Odklejenie szyby od kasty

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Odklejenie szyby od kasty

Postprzez lepel » czwartek, 11 sierpnia 2011, 18:46

Na początek witam wszystkich serdecznie, czytam to forum od dłuższego czasu i jest to pierwszy mój post.Mam pytanko do fachowców, a mianowicie czy istnieje jakiś magiczny sposób na odklejenie szyby od kasty (sklejone było klejem revella) mam zamiar przywrócić do życia Lancera Evo 4 , ma być w barwach Warka Strong - Robert Herba.Próbowałem już kiedyś podobnego zabiegu na Escorcie i niestety przy użyciu brutalnej siły nie powiodło się, szyba pękła.
lepel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Odklejenie szyby od kasty

Postprzez TomZak » czwartek, 11 sierpnia 2011, 21:03

Odklejenie nie jest możliwe, bo ten klej nadżera powierzchnię plastiku i ztapia z drugą częścią.
TomZak

Postprzez lepel » piątek, 12 sierpnia 2011, 11:12

Tak myślałem, więc nie pozostaje nic innego jak próbować siłowo załatwić sprawę.Dzięki za odp.
lepel

Postprzez Macio4ever » niedziela, 14 sierpnia 2011, 21:55

Witamy w Strefie24! :mrgreen:

Niestety jak już wspomniał kolega magicznego sposobu nie ma na klej tego typu. Przelicz sobie czy napewno taka reanimacja się opłaca vs nowy model. Jeżeli tak, to może zamów np. nową szybkę, a starą wkalkuluj w koszty wykonania modelu. Jeżeli było dobrze sklejone to oderwanie gdzieś musi naruszyć plastik.

Tak czy inaczej trzymamy kciuki i czekamy na relację z warsztatu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 12:18

Jeśli szybka po oderwaniu nie będzie jakoś strasznie zmasakrowana to można jej użyć jako kopyto i zrobić szybkę z folii przy pomocy vacu formowania.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kicus » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 12:42

TomZak napisał(a):Odklejenie nie jest możliwe

Macio4ever napisał(a):Niestety jak już wspomniał kolega magicznego sposobu nie ma na klej tego typu.

Magicznego nie ma ale normalny jest. Przynajmniej mi się zawsze udaje. Klejem Extra Thin Tamiya. Potrzeba trochę cierpliwości i opanowania. Namaczasz miejsce łączenia i czekasz. Po chwili próbujesz rozkleić. Znowu namaczasz lekko i dalej próbujesz i tak do skutku.
kicus

Postprzez lepel » środa, 17 sierpnia 2011, 03:35

Dzięki za odzew, na pewno spróbuję patentu z klejem tamiya, niestety w mojej mieścinie (Wałbrzych) z tego co się orientuję nie ma żadnego sklepu modelarskiego i nie pozostaje mi nic innego jak zmawiać wszystko z neta, a wiadomo że to musi trwać. Co do warsztatu to mam lekkie obawy, co do fotek - nie dorobiłem się jeszcze porządnego aparatu(jest jakiś leciwy cyfrowy nikon) a nie chcę wklejać popeliny.
lepel

Postprzez TomZak » środa, 17 sierpnia 2011, 18:01

Może być ten sam klej, którym kleiłeś.
TomZak

Postprzez kicus » środa, 17 sierpnia 2011, 18:35

Obawiam się że nie. Musi być ten Extra Thin ponieważ ma własności penetrujące (bez podtekstów :) ) i wnika we wszelkie szczelinki rozpuszczając spoinę. Zwykły jest za gęsty.
kicus

Postprzez TomZak » środa, 17 sierpnia 2011, 19:29

Na krawędzi powinien dać radę ;)
TomZak

Postprzez Rafal » środa, 17 sierpnia 2011, 19:42

Mi się zdarzyło co prawda nie oszklenie w samochodzie ale sklejony czołg rozebrać prawie do 0 po długotrwałym moczeniu w sodzie. Soda nie rozpuszcza spoiny od kleju rozpuszczalnikowego ale jakoś tak się porobiło, że roztwór spenetrował spoiny i stały się one kruche. Na tyle kruche że z użyciem minimalnej potrzebnej siły udało się rozebrać. Oczywiście miejsca zalane na amen nie poddały się takiej obróbce. Był to model Shermana i nawet wózki udało mi się oderwać/odkleić od kadłuba.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat