Dętka/opona i aerograf

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Dętka/opona i aerograf

Postprzez Mac Eyka » środa, 24 sierpnia 2011, 15:20

Kspeed napisał(a):A jak sprawa wygląda właśnie z długą rurką, nie pęka?

E gdzie tam.
Rurka z akwarystycznego to twardy zawodnik, pod byle pretekstem nie pęka.
Ale jest elastyczny jak trzeba.
A na poważnie to użytkuje już ją od 4 - 5 lat (trzeci aerograf już dożywa swoich dni) i nie ma problemu.
Cały wic w tej długiej rurce polega na tym co by zminimalizować pulsowanie powietrza jakie wychodzi z kompresora.
Oczywiście zbiornik wyrównawczy ma tą zaletę, że jak się kompresja nabije to można kompresor wyłączyć i dalej psikać.
Ale przy małych modelach to psikania jest chwila wiec nie ma to większego znaczenia.

kugelblitz napisał(a):Sprzedaj butelki

Kupuje w bezzwrotnych.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kspeed » środa, 24 sierpnia 2011, 15:53

A co do samego filmiku wnioskuję, że takie napompowane koło daje takie same efekty jak normalna sprężarka.
Chyba, że się pomyliłem? :oops:
Kspeed

Postprzez Szpenio505 » piątek, 2 września 2011, 19:29

Taka dętka to dość dziwne rozwiązanie ale ''od bidy'' może być ;o) Ja zamiast sprężarki używam takiego spryskiwacza ogrodowego, ciśnieniowego, posiadającego dziesięcioro litrowy zbiornik. Najpierw pompuje przez jakiś czas a potem mogę malować przez dość długi czas. Nie posiadam niestety żadnego filtra odwadniającego ale za jakiś czas może kupie.
Szpenio505

Postprzez Kspeed » sobota, 3 września 2011, 07:49

Fajny pomysł, mam taki spryskiwacz i to działa :mrgreen: , tylko mimo wszystko ciśnienie dość szybko spada.
Kspeed

Postprzez Mac Eyka » sobota, 3 września 2011, 11:07

Kspeed napisał(a):A co do samego filmiku wnioskuję, że takie napompowane koło daje takie same efekty jak normalna sprężarka.
Chyba, że się pomyliłem? :oops:

Napompowane koło ma jednak jedną wadę.
Wraz z użytkowaniem spada ciśnienie na wyjściu i przy większych modelach może nam zacząć po pewnym czasie bruździć przy malowaniu.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje