Einheitsdiesel Pritschenwagen, IBG, 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Einheitsdiesel Pritschenwagen, IBG, 1:35

Postprzez Vis13 » czwartek, 1 września 2011, 13:39

Cześć Grzesiu, dobrze widzieć Cię z powrotem w akcji, kawałek dobrego modelarstwa :)

Ps. Liczę na Ciebie ze StuGiem ;o)
Vis13

Reklama

Postprzez rollingstones » czwartek, 1 września 2011, 16:03

Doskonale i piękne zdjęcia
płotka
rollingstones

Postprzez subgrafik » czwartek, 1 września 2011, 16:18

Piekna robota i super temat.

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez matejson » czwartek, 1 września 2011, 18:50

No Grześka to osobiście musiałem namawiać, żeby pochwalił się relacją z budowy u nas na forum :) .
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Grzegorz Zięcina » czwartek, 1 września 2011, 23:05

Dzięki za odpowiedzi, Matejson rzeczywiście ma zasługę w tym, że zacząłem ten wątek warsztatowy. Ale, Mateusz, aż tak mocno chyba mnie nie musiałeś naciskać, poddałem się prawie bez walki :)

Wracając do mojego modelu: takie malowanie od początku dla niego planowałem:
Obrazek
(źródło: internet, wybaczcie tak ogólną informację ale nie jestem w tej chwili w stanie odtworzyć skąd to ściągnąłem)

Linię oddzielającą ciemnoszare wnętrze od pustynnego kamuflażu chcę poprowadzić tak jak na tym modelu Horcha (nie jest mój):
http://www.panzermodelling.com/Taller/Kfz15/Kfz15_60.jpg

Cały czas problem jest ten sam: relatywnie mało informacji czy publikacji o Einhetsdieselu. W Militariach nr 118 jest rozdzialik z ogólnymi informacjami i bodajże czterema zdjęciami? Kiedyś podobno w jednym z zachodnich czasopism był duży artykuł (temat numeru?) o ED ale to wszystko o czym wiem. W styczniu tego roku nakładem wyd. VDM miała się ukazać monografia o ED ale chyba ostatecznie nic z tego nie wyszło: http://www.christian-schmidt.com/product_info.php?products_id=7531

Tak więc nadal brakuje mi jakiegoś twardego potwierdzenia, że dokładnie ta odmiana ED występowała w Afryce, nie mówiąc już o focie egzemplarza z tym konkretnym kamuflażem. Ergo pewniejszy byłby front europejski. W Afryce tylko zdjęcia z taką, alternatywną paką: http://www.deutsches-afrika-korps.de/download/file.php?id=15700 Oczywiście mogę potraktować malowanie czysto "for-funowo" i "for-ćwieczeniowo-kamuflażowo"...
Co sądzicie?
Grzegorz Zięcina

Postprzez piotrkur » piątek, 2 września 2011, 07:21

Idź na całość i zaszalej!!! 8-)
piotrkur

Postprzez pawel » piątek, 2 września 2011, 19:31

Grzegorz Zięcina napisał(a):Cały czas problem jest ten sam: relatywnie mało informacji czy publikacji o Einhetsdieselu.

Ponad 20 zdjęć jest jeszcze w piśmie Tankograd -Wermacht Special N 4002, niestety nic z Afryki.
pawel

Postprzez Grzegorz Zięcina » piątek, 2 września 2011, 22:46

Znalazłem jeszcze Waffen-Arsenal nr. 72 o ED, niestety tu też nic z Afryki. Polska jast, Francja jest, front wschodni jest, Afryki niet. Trafiłem też na następną datę wydania tej książeczki Waldemara Trojcy wyd. VDM: 31.10.2011 ale powoli pozbywam się złudzeń, że będzie w niej np. fotografia która posłużyła za kanwę powyższego schematu malowania...
Grzegorz Zięcina

Postprzez Mariusz 72 » środa, 7 września 2011, 09:15

Podoba mi się. Obserwuję :shock:
Nacięcia (bieżnik) opon są dość niedbale wykonane. Sugeruję przeszlifować lekko.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Grzegorz Zięcina » czwartek, 8 września 2011, 22:40

Mariusz, nacięcia na oponach zostały przeszlifowane przed nałożeniem podkładu, powinno być to (w miarę) widać na ostatnich zdjęciach.

Znalazłem wreszcie zdjęcie tej wersji ED-ka z Afryki. nie jest co prawda w kamuflażu na jaki chcę go pomalować, ale przynajmniej pokazuje, że takie ciężarówki również tam dotarły. Ma natomiast jasny (biały?) pas na klapie silnika (identyfikacja z powietrza?) i nazwę własną: "MAX".

Obrazek

Model pomalował się już w panzer grau, muszę jeszcze zdecydować czy bawić się w lakier do włosów i/lub sól dla piaskowego kamuflażu.

Pozdrawiam
Grzesiek

ps. Akryle Vallejo średnio współpracują z podkładem Tamiyi, przynajmniej nie tak fajnie jak z czarnym humbrolem ;)
Grzegorz Zięcina

Postprzez Grzegorz Zięcina » środa, 12 października 2011, 00:53

Witam,
Cały czas toczę ciężarówkę do przodu... (gdzie te czasy kiedy średnio skomplikowaną konwersję z 2 zestawów i masą dorabianych od podstaw detali robiłem w miesiąc od otwarcia pierwszego pudła do finalnych zdjęć...)

Doszło jeszcze kilka detali: na zdjęciach oryginałów dopatrzyłem się mechanizmu współpracującego z opuszczaną przednią szybą na krawędziach szoferki. Mechanizm nie stanowił problemu, ot pręt z mocowaniem i jakimś pół motylkiem, niestety znajduje się w przetłoczeniu, które na sklejonym modelu wyryć musiałem... chyba chodziłbym chory gdybym sobie to odpuścił. Dodałem też uszka do pokrowca chłodnicy wokół tejże i po jednym za drzwiami szoferki. Na koniec dorobiłem sobie w miarę zgodne ze zdjęciami mocowanie konstrukcji kierunkowskazów. Otóż w oryginale są one naspawane na trójkątną płytę przynitowaną lub przykręcona do przedniej grodzi szoferki... a nie w nią zatopione jak to było na modelu.

Dosyć biadolenia, oto garść fotosów:

Wspomniane detale:
Obrazek

Palemki to suche kalki Archera, kilka ich poszło na naukę jak przygotować pod nie podłoże :( Oznaczenia taktyczne są z pudła, tak jak i oznaczenia ciśnienia ogumienia. Znaczki 21-szej dywizji to jakieś stare kalki od Matchboxa 1:76, dobry rozmiar do 1:35, niestety grubość bardziej do 1:1 ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybrudziłem już i wymęczyłem wnętrze "paki", jestem średnio zadowolony z efektu, na szczęście większość wnętrza zniknie pod ładunkiem...
Obrazek

...na który wybrałem skrzynki na ładunki do działa K18 15cm. Wykonane są z balsy ale zostaną oczywiście jeszcze uzupełnione o odpowiednie detale i zabejcowane.
Obrazek

Na kołach z kolei poćwiczyłem sobie jakie efekty można uzyskać stosując lakier do włosów, tu jestem dużo bardziej zadowolony z efektów. Pozostaje mi zamaskować co trzeba i zająć się malowaniem kamuflażu.

Pozdrawiam,
Grzesiek
Grzegorz Zięcina

Postprzez Soris000 » środa, 12 października 2011, 01:27

Grzegorz Zięcina napisał(a):

...Palemki to suche kalki Archera, kilka ich poszło na naukę jak przygotować pod nie podłoże :(...

Mógłbyś coś bliżej napisać właśnie na temat podłoża, bo też mnie czekają "suche" z Hobbydecal, a doświadczenia z kalkotexami z czasów "głębokiej komuny" mogą okazać się mało przydatne.
Soris000

Postprzez subgrafik » środa, 12 października 2011, 01:29

Super!

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez bartek72 » środa, 12 października 2011, 06:36

Trochę za późno, a pewnie i tak już wiesz:
http://www.modelarmour.com/index.php?op ... &Itemid=60
bartek72

Postprzez Grzegorz Zięcina » środa, 12 października 2011, 09:26

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Soris000 napisał(a):Mógłbyś coś bliżej napisać właśnie na temat podłoża, bo też mnie czekają "suche" z Hobbydecal, a doświadczenia z kalkotexami z czasów "głębokiej komuny" mogą okazać się mało przydatne.

Podłoże musi być gładkie i czyste. Ja miałem na szoferce trochę tzw. skórki pomarańczowej, bo tam użyłem Humbrola jako podkładu pod akryl Vallejo. Po jednej warstwie Sidoluxu kalki z zestawu z Micro Set-em i Sol-em położyły się bezbłędnie, natomiast suche kalki nie chciały w całości przejść na model dopóki powierzchni nie wypolerowałem tak żeby była zupełnie gładka.
Większości modeli to pewnie nie dotyczy bo mają gładszą powłokę lakierniczą, niemniej jednak dobrze zwrócić na to uwagę. Poza tym na suche kalki łuku kładą się łatwiej, u mnie najchętniej przeszła palemka na prawy przedni błotnik.

bartek72 napisał(a):Trochę za późno, a pewnie i tak już wiesz:
http://www.modelarmour.com/index.php?op ... &Itemid=60

Widziałem, pewnie i tak kupię, może i dla tego modelu jest za późno, choć większość detali jak mi się wydaje wyłapałem.
Grzegorz Zięcina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat