P-40C Tomahawk, Academy 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-40C Tomahawk 1:48

Postprzez kret » czwartek, 1 września 2011, 17:37

Boogeyman to nic, każdy od czegoś zaczynał i na pewno nie wyglądało to cudownie ;o)

Wracając do tematu ^^ coś tam grzebałem, grzebałem i wygrzebałem ... ubrudziłem całą owiewkę ;/ więc wpadłem na genialny pomysł i wyczyściłem ją zmywaczem do paznokci :mrgreen: niestety nie był to dobry pomysł bo zmatowiała ;/ i teraz pytanie czy jest możliwość żeby przywrócić jej dawny 'blask' ?? Byłbym wdzięczny za jakąś odpowiedź.
To brak wiary w siebie sprawia, że ludzie boją się podejmować wyzwania. Ja w siebie wierzę.

— Muhammad Ali
kret

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez kret » sobota, 10 września 2011, 18:36

Witam , model już prawie na ukończeniu zostało mi jeszcze tylko do przyklejenia paru dupereli + kalki :mrgreen: ... Generalnie jestem bardzo zadowolony z efektu ( biorąc pod uwagę że to był mój pierwszy raz :P ) , ale byłbym jeszcze bardziej dumny gdyby udało się coś zrobić z tą owiewką dlatego UWAGA ponawiam pytanie ! Jest możliwość przywrócenia jej dawnego blasku gdyż zrobiłem lipę i zmatowiała ( jak bd trzeba wrzucę zdjęcie jej ) , czy nie da rady nic na to poradzić i muszę już z nią żyć i uważać na przyszłość ? ;o)
To brak wiary w siebie sprawia, że ludzie boją się podejmować wyzwania. Ja w siebie wierzę.

— Muhammad Ali
kret

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 10 września 2011, 23:37

Generalnie po swoich wyczynach zaczynasz mi sie kojarzyć z Kubusiem Puchatkiem. Owiewkę proponuję przeszlifować papierem ściernym-wodnym 1000-2000 a nastepnie zakupić pastę polerską np firmy Tamyia (Finished) i przy pomocy ściereczki przepolerować. Będzie jak nowa ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez kret » niedziela, 11 września 2011, 19:23

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Generalnie po swoich wyczynach zaczynasz mi sie kojarzyć z Kubusiem Puchatkiem.
yyy why ?

— Muhammad Ali
kret

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 11 września 2011, 21:57

Hmmm... może dlatego ;o)
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez kret » wtorek, 13 września 2011, 08:31

Hehe żartowniś ... Tak czy inaczej chyba wystarczy że mi się podoba ? Czy nie ? Jak by nie patrzeć to p-40 bd stać u mnie na półce a nie na twojej/waszej ... wiec wiesz ;*

— Muhammad Ali
kret

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 13 września 2011, 09:04

Wiem, że to dopiero początek Twojej modelarskiej drogi i teraz jeszcze pewnie nie pora na takie korekty, ale gdybyś miał kiedyś w przyszłości (z sentymentu, bo P-40 Academy to był pierwszy model, dla zaspokojenia ambicji itp. :)) ochotę zbudować model Academy ponownie, korygując jego błędy, to polecam przejrzenie tego:

http://www.hyperscale.com/features/2000/p40brb_1.htm

http://hsfeatures.com/features04/p40brm_1.htm

kret napisał(a):Tak po za tematem jak wrzucić jakiś obrazek na avatar ? Za każdym razem wyskakuje mi że zdjęcie za duże , za małe itd ... jest na to jakiś trik czy po prostu muszę znaleźć zdjęcie idealne ?

Avatar - maksymalne rozmiary - szerokość: 130 pikseli, wysokość: 100 pikseli, wielkość pliku: 19.53 kB.

I jeszcze mała uwaga odnośnie zdjęć. Widać, że robisz je pod światło (padające z okna). Jeśli nie dasz rady pstrykać od strony okna, to spróbuj znaleźć jakąkolwiek lampkę - może być nawet najzwyklejsza biurkowa/stołowa itp. - i oświetl nią model od strony aparatu, lekko z boku. Nie będzie to ideał, ale i tak zdjęcia powinny być lepsze, niż te robione pod światło.

Jarek
Jarek Gurgul

Re: P-40C Tomahawk, Academy 1:48

Postprzez Murek » wtorek, 13 września 2011, 13:54

Witam
Obawiam się jednak, że kubusiowe metody tak mocno dały sie owiewce we znaki, że będziesz musiał znaleźć sobie nową. popytaj na forum, może ktoś Ci odstąpi, albo zainwestuj w vacu.
Moje rady na przyszłość - WSZYSTKO CO JEST NA BAZIE ACETONU - PRECZ OD PLASTIKU!!!!
Owiewkę czy inny plastikowe części może także zniszczyć: szpachla, taka zwykła wamodu, klej cyjanoakrylowy, także same opary (!) mogą nieźle zeszpecić, benzyna ekstrakcyjna w większej ilości (gdy np zalejesz części) i przy dłuższym kontakcie. Części przeźroczyste bezpiecznie możesz przemywać zmywaczem do akryli Wamodu lub rozcieńczalnikiem Gunze do farb akrylowych C.
Murek

Postprzez MODRED » wtorek, 13 września 2011, 18:43

A z tym Blackberry to o co chodzi? bo Twoje zdjęcia są robione Nokią 6500. :->
MODRED

Postprzez kret » środa, 14 września 2011, 20:02

Witam ,
Jarek Gurgul dzięki na pewno skorzystam z rad ... prędzej czy później :P

Murek napisał(a):Witam
Obawiam się jednak, że kubusiowe metody tak mocno dały sie owiewce we znaki, że będziesz musiał znaleźć sobie nową. popytaj na forum, może ktoś Ci odstąpi, albo zainwestuj w vacu.
Moje rady na przyszłość - WSZYSTKO CO JEST NA BAZIE ACETONU - PRECZ OD PLASTIKU!!!!

Wszystko już opanowane dzięki :mrgreen:

MODRED napisał(a):A z tym Blackberry to o co chodzi? bo Twoje zdjęcia są robione Nokią 6500. :->

Blackberry - pieszczotliwa nazwa mojego telefonu
btw skąd wiesz że tą nokią są robione zdjęcia ?? :mrgreen:

— Muhammad Ali
kret

Postprzez szymony » środa, 14 września 2011, 20:37

kret napisał(a):btw skąd wiesz że tą nokią są robione zdjęcia ?? :mrgreen:

Wystarczy "exif" przegladnac
prawy alt padl :-(
szymony

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat