Jaką szlifierkę kupić ?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jaką szlifierkę kupić ?

Postprzez Jajacek » czwartek, 28 lipca 2011, 18:08

Niestety ale to urządzonko Tamiya nie nadaje się do wiercenia otworów głębszych niż 1 mm. Ma za duże obroty i wytapia plastik. Udało mi się "zaszpachlować" dwa wiertła... ;o)
Obrazek
Obrazek

Za to doskonale sprawdziło się w roli szlifierki. Do tego frezu dokupiłem jeszcze na eBayu za 30 zł firmowy komplet Tamiya.
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Jajacek

Reklama

Postprzez Jajacek » czwartek, 28 lipca 2011, 18:57

Kazik napisał(a):
Drugie urządzenie to sprzęt do zakupu którego przekonali mnie koledzy Macio4ever a potem Wuen - mikro szlifierka oscyclacyjna Proxxona.

Dzisiaj dotarła do mnie ta szlifierka.
Obrazek

Mam pytanie - czym byłoby najlepiej szlifować - chodzi o papier ścierny. Do tej pory używałem zwykłego papieru o gradacji 1000. Szybko zabija się cząstkami polistyrenu i przestaje spełniać swoją rolę. Czy jest może jakiś inny materiał ścierny, do którego nie przykleja się pył plastikowy ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez siara1939 » czwartek, 28 lipca 2011, 20:50

Jajacek- papiery trzeba uzywac o roznej gradacji- zaczynajac od takich z grubym ziarnem np. 80 i powoli zwiekszajac gradacje- 120, 400, 600, 1000, 1200 itp. Jezeli uzywasz tylko 1000, to sie nie dziwie, ze Ci sie zapycha. Robota tez idzie wolniej.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 28 lipca 2011, 21:38

Stopniowanie ziarnistości to pierwsza sprawa, a druga - czy szlifujesz na mokro, czy na sucho? Szlifowanie ręczne - najlepiej tylko na mokro, szlifowanie przy użyciu szlifierki oscylacyjnej - nie wiem czy szlifowanie na mokro będzie bezpieczne dla szlifierki? A papiery które nie zapychają się tak szybko to żółte Nortony - tylko że to papiery do gipsu i są tylko grubo i średnioziarniste, a oprócz tego niestety nie nadają się do szlifowania na mokro.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Macio4ever » czwartek, 28 lipca 2011, 22:01

Urządzonko Tamiya nie ma nic do rzeczy. Zbyt szybkie wiercenie otworów tak się kończy albo próba wywiercenia jednym ciągiem głebokiego otworu - zostaje wiór i się topi w trakcie wiercenia. Im głębiej tym więcej razy trzeba wycofać wiertło aby mógło odprowadzić wióry.

Stąd też wygoda stosowania stojaka wiertarskiego.

Papiery: przydatne są moim zdaniem od 400 w górę. Jakieś 200 ok może jak trzeba na mokro zdjąć dużo szpachlówki albo do innych zastosowań, generalnie rzadko. Tak grube ziarno zostawia dość głębokie rysy.

Szlifowanie na mokro ma tę zalętę, że mniej zabija się papier i wychodzi gładsza powierzchnia. Polecam gąbki 3M - idealne o zastosowań modelarskich. Co do gradacji - opisałem wszystko w wątku zakupowym w cywilach.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » czwartek, 28 lipca 2011, 22:26

Wiercenie otworków mechanicznie zdecydowanie odradzam.
Ja wiercę wszystko ręcznie, oczywiście mam na myśli średnice od 0,3 do 1,5mm.
Uważam że są z tego same plusy: można to zrobić precyzyjniej, bez uszkodzeń zarówno wiertła jak i materiału w którym wiercimy.
"Urządzonka" z Tamiya używam do wszelakiej innej obróbki jak frezowanie, szlifowanie części metalowych itd.

Jeśli chodzi o szlifierkę oscylacyjną to najczęściej podpinam papier 180 wodny i szlifuję na sucho. Nie chce mi się bawić w ciapanie w wodzie. Nie zapycha się tak bardzo szybko. Zamiennie z papierem stosuję czerwoną gąbkę 3M.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » czwartek, 28 lipca 2011, 22:34

Kazik napisał(a):Wiercenie otworków mechanicznie zdecydowanie odradzam.
(...).

Z ręki małych średnic mogę się zgodzić. Ale wiele powtarzalnych i precyzyjnych moim zdaniem tylko mechnicznie ze stojakiem i pewnym uchytwem części wierconej.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » czwartek, 28 lipca 2011, 22:36

Macio4ever napisał(a): Ale wiele powtarzalnych i precyzyjnych moim zdaniem tylko mechnicznie ze stojakiem i pewnym uchytwem części wierconej.

Owszem ale tych w naszym modelarstwie nie ma za wiele. No chyba że się chce robić deskę rozdzielczą z nastoma włącznikami w rzędzie :P :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez levee » piątek, 29 lipca 2011, 19:37

Jajacek napisał(a):Niestety ale to urządzonko Tamiya nie nadaje się do wiercenia otworów głębszych niż 1 mm. Ma za duże obroty i wytapia plastik.

Bo posiadasz, Jajacku, szlifierkę z Tamiyi. Wiertarka z Tamiyi (kolor obudowy niebieski) ma zupełnie inne przełożenie przez co i obroty dużo mniejsze.
levee

Postprzez Jajacek » piątek, 29 lipca 2011, 23:48

levee napisał(a): Wiertarka z Tamiyi (kolor obudowy niebieski) ma zupełnie inne przełożenie przez co i obroty dużo mniejsze.

Czy jesteś tego pewny :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez levee » sobota, 30 lipca 2011, 00:35

Tak, mam właśnie tę niebieską (Handy drill). Ze schematu na pudełku Twojej wersji (Handy Router) wynika, że obroty silnika przenoszone są na główny wał za pośrednictwem pary kół zębatych. W wiertarce występują dodatkowo jeszcze dwie podwójne zębatki, każda z nich kilkukrotnie redukuje obroty. Poniżej pożyczone zdjęcie z netu - mam nadzieję, że widać różnice pomiędzy tymi "urządzonkami":

Obrazek
zdjęcie ze strony http://www.gofastest.com/fastrax/

Na opakowaniu wiertarki znalazłem liczbę 450 -myślę, że to liczba obrotów na minutę. Na akumulatorach przy zasilaniu 2.4V zamiast 3V tych obrotów jest jeszcze mniej.
levee

Postprzez wuen » sobota, 30 lipca 2011, 07:21

"Jajacek" - skoro masz już zasilacz Proxxon'a to dokup do niego Micromot'a 50E z uchwytem do wierteł i po problemie.
"Maszynkę" Tamiyi możesz sprzedać - dokupione końcówki przydadzą się...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 5 września 2011, 19:19

Czy w zastosowaniach modelarskich sprawdzają się frezy dentystyczne ? A jeżeli tak, to jakie ?
Czy zeszlifowane cząstki polistyrenu nie zabijają przestrzeni pomiędzy zębami ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 5 września 2011, 20:51

Są modelarze, którzy korzystają z tych frezów. Ze swojej strony poradzę Ci - kup wiertła i frezy w jednym standardzie uchwytu np 3.2 stosowane do cnc. Masz szeroką paletę średnic ze skokiem co 0,5 milimetra, z różnym kształtem ostrz itd.

Co do drugiej cześci pytania - tak czasem się zabijają. Nie ma jednej odpowiedzi, bo tworzywa różnych producentów zachowują się w różny sposób. Inaczej wygląda też frezowanie z reki, inaczej z posuwem mechnicznym.

Im drobniejszy ząb tym latwiej go "zabić" nateriałem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 5 września 2011, 21:15

Macio4ever napisał(a):Ze swojej strony poradzę Ci - kup wiertła i frezy w jednym standardzie uchwytu np 3.2 stosowane do cnc. Masz szeroką paletę średnic ze skokiem co 0,5 milimetra, z różnym kształtem ostrz itd.

Do tej małej szlifierki Tamyia pasują narzędzia o średnicy 2,35 mm
ObrazekObrazek
Jajacek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje