AK i wygląda jak taka podeschnięta.
Muszę popracować nad wiernością kolorów na zdjęciach.

karambolis8 napisał(a):Liście i drzewa wyglądają czadersko. Podpowiesz z czego je zrobiłeś?

Drzewa to zwyczajne korzenie jakiś krzewów wykopanych z ogródka, a krzaki większości z korzeni malin. Liście to ogólnie znane "szyszki" brzozowe. Właśnie teraz sypią się na potęgę takie listki w skali.
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat