Sherman IC Firefly "Wola" 1:48 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sherman IC Firefly "Wola" 1:48 Tamiya

Postprzez Stiopa » środa, 31 sierpnia 2011, 23:11

Bigmodel napisał(a):Nowe czołgi dotarły do Pułku w Lutym 1945, kiedy Pułk stacjonował w miejscowości Montefano.

Czyli przed bitwą o Bolonię, pytanie tylko z jaką przyjechały wieżyczką :-/
Stiopa

Reklama

Postprzez Bigmodel » sobota, 3 września 2011, 12:38

Stiopa napisał(a):Czyli przed bitwą o Bolonię, pytanie tylko z jaką przyjechały wieżyczką :-/

Przyjechały ze zwykłą kopułką, nowe kopułki były montowane po zakończeniu działań wojennych.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Stiopa » sobota, 3 września 2011, 19:15

Bigmodel napisał(a):Przyjechały ze zwykłą kopułką, nowe kopułki były montowane po zakończeniu działań wojennych.

To świetnie. Możesz napisać gdzie znalazłeś tą informację ? Mam sporo książek o PSZ a tego nigdzie nie mogłem odszukać.

W tej sytuacji zostawię kopułkę tak jak jest i zbuduję pojazd z Bolonii.

martinello napisał(a):Stiopa - jak nie ma wyjścia, przyjmij, że wcześniej czołg miał standardowy właz. Tyle, że wcześniej (znaczy przed defiladą w Loreto) mógł mieć również inne oznakowanie...
Patrząc na przedloretańskie zdjęcia Rycerza i innych naszych pojazdów zakładam, że Wola w czasie walk o Bolonię również miała już wymalowaną nazwę własną. Oczywiście pewności nie ma, mogła mieć też dodatkowe oznaczenia np. tablicę kodu radiowego na tyle wierzy...

W ramach odpoczynku od samego modelu podłubałem trochę w żywicy i mam już prawie gotową podstawkę z bolońskim brukiem (zostało jeszcze szpachlowanie jamek). Walczę z wanną i wózkami jezdnymi, ale bój jest krwawy, bo metalowa wanna jest najsłabszym elementem modelu (pominięto wiele szczegółów a do tego przy łączeniu wymaga trochę szpachlowania). Pod koniec tygodnia wrzucę kilka zdjęć.

Dziękuję za pomoc merytoryczną i pozdrawiam
Stiopa

Postprzez Bigmodel » sobota, 3 września 2011, 19:32

Stiopa napisał(a):To świetnie. Możesz napisać gdzie znalazłeś tą informację ? Mam sporo książek o PSZ a tego nigdzie nie mogłem odszukać.

W tej sytuacji zostawię kopułkę tak jak jest i zbuduję pojazd z Bolonii.

Między innymi z postów Witka Cisłaka z nie istniejącego już forum FMR.
Było tam kilka tematów na temat Firefly z 2 Brygady Pancernej.
Dodatkowo dziś rozmawiałem z Witkiem i potwierdził że Firefly dostały nowe kopułki już po zakończeniu działań wojennych.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Stiopa » sobota, 10 września 2011, 13:27

Witam,
poniżej zdjęcia żywicznej podstawki pod model. Było z tym więcej zabawy niż się spodziewałem. Musiałem zaszpachlować lub zalać żelowym klejem cyjanoakrylowym kilkadziesiąt (!) jamek. Jeden z brzegów jest fabrycznie postrzępiony, drugi wydłubałem sam i widać niestety asymetrię ale nie potrafiłem skopiować odlewu. Musiałbym chyba brzeg zrobiony fabrycznie też opracować po swojemu ale trochę mi go było szkoda. Na razie zostawiłem tak jak jest i mam nadzieje, że po pomalowaniu będzie wyglądać przyzwoicie. Znalazłem też ładny kawałek drewienka.
Sam model również pomału posuwa się do przodu. Gotowe są już gąski oraz zwaloryzowane blaszkami wózki jezdne. Gąsienice chcę jeszcze tylko delikatnie podniszczyć (w końcu były gumowe) wzorując się na zdjęciu Fireflaya zniszczonego pod Bolonią. Najwięcej zabawy jest z wanną: nakleiłem już większość z ponad sześćdziesięciu główek śrub o których zapomniała Tamiya. Czekam też na zaopatrzenie w postaci żywicznej "obłej" osłony przekładni. Jak skończę to wrzucę zdjęcia ale w związku z wyjazdem zagranicznym będzie to pewnie dopiero w pierwszym tygodniu października.
W najbliższych dniach będę miał kłopot z dostępem do internetu, niemniej jak zwykle czekam na krytyczne uwagi.
Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Stiopa

Postprzez Stiopa » sobota, 1 października 2011, 10:20

Witam,
czasu mam strasznie mało więc praca idzie powoli... Poniżej kilka zdjęć.

Zgodnie z Waszymi sugestiami, na tyle na ile to było możliwe, poprawiłem okolicę pistolportu.
Gąsienice Tamiya przygotowała naprawdę ładnie (moje nie wyszły może idealnie ale to wina eksperymentów z nowym klejem). Natomiast wózki jezdne i wanna są zrobione tak jakby to był model w skali 1:72 i wymagały istotnych waloryzacji. Wanna nie ma jeszcze wszystkich detali, szczególnie z tyłu, no i będzie wymagała jeszcze trochę szpachli. Zamieszczę kolejne zdjęcia jak już będzie kompletna.
Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Stiopa

Postprzez Modelarz » sobota, 1 października 2011, 11:35

Ładne te małe Tamiye, ale za bardzo uproszczone. Oglądam z niemałym zainteresowaniem Twoją robótkę !
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Stiopa » piątek, 17 lutego 2012, 22:32

Witam,
po dłuuuuuugiej przerwie wróciłem do budowy. Znając życie prace będą szły nadal bardzo wolno ale mam nadzieję, że zdecydowanie systematyczniej.
Poniżej zdjęcia gotowej wanny. Jak już pisałem jest to najsłabszy element modelu i sporo czasu zajęło mi dorobienie licznych śrub na wannie i wózkach jezdnych. Ponadto nawierciłem dolne ramiona wózków bo Tamiya "zapomniała", że był tam otwór. Imitacja odlewu na osłonie przekładni to szpachla Wamodu potraktowana pędzlem o sztywnym włosiu i następnie nieco przeszlifowana.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z tyłu wanny miał być ciekawszy ale okazało się, że model i części fototrawione nie bardzo do siebie pasują, po prostu jest za mało miejsca (lub fototrawionki za duże). Niedawno dostałem taką oto żywicę:
Obrazek
Obrazek
i chciałbym ją wykorzystać tylko też jest trochę za duża (może skrócę) a poza tym nie wiem dokładnie jak ten element powinien być zamontowany do wanny. Jak powinny przebiegać śruby mocujące w poziomie czy w pionie ? Mam kilka zdjęć ale mimo to pozostają wątpliwości a żywiczne mocowania dołączone przez producenta są w stosunku do posiadanych przeze mnie zdjęć mocno uproszczone (chyba, że były dwa rodzaje mocowań ?). Jeśli ktoś z kolegów shermanologów ma dobre zdjęcia lub rysunki jak to powinno wyglądać po zamocowaniu to bardzo proszę o pomoc. Poniżej zdjęcie gołych elementów mocujących:
Obrazek
Rozpocząłem prace nad kadłubem. W przyszłym tygodniu wrzucę nowe zdjęcia. Pozdrawiam
Stiopa

Postprzez Stiopa » piątek, 24 lutego 2012, 16:58

Witam,
zgodnie z zapowiedzią poniżej kilka zdjęć z pierwszych prac nad kadłubem. Dół uzupełniłem a na górze na razie głównie usunąłem te elementy, które planuję zastąpić blaszką. Teraz zacznę kleić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Znalazłem też zdjęcie pokazujące pełny element mocujący hak holowniczy (poniżej). Niestety w modelu jest mało miejsca bo brakuje około 1 mm po każdej ze stron. Niby nie dużo, ale ciężko będzie to zmieścić. Jeszcze się zastanawiam, jeśli będę miał wenę to może podłubię, a jak nie to zostanie tak jak jest.
Pozdrawiam
Obrazek
Stiopa

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat