Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Postprzez Georg01 » piątek, 2 września 2011, 09:06

Wnęki zrobione wzorcowo. Dałbyś jeszcze fotkę dolnej części skrzydła z wnęką z ostrym ujęciem tej dorobionej ścianki wnęki. Masz rozrysowane elementy ścianek ? Dobre by to było jako wzornik.

Co do kolorystyki to Kuba wyjaśnił wszystko w sposób wyczerpujący. Zastaniawia mnie tylko, dlaczego aż taką dużą wagę przykładano do utrzymania wzorców malowania ? Naklejanie szablonów, samo ich wycinanie i odtwarzanie, robienie falek, to jest trochę roboty, a mimo to jak widać robiono to praktycznie do końca. Jest w tym coś niesamowitego. Waląca się III Rzesza, totalny odwrót, Focke-Wulfy malowane byle jak, a tu u Messerschmitta szablony, szabloniki, falki, duperelki. To jak bal na Titanicu.
Georg01

Reklama

Postprzez posejdon » piątek, 2 września 2011, 10:33

Georg01 napisał(a):Dałbyś jeszcze fotkę dolnej części skrzydła z wnęką z ostrym ujęciem tej dorobionej ścianki wnęki. Masz rozrysowane elementy ścianek ? Dobre by to było jako wzornik.

Wieczorem spróbuję coś wrzucić ale ostrzegam, że trochę szpachli będę musiał na to nałożyć ;o) . Nic nie jest rozrysowane - dźwigar i żebra były prostokątnymi płytkami tworzywa z dużym naddatkiem. Po dopasowaniu do górnej połówki przykleiłem je a po wyschnięciu ścinałem nadmiar i próbowałem do skutku zamknąć skrzydło.

Georg01 napisał(a): Zastaniawia mnie tylko, dlaczego aż taką dużą wagę przykładano do utrzymania wzorców malowania ? (...) To jak bal na Titanicu.

Może kierownictwo firmy robiło po prostu dobrą minę do złej gry?
Może to zabrzmi dziwnie ale "szablon" do malowania kadłuba łatwiej zrobić na grzbiet zarzucając na niego po prostu jakąś płachtę materiału.
posejdon

Postprzez posejdon » piątek, 2 września 2011, 20:13

Dobry wieczór.
Małe pytanko. Jaki powinien być kolor wnętrza chłodnic glikolu? RLM 76, goły metal czy jakis inny? Chodzi o konkretny przypadek "modrej 7".
posejdon

Postprzez Kuba P. » sobota, 3 września 2011, 18:27

Kolor wnętrza chłodnic? Rozumiem, że chodzi o kolor osłon chłodnic?
Na pewno wnętrza klap za chłodnicami są ciemne, wyglądają na pomalowane. Ja bym dał RLM 02 albo jakiś podobny jasny szary. Wnętrza samych osłon i tak nie widać nijak po zmontowaniu, nie mam pojęcia jak tam malowano. Obstawiałbym albo goły metal albo RLM 02 jako farbę zabezpieczającą.
Na pewno jak dasz 02 w tych miejscach to źle nie zrobisz.
Kuba P.

Postprzez posejdon » sobota, 3 września 2011, 21:53

Kuba P. napisał(a):Kolor wnętrza chłodnic? Rozumiem, że chodzi o kolor osłon chłodnic?

Ups... Przejęzyczenie :oops:

Kuba P. napisał(a):Wnętrza samych osłon i tak nie widać nijak po zmontowaniu

Na całe szczęście. Pospieszyłem się i będą RLM76.

A może mógłbym poprosić o jakieś wyraźniejsze zdjęcie (albo rysunek) podłogi kabiny i osłony MK108?
posejdon

Postprzez posejdon » sobota, 10 września 2011, 14:02

Dzień dobry.
Prace idą powoli ale cały czas do przodu. Zrobiłem kokpit. Miska na spadochron ma zły kształt - wykląda jak w jakimś Ławoczkinie albo innym Jaku... Budowałem to wszystko trochę z pamięci. Postanowiłem, że juz taka zostanie, podobnie jak brakujący element osłony MK 108 (jego i tak nie będzie widać ;o) ). Ogólnie wnętrze jest dość uproszczone bo owiewka ma być zamknięta ale nie mogłem zostawić tego tak jak zaproponował producent - trochę zabawy nigdy nie zaszkodzi :). Z dodatków są pasy Eduarda. Deska rozdzielcza też nienajlepsza - zbieram doświadczenia. Zamiast kleić kalkę mogłem zegary wydobyć suchym pędzlem. Generalnie mnie się podoba, chociaż krytyka jak najbardziej wskazana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
posejdon

Postprzez Murek » sobota, 10 września 2011, 18:07

Zegary nie są złe, powiem więcej - bardzo fajnie wyszły :D ....ale możesz przeciągnąć suchym srebrnym pędzlem po obramowaniach
Murek

Postprzez posejdon » wtorek, 13 września 2011, 16:41

Dziękuję Murek za dobre słowo w trudnej chwili ;o)
Siedziałem, patrzyłem na te zegary, myślałem i wymyśliłem, że zrobię je od nowa. Zmyłem wszystko i zrobiłem już własnym sumptem. Do ideału jeszcze bardzo daleko ale gołym okiem patrząc są fajne.

Obrazek
posejdon

Postprzez Kuba P. » wtorek, 13 września 2011, 18:16

Trochę może nie w czas, ale czy nie myślałeś nad zamianą fabrycznego kokpitu tego modelu na Airesa?
On doskonały też nie jest ale przynajmniej lepszy od tego co jest w zestawie. Tu kokpit jest po prostu mało poprawny dla K-4.
Kuba P.

Postprzez posejdon » środa, 14 września 2011, 19:35

Myślałem nad tym. I to dużo. Nawet miałem to kliknięte w sklepie na M z ulicy na K. Jednak doszedłem do wniosku, że wydanie 44 PLN na coś czego i tak nie będzie widać nie będzie zbyt rozsądne. Postanowiłem sam coś wydłubać. Jak wyszło - widać na załączonym obrazku. Uważam, że nawet najlepiej zdetalowany model można położyć słabym malowaniem (na co jeszcze przyjdzie czas :lol: ). Jak nauczę się porządnie malować to na pewno zainwestuję w dodatki.

Tymczasem wkleiłem kabinkę do kadłuba. Trochę rzeźby było przy szpachlowaniu szczeliny między oparciem a tylną częścią kabiny ale jakoś się udało.

Obrazek

Teraz czas na celownik. Na szczęście Revi 16b ma kształt zwykłego pudełka więc nie powinno być problemu.
posejdon

Postprzez Kuba P. » środa, 14 września 2011, 19:44

Jestem na "tak" i śledzę z zainteresowaniem!
Kuba P.

Postprzez posejdon » wtorek, 20 września 2011, 21:28

Dobry wieczór.
Skleciłem owiewkę. Trzeba jeszcze trochę poprawić bo za linie powychodziłem, wyczyścić z paprochów i dopasować wiatrochron do kadłuba. Galland Panzer jest zestawowy tylko trochę podrasowany (pocieniony i wstawiona nowa szybka).

Czy Revi powinien być w srebrnym kolorze?

Obrazek
Obrazek

Dobranoc.
posejdon

Postprzez Kuba P. » wtorek, 20 września 2011, 21:53

posejdon napisał(a):Galland Panzer jest zestawowy tylko trochę podrasowany (pocieniony i wstawiona nowa szybka).

Wygląda dobrze. Dasz może jeszcze radę wstawić szybę pancerną pod szybę czołową wiatrochronu? Tafla w obrysie taka jak szyba. W 109 G-K tak sobie poradzono z dopancerzeniem wiatrochronu od przodu.

posejdon napisał(a):Czy Revi powinien być w srebrnym kolorze?

Bardzo by to było dziwne. Revi jakie widziałem na zdjęciach i miałem w rękach miały obudowy czarne lub szare. Poszczególne elementy różnych kolorów.
Zerknij na deutscheluftwaffe.de i tam znajdziesz wiele zdjęć oryginałów.

np. właściwy Revi 16 B

Obrazek
Obrazek

Jak możesz, to zaszpachluj ten wklęsły wlot u podstawy wiatrochronu i zekrnij na zdjęcia wybranej maszyny, czy ma całkiem płaską blachę czy może wlot wypukły. Wklęsły dla prod. Mtt. raczej jest niewłaściwy.
Kuba P.

Postprzez posejdon » środa, 21 września 2011, 08:29

Kuba P. napisał(a):Dasz może jeszcze radę wstawić szybę pancerną pod szybę czołową wiatrochronu?

Z tym nie powinno być problemu. Nie zwróciłem uwagi, że cuś takiego tam jest a na zdjęciach widać to wyraźnie.:oops:

Kuba P. napisał(a):Bardzo by to było dziwne. Revi jakie widziałem na zdjęciach i miałem w rękach miały obudowy czarne lub szare.

Zerknij na deutscheluftwaffe.de i tam znajdziesz wiele zdjęć oryginałów.

Znam tę stronę. A ten srebrny wziął mi się stąd, że widziałem ostatnio w necie recenzję jakiegoś zestawu Revi 16b w skali 1:1 i on tam jest właśnie jakiś taki jasny. Też wydało mi się dziwne więc zapytałem bo w sumie fajnie by taki jasny wyglądał w tej szarej czeluści. Dzięki za pomoc.

Kuba P. napisał(a):Jak możesz, to zaszpachluj ten wklęsły wlot u podstawy wiatrochronu i zekrnij na zdjęcia wybranej maszyny, czy ma całkiem płaską blachę czy może wlot wypukły. Wklęsły dla prod. Mtt. raczej jest niewłaściwy.

Kolejna cenna uwaga :) . Już zaszpachlowane. Rzeczywiście "modra 7" tego nie ma - tam jest płaska blacha. Czy to był wlot powietrza do wentylacji kabiny? Gdzie w takim razie został przeniesiony?
posejdon

Postprzez posejdon » poniedziałek, 26 września 2011, 09:06

Witam.
Tak patrzę na to zdjęcie:

Obrazek

...i zastanawiam czy dobrze widzę, że:
1. Krzyż na skrzydle ma wypełnienie?
2. Krzyż na kadłubie nie jest biały i ma kolor tej podmalówki przed pasem RV?

Może macie jakieś bliższe informacje czy to tak wyszło z montowni czy może ktoś tak "upiększył" wrak?
Bardzo proszę o pomoc.

Tymczasem udało mi się złożyć model do kupy i wieczorem coś wrzucę.
Pozdrawiam.
posejdon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat