Jak kłaść kalki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak kłaść kalki

Postprzez Kazik » wtorek, 28 czerwca 2011, 13:46

Ja się nigdy nie spotkałem z tym żeby kalka zdjęła jakąkolwiek farbę.
I druga sprawa, nie ma obowiązku każdorazowo stosowania płynów przy układaniu kalek. Na proste powierzchnie nawet o lekkich łukach czy pofalowaniach można spokojnie położyć kalkę bez żadnych chemicznych pomocników.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez morfeusz747 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 18:31

Witam,

Mam do ściągnięcia kalkomanie z modelu nie pomalowanego (początki modelarstwa :P ) i teraz mam pytanie jak je ściągnę - wodą myślę, że dam radę to gdzie je przechowywać do czasu pomalowania modelu?

Pozdrawiam
morfeusz747

Postprzez Macio4ever » niedziela, 14 sierpnia 2011, 20:32

Widzę marne, bliskie zeru szanse na zdjęcie kalek już wyschnietych z pomocą samej wody. Mi się to nigdy nie udało. Czym zdjąć kalki płynem zostało już napisane w tym watku... Uratowanie zdejmowanych kalek też raczej słabo widzę.
Kup nowe kalki, zdejmij stare i połóż na nowo. Zaoszczędzisz sobie frustracji.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez morfeusz747 » niedziela, 14 sierpnia 2011, 23:13

Wątpię żebym takowe gdzieś dostał :( One były nałożone na wodę kiedyś, więc jakoś zeszły, teraz po ściągnięciu dałem je na "koszulkę" do kartek.
morfeusz747

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 09:29

No jak więcej nie napiszesz co to za kalki, to ciężko będzie coś podpowiedzieć... Jak Ci zeszły bez bólu i się nie uszkodziły no to gratulacje.
Klej można chyba zrobić z roztworu mąki kukurydzianej - piszę chyba bo nigdy tego nie trenowałem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez morfeusz747 » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 09:52

Ehh sorry zapomniałem napisać, model to Academy 1/288 Space Shuttle & Boeing 747, szukałem jakiegoś polskiego dystrybutora żeby mi podesłał (kiedyś za free Revell dosłał mi kalki) i nic nie mogę znaleźć :/
morfeusz747

Postprzez Tomasz Mańkowski » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 10:47

morfeusz747 napisał(a):szukałem jakiegoś polskiego dystrybutora żeby mi podesłał

To trochę kiepsko szukałeś - dystrybutorem Academy w kraju jest SK-Model :arrow: http://www.sk-model.pl/
A model do którego kalek szukasz, ma numer katalogowy 1640, i nowy w sklepie kosztuje poniżej 30 zł...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez morfeusz747 » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 13:26

O dzięki, tylko wiesz trochę bez sensu kupować nowy model tylko dla kalek.

Napisałem do nich, zobaczymy co z tego wyjdzie ;o)

Pozdro

EDIT: Dzwoniłem do tej firmy i wyobraźcie sobie, że w kwietniu jakiś człowiek też składał zamówienie na tą kalkomanie i do dziś ani słowa od firmy Academy z Korei ;o) co za firma...postaram się coś zrobić z własnych kalkomanii...z Revellem załatwiłem wszystko w 1 tydzień

Pozdro
morfeusz747

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 12 września 2011, 17:48

Aby podsumować wątek postanowiłem pokazać jak udało mi się położyć samodzielnie pierwsze w życiu kalki (kalki na modelu Yamahy RoadStar położył mi kolega - modelarz).
Pierwszą - tą dużą po prawej stronie - udało mi się doszczętnie skopać. Przez nieuwagę nadciąłem ją przy wycinaniu sąsiedniej na arkusiku. Podczas naciągania rozerwała się na dwie części i musiałem kłaść je oddzielnie. No i rzecz jasna żadnym sposobem nie dały się do siebie idealnie dopasować... ;o) Poza tym, nie wiedziałem, że nie wyschnięta kalka jest taka delikatna. Efekt - uszkodzenia na dolnej krawędzi.

Obrazek

Wyciągnąłem wnioski z popełnionych błędów i reszta wyszła znacznie lepiej.

Obrazek

Obrazek

W międzyczasie okleiłem też boki...

Obrazek

... i przód nad reflektorem.

Obrazek

Do zmiękczania używałem tylko Mr.Mark Settera, Softera użyłem tylko w jednym miejscu, kalka strasznie się pomarszczyła i taka już została.

Obrazek

Gdzieś na forum czytałem, że kalki potraktowane Softerem marszczą się, ale przy schnięciu się wygładzają. Moja jak widać na zdjęciu jakoś nie chciała... :(
Dlaczego... :?:
I pytanie dodatkowe - jakich farb użyć do wyretuszowania wlotów powietrza na bokach i obu górnych rogów przy reflektorze :?:
Mniemam, że każdych, byle nie akryli celulozowych :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 12 września 2011, 18:46

Jajacek - weź załóż warsztat z tym modelem... Będzie wszystkim łatwiej, bo na wiele pytań będą odpowiadały zdjecia i Twoje opisy budowy, ułatwiając tym samym danie jakiejś rozsądnej odpowiedzi.

Odpowiem może przewrotnie ale po 20-tej czy 50-tej kalce będzie lepiej. I tylko tyle. W takim przypadku nie ma wzoru na rozwiazanie, bo mamy do czynienia ze zbyt wieloma zmiennymi. Cierpliwość i wprawa. Kiedyś też mi się kalki nie prostowały po płynach...

Spróbuj z letnią wodą, odrobinę settera pod spód, suszarka. Jeżeli ułożyła się to OK, jeżeli nie - odrobina softera, 10 sek, delikatnie zetrzyj płyn i cierpliwie czekaj. Im wolniej robisz, tym szybciej kończysz. Nie wiem jak Ci to powiedzieć z suszarką, musisz sam dojść do wprawy - tak przygrzać aby kalka zmiękła ale nie uległa zniszczeniu od temperatury.

Na tym zdjęciu ze zmarchą, to mi coś wygląda podejrzanie. Wysuszyłeś dobrze lakier? Może jakiś Humbrolek-babolek tam pod spodem leży i się marszczy?

Co do retuszu - zrób tym, w czym się czujesz dobrze i wiesz, że nie spowoduje kłopotu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 12 września 2011, 21:32

Macio4ever napisał(a):Na tym zdjęciu ze zmarchą, to mi coś wygląda podejrzanie. Wysuszyłeś dobrze lakier ?

Miedzy malowaniem a kalkami było tydzień przerwy.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » wtorek, 13 września 2011, 08:39

Jajacek napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Na tym zdjęciu ze zmarchą, to mi coś wygląda podejrzanie. Wysuszyłeś dobrze lakier ?

Miedzy malowaniem a kalkami było tydzień przerwy.

No to powinno wyschnąć. Ja bym spróbował rozprostować kalkę zaczynając w najmniej widocznym miejscu. Podgrzałbym delikatnie suszarką, potem pędzelkiem softer, zetrzeć bardzo delikatnie patyczkiem higienicznym namoczonym w wodzie i czekać.
Zakładam, że to kalka jest zmarszczona, a nie lakier pod spodem.

I jeszcze przy okazji. Też kiedyś czytałem w necie, że smarujesz kalkę softerem, zostawiasz i samo się układa. Wziąłem to dosłownie i zabiłem sobie ładny model Accorda.
Może, podkreślam może tak jest, jak masz małą kalkę ale z dużą kalką to są już moim zdaniem bajki. Uważam, że element oklejony odkłada się do suszenia wtedy, gdy kalka leży już w miejscu i w sposób pożądany. Czyli smaruję, używam pędzla, suszarki aż kalka siądzie i nie spuszczam z niej wzroku, aż do momentu gdy mam pewność, że jest tak, jak zaplanowałem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » czwartek, 6 października 2011, 08:28

Mam jeszcze jedno pytanie. W modelu z którym walczę obecnie są przewidziane kalki do położenia na kalkach. Model ma skomplikowany kształt, a dodatkowym problemem jest to, że kalki na wierzchu muszą pasować długością do tych na spodzie, a one przy układaniu trochę się naciągnęły. Te wierzchnie będę musiał - podobnie jak te na spodzie - zmiękczyć, żeby miały dokładnie taką samą długość. I tutaj pojawia się pytanie - ile mam czasu zanim kalka na spodzie zacznie odmakać pod wpływem płynu do układania ? Oczywiście kalki na spodzie są dobrze wysuszone, leżały w bardzo ciepłym miejscu 24 godziny.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez karambolis8 » czwartek, 6 października 2011, 10:38

Może zamiast się martwić, czy Ci się nie popierniczy coś, spróbuj miejscowo pomalować bezbarwnym, żeby oddzielić od siebie kalki. Tak na pewno jest bezpieczniej.
karambolis8

Postprzez Kazik » czwartek, 6 października 2011, 11:50

Nawet nie miejscowo tylko cały element dmuchnąć jedną warstwą bezbarwnego i po problemie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje