Początkujący

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Początkujący

Postprzez Kazik » wtorek, 23 sierpnia 2011, 10:37

Kspeed napisał(a):Bardzo dziękuję za pomoc, myślę, że za niedługo rozpocznę pierwszy warsztat. :mrgreen:

Trzymamy za słowo!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez Kspeed » wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:04

Miałem zakończyć pytania, ale pojawił się problem, ten lakier Gunze który polecacie jest trudno dostępny i chyba nie nadaje się na akryle. Czy nada się ten co podałem czyli http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=C046&lang=pl, lub jeszcze jakieś inne?
Kspeed

Postprzez Macio4ever » wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:33

Posłuchaj dobrej rady i spokojnie poczytaj wątki warsztatowe oraz dyskusje. Nie ma jednej oodpowiedzi, co do lakieru. Każdy agresywny lakier wnosi ryzyko kiedy kładzie się go na akryle i każdy producent to pisze aby potem modelarze nie marudzili, że im coś się pogryzło.

Kazik dał Ci linka do Super Cleara bo to jeden z najlepszych lakierów i ten radzę kupić. Twój z linka też się oczywiście nadaje.

Jak chcesz bezpiecznie zacząć i się pouczyć z małym ryzykiem to kup lakier Gunze w sprayu o nazwie TopCoat (niebieska puszka). Wychodzi drogo ale dobry efekt, łatwa aplikacja i bezpieczny dla akryli.

W FAQ'u masz cały wątek wyłącznie o lakierach bezbarwnych.

Uprzedzając kolejne pytania - oprócz ogólnie uznanych, sprawdzonych farb modelarze mają też swoje przyzwyczajenia i preferencje. To się nabywa w praniu przy kolejnych modelach. Używa się też różnych farb, bo np specyficzne kolory są u jednego producenta lepsze, u innego gorsze. Podam przykład: czarny mat - Tamiya to extra klasa, a GAIA lipa. Gunze jest lepiej niż OK. Z kolei chrom Tamiya (X-11) to zupełna lipa, a już Gunze SM, Alclad czy Spazstix to pierwsza liga. Przykłady można mnożyć.

Cokolwiek Ci napiszemy to i tak sam musisz popróbować aby mieć pełny pogląd.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kspeed » wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:42

Teraz już chyba wszystko wiem resztę się dowiem podczas budowy. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Kspeed

Postprzez Kazik » wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:44

Kspeed napisał(a):ten lakier Gunze który polecacie ....chyba nie nadaje się na akryle.

Skąd taka wiedza?!
Ja go dmuchałem na akrylową Tamiyę i nic się nie wydarzyło.
Czasem w niektórych sklepach modelarskich opowiadają takie różne niestworzone historyjki tylko po to by sprzedać to co akurat mają na stanie.

Na gunze.pl nie mają tego GXa?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Kspeed » wtorek, 23 sierpnia 2011, 20:49

Czytałem w FAQ że te lakiery niszczą kalkomanie i akryle.

Ten gunze chyba jest, ale wolę wszystko co mi będzie potrzebne kupić w jednym miejscu żeby dwa razy nie płacić za przesyłkę.
Kspeed

Postprzez Macio4ever » wtorek, 23 sierpnia 2011, 21:33

Kspeed napisał(a):Czytałem w FAQ że te lakiery niszczą kalkomanie i akryle.

Ten gunze chyba jest, ale wolę wszystko co mi będzie potrzebne kupić w jednym miejscu żeby dwa razy nie płacić za przesyłkę.

W faq jest info o agresywności i możliwości naruszenia powierzchni natomiast nie ma słowa, że nie da się używać. Powodzenia i czekamy na warsztat.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat