Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Postprzez Piotr Koperski » piątek, 22 lipca 2011, 18:20

Poskładałem tylny zasobnik, wieżyczka dowódcy gotowa - uwaga dla tych którzy zamierzają wykonać żywiczną konwersje górnej płyty wieży : przed wklejeniem płyty, skończcie wklejanie wizjerów itp itd.. ja zrobiłem odwrotnie i cholernie się męczyłem żeby wszystko powklejać tak jak należy. Ale kolejny kroczek zrobiony ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr Koperski

Reklama

Postprzez Korowiow » piątek, 22 lipca 2011, 18:27

Tak jak pisałeś, bardzo ładna ta żywica.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 9 sierpnia 2011, 14:08

Przeglądając zdjęcia doszedłem do wniosku, że zasobnik abera nie pasuje do tematu.. zamówiłem więc zestaw voyagera pea054 - ten jest okey. Mam do Was pytanko - co z łopatą na przedniej płycie pancerza? Ma być czy też nie? Na żadnym tygrysie z 501 batalionu nie widziałem żadnej klamry nie mówiąc o łopacie. http://www.tiif.de/thread.php?threadid= ... ae5f5e33ae
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » wtorek, 9 sierpnia 2011, 17:04

Abera dedykowany jest do późniejszych czołgów. Najwcześniejsze Tigery miały nieco inne.
Co do łopaty to najwidoczniej jej tam nie było :mrgreen: . Pojawiła się ona dopiero na późniejszych egzemplarzach, produkowanych bodajże od lutego/marca '43. Sprawdzę to jeszcze.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » piątek, 26 sierpnia 2011, 17:15

W pracach nad tygrysem zastój, prawdopodobnie zostaną wznowione po zakończeniu "kampanii wrześniowej". Główną przeszkodą jest ten mały diabełek :twisted: Model jest w 70-80% ukończony. Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć na dzień dzisiejszy. Dziś dostałem blachy które przykleję na górze filtrów powietrza. Jestem bardzo zadowolony i spokojnie mogę polecić firmę UMF-Unique Model Factory! ;o)

Obrazek
Obrazek

pzdr
Piotrek
Piotr Koperski

Postprzez Piotr Koperski » środa, 5 października 2011, 21:10

Cześć! Mam 2 pytania, a mianowicie :

- w jakich tygrysach mogę zamontować ten zasobnik? Do initiali z Leningradu będzie pasował? http://www.jadarhobby.pl/voyager-pea054 ... 19173.html prosiłbym o jakąś silną argumentację tzn. konkretny pojazd poparty dokumentacją - zdjęciem.

- w jaki sposób montowane były przednie błotniki? Chodzi mi konkretnie o sposób połączenia z płytą pancerza. Były ruchome(takie proponuje voyager)?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc!

pozdrawiam
Piotrek
Piotr Koperski

Postprzez Adrianowro » środa, 5 października 2011, 22:26

koperek napisał(a):Obrazek

To jest ta pierdząca rasa buldogów ? ( Francuski chyba) :mrgreen:
Adrianowro

Postprzez Kuba P. » środa, 5 października 2011, 23:50

Przepraszam za OT, ale jak ten śmieszny biało czarny obywatel ma na imię? Bardzo fajny maluch! :mrgreen:
Kuba P.

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 6 października 2011, 09:30

Kuba P. napisał(a):Przepraszam za OT, ale jak ten śmieszny biało czarny obywatel ma na imię? Bardzo fajny maluch! :mrgreen:

Tygrys! :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Rayl » czwartek, 6 października 2011, 09:57

W kwestii błotników to ja zdecydowałbym się na ruchome takie jakie zastosował Aber w swoim zestawie Initial. Kojarzę przez mgłę, że gdzieś widziałem zdjęcie initiala z podniesionymi błotnikami, ale to nic pewnego. Obiecuję poszukać.
Tak jak pisałem ja wybrałbym takie zastosowanie:
Obrazek
Wynika to może z zaufania do tego producenta, którego nowe produkty są niesamowicie dokładne(panthera , jagdpanther, KV...).
Co do Voyagera to ma on troszkę nieścisłości i uproszczeń technologicznych, np. łańcuszki tego producenta są fatalne.

Pozdrawiam

P.S.
Obywatel Buldog wymiata... :mrgreen: I sądzę, iż byłby on bardziej zabójczy dla tigera niż 17-funtówka :mrgreen:
Rayl

Postprzez Rayl » czwartek, 6 października 2011, 10:37

Znalazłem takie zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugie zdjęcie to błotnik 112.

Powiem szczerze, iz troszkę zwątpiłem w ruchomość błotników widząc zdjęcie tigera podczas zmiany gąsienicy z niepodniesionym błotnikiem:
Obrazek
Obrazek

Ale na końcu znalazłem to :
Obrazek
Postaram się znaleźć to zdjęcie nieco większe, gdyż istnieje ryzyko,iż nie są to initialne błotniki lecz późniejsze z urwaną ruchoma częścią. Nie potrafię dostrzec zaczepów ma boczne błotniki.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » czwartek, 6 października 2011, 10:56

Wielkie dzięki Paweł ;o) właśnie ja skłaniałbym się do zamontowania NIE ruchomych błotników m.in. taką opcję proponuję cyber-hobby w swoim initialu z dak. Voyager ma dokładnie taki sam sposób na błotniki jak pokazany wyżej aber. Poza tym ich ruchomość trochę kwestionuje położenie reflektorów.

Co do psa - buldog francuski :mrgreen: chyba każdy pies pierdzi? Ale nie przeczę, że temu obywatelowi wyjątkowo często się to zdarza :twisted: Propozycji imienia było kilka ale wygrała wersja standardowa - Atos. A z maluchem to on zaczyna mieć coraz mniej wspólnego bo rośnie jak na drożdżach. Do modeli też ma zapał, szczególnie do kartonów... :P
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » czwartek, 6 października 2011, 11:45

Co do podnoszenia błotników to zauważ, że montaż lamp w tym miejscu to modyfikacja polowa. Dwa pierwsze zdjęcia to 112.
Na pierwszym widać miejsce pierwotnego położenia reflektora.
Jeśli chodzi o zasobnik to wysyłałem Ci linka z licznymi fotkami 112( m.in. jak ładowana/ rozładowywana jest ze statku.
Ale dla pewności jeszcze raz link ;o) :
http://www.tiif.de/thread.php?threadid=11&sid=dea6f95572916bae3e27bf07a4de2ac4
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » czwartek, 6 października 2011, 14:28

Tak wiem, że lampy to modyfikacja polowa.. ale uzyskałem przed chwilą informacje, że pierwsze tygrysy przysłane do Afryki miały błotniki przyspawane. Czekam na potwierdzenie tej informacji.
Tak link znany i lubiany tylko szkoda, że zdjęcia takie mini ;o) prawdopodobnie zostanie dokupiony zasobnik z voyagera poprawny.
Piotr Koperski

Postprzez Dumo » sobota, 8 października 2011, 19:24

Hej Koperek, wiesz co a nie lepiej zrobic bez przednik blotnikow bedzie wygladac rasowiej i problem z glowy.
Dumo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat