Bardzo przydatny nowy produkt z WW

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Bardzo przydatny nowy produkt z WW

Postprzez RH » sobota, 27 sierpnia 2011, 12:51

Nowo Zelandzka firma Wingnut Wings jako nowy produkt poleca linkę do wykonywania naciągów w kolorze czarnym.
http://www.wingnutwings.com/ww/product?productid=3046
Nie zastanawiając sie zamówiłem ten produkt .,tym bardziej że nie jest on drogi Za niecałe 10 dni w skrzynce znalazłem kopertę ,a w niej wymarzoną linkę :)
Obrazek
Teraz parę slow o samym produkcie: Linka jest wykonana z elastycznego materiału który jest jak gumka .Pieknie się rozciaga .I tu rewelacja przez odpowiednie naciągnięcie zmienia sie średnica ,co ma tę zaletę że jeżeli w modelu są rożnej grubości naciągi możemy je wykonać tylko ta jedną "nicią" .Bardzo łatwo sie to klei za pomocą Super Glue lub innego kleju cjanokarylowego ,a spoina jest bardzo mocna. To samo dotyczy samej linki ,jest wytrzymała a poza tym nie odkształca elementów plastikowych taki jak np.anteny przez co i do tych celów może być wykorzystana.
Podsumowując zakup w pełni trafiony :) Polecam go wszystkim ,tym od szmatopłatów jak i samolotów II wojennych i współczesnych i nie tylko bo i w modelarstwie okrętowym
RH

Reklama

Re: Bardzo przydatny nowy produkt z WW

Postprzez siara1939 » sobota, 27 sierpnia 2011, 13:34

Ten produkt jest juz lata na rynku- fakt, fajna sprawa.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez lukaszlaskowski » sobota, 27 sierpnia 2011, 14:36

Też mam taką linkę. Kupiłem sobie nie u WW a w pasmanterii. Kosztowała 5.50 za 200m. Super sprawa - super cienka, rozciągliwa świetnie się SuperGlutem klei. Madeira się nazywa, jakby ktoś szukał.
lukaszlaskowski

Postprzez RH » sobota, 27 sierpnia 2011, 15:33

Nie przeczę ze coś takiego jest ,sam ma jeszcze inna linkę kupiona u nas i do tego o płaskim przekroju ,czyli takim jak powinien być (samoloty w większości miały naciągi z taśm a nie drutów ) Tu natomiast mi chodziło o to że jest to nowość w WW . :) no i najważniejsze że czarna i nie trzeba malować
RH

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 27 sierpnia 2011, 19:15

RH napisał(a):sam ma jeszcze inna linkę kupiona u nas i do tego o płaskim przekroju ,czyli takim jak powinien być (samoloty w większości miały naciągi z taśm a nie drutów )

No ja nie wiem. Ile pierwszowojennych samolotów ma taśmy?
A te "taśmy" to czasem dwie zwykłe, równoległe linki owinięte płótnem.
Taśmy stalowe o opływowym przekroju to pieśń późniejszych lat i raczej mało popularne. Swordfish, Gladiator...pewnie parę innych wynalazków. ale z lat 30-tych. Nie badałem tematu, jeśli masz informację o innych samolotach z taśmami usztywniającymi komorę płata, to dawaj.
Grzegorz2107

Postprzez RH » sobota, 27 sierpnia 2011, 19:39

Ostatnio edytowano sobota, 27 sierpnia 2011, 19:46 przez RH, łącznie edytowano 1 raz
RH

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 27 sierpnia 2011, 19:46

Wierzę Ci na słowo, ale taśm stalowych tam nie widzę. :oops: Widzę tylko stalowe linki o okrągłym przekroju i o różnych średnicach.
Pokaż proszę konkretne zdjęcie, gdzie wypatrzyłeś taką taśmę.
Grzegorz2107

Postprzez RH » sobota, 27 sierpnia 2011, 19:59

Grzegorz2107 napisał(a):

Wierzę Ci na słowo, ale taśm stalowych tam nie widzę. :oops: Widzę tylko stalowe linki o okrągłym przekroju i o różnych średnicach.
Pokaż proszę konkretne zdjęcie, gdzie wypatrzyłeś taką taśmę.

Stalowe linki owszem są przy sterach ,wzmocnienie kratownicy i na malych powierzchniach natomiast główne odciągi toplaskie elementy kto-re w częściach dolnych mocowania przechodzą w okrągłe nagwintowane
Zresztą ww w instrukcji pokazuje jak byk plaskie odciągi i gzdie powinny być
http://www.wingnutwings.com/ww/C338C886 ... EE63141701
Z daleka może sie to wydawać okrągłe ale naprawdę to jest płaskie
Filmowałem camela w muzeum i jak sie dobrze wpatrzysz na stop klatce w wzmocnienie baldachimu to zobaczysz płaski profil
Filmujac widac najpierw szeroką taśme a pod innym kątem robi sie cienka linia
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w8YD9Hk1Hts[/youtube]
RH

Postprzez Slash » sobota, 27 sierpnia 2011, 20:28

'Płaskie naciągi' to raczej rzadkość w tej epoce. Niewiele wcześniej stosowano różne lniane plecionki. Jednak płaskie taśmy występowały np. w skrzydłach Nieuportów. Przeplatano nimi żebra.
Slash

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 27 sierpnia 2011, 20:30

Masz rację, wypatrzyłem. Jest część płaska. Gapiłem się wiele razy na zdjęcia w Windsockach i nie zauważyłem. :shock:
Grzegorz2107

Postprzez RH » sobota, 27 sierpnia 2011, 20:51

Grzegorz2107 napisał(a):Masz rację, wypatrzyłem. Jest część płaska. Gapiłem się wiele razy na zdjęcia w Windsockach i nie zauważyłem. :shock:

W modelach robi sie okrągłe z prostej przyczyny ,jest to po prostu łatwiejsze ,i ogólnie przyjęte . I w sumie też jest dobrze bo liczy sie wygląd i można w tej sprawie pominąć to milczeniem ;o) Na pewno jest to lepsze niż goły model bez olinowania
Pisze o płaskich naciągach ,a sam i tak robię z żyłek.To co zakupiłem to prawdopodobnie częściej będę używał do wykonania naciągów elementów sterowych ,które zawsze są narażone na urwanie podczas przestawiania modelu z miejsca na miejsce .
A przez to że są elastyczne nie będzie grozić im zerwanie :)
RH

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie