Ford Thunderbird 1966 AMT 1/25

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ford Thunderbird 1966 AMT 1/25

Postprzez Alvaro » niedziela, 24 lipca 2011, 22:09

W zasadzie to taki żart sceniczny, a raczej modelarski. Może najpierw fotki, a potem kilka słów o owym obiekcie.
Fotki cykał powerpablo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ł U P S ! Dwie ostatnie to takie nawiązanie do podobno jakiegoś sezonu ogórkowego :P Fotki niebawem.

Co do AMT, to wszystko wina powerpabla. Uparł się, żeby postraszyć nim modelarzy ;o) Męczyłem się z nim (modelem) jakieś 2 lata. Z przerwami oczywiście, bo nie wyobrażam sobie, że można dzień w dzień strugać takie wynalazki. Szybko odstawiłem go na bok, bo nie miałem żadnej koncepcji, jak spasować coś, co już z założenia projektanta pasować do ciebie nie mogło.
Malowany bardzo dawno temu areo (co i niestety widać) farbami z mieszalni lakierów + pactra, revell i akwarelki. Kilka dni temu zacisnąłem zęby i brutalnie go pokleiłem, maznąłem farbką to tu to tam . Najgorszym elementem była przednia chromowana atrapa ze zderzakiem. Nie ma tam żadnych zaczepów, nawet jej kształt nie odpowiadał profilom na kaście, a wisieć jakoś to musiało. Inna rzecz, że aby spasować atrapę z kastą trzeba by było przerabiać i kształt atrapy i ciąć jeszcze kastę więc zalałem to wszystko od wewnątrz wikolem. Jakoś siedzi. Reszta standard AMT - nic po dobroci do siebie nie pasuje. Prawdopodobnie gdybym zaczynał ten model teraz, miał bym więcej cierpliwości do niego. Kto wie? A może od razu bym zwariował?
Obrazek
Alvaro

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ford Thunderbird 1966 AMT 1/25

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 24 lipca 2011, 22:31

Jasny gwint :mrgreen: To może ja powiem tak, bardzo ładne zdjęcia :P Potrzeba wytrwałości żeby składać AMT, niektóre die-cast'y które kupuje 7-letniemu bratu wyglądają lepiej jeśli chodzi o spasowanie elementów. Poza przednim grillem nie ma aż takiej tragedii, tył wygląda na dopasowany. Czekam na więcej info o tym przecieku Z350 8-)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 25 lipca 2011, 06:50

Cieszę się, że pokazałeś ten modelik.
Ogólnie nie jest tak tragicznie jak Ci mówiłem, na półce wygląda okazale jak się mu nie przyjrzysz z bliska :P
Dla mnie po takich perturbacjach jakie miałeś z tym modelem to jest na prawdę wynik zadowalający.

Fred-k2 napisał(a):...Czekam na więcej info o tym przecieku Z350 8-)

A jeśli chodzi o Nissana 350Z to lada dzień będzie na wykończeniu....i trafi do studia foto....więcej szczegółów i newsów przekaże sam konstruktor modelu.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 25 lipca 2011, 09:28

Prezentuje się nie najgorzej i jeszcze biorąc pod uwagę, że to AMT ;o) Myślę, że za jakiś czas zapomnisz o traumie i będziesz cieszył się z półkownika - przynajmniej ja tak mam.

Poprosimy więcej Nissana!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Alvaro » poniedziałek, 25 lipca 2011, 15:50

Fred-k2 napisał(a):Czekam na więcej info o tym przecieku Z350

Hahaha, dobre.
Jest to Aoshimowski Fairlady Z Nismo. Prace nad nim zaczęte zaraz po R33. Model jest niemal ukończony. Kompletna płyta podłogowa stoi na kołach. Wnętrze jak widać. Wymaga drobnych retuszy i ostatecznego szlifu np. cieniowanie foteli. Kastę wystarczy tylko pokleić i można cykać fotki. Obecnie posiadam tylko zdjęcia wnętrza. Paweł je zrobił przy okazji fotografowania Forda. Na więcej musicie trochę poczekać :P
Fotele wyszły pomarańczowe. W rzeczywistości są bordowe. Z Innej perspektywy:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Alvaro

Postprzez Kazik » poniedziałek, 25 lipca 2011, 21:01

Ford prezentuje się całkiem ładnie.

Do sklejania tych modeli AMT to trzeba podejść z innym nastawieniem.
Nie pasuje? ... trudno przykleimy jak wypada żeby było, dobrze wyglądało i dalej z robotą.
Inaczej chcąc wszystko poprawiać żeby było jak należy to na model przy zwykłym tempie składania wyjdzie z rok zabawy albo i więcej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez powerpablo » sobota, 6 sierpnia 2011, 14:08

No dobra Ford Fordem, ale może byś już pokazał tego Nissana.
ObrazekObrazek
powerpablo

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli