Przecinanie igieł - jaki sposob najlepszy.

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Przecinanie igieł - jaki sposob najlepszy.

Postprzez Dominik » niedziela, 4 września 2011, 19:37

Witam

Mam do Was pytanie. Jaki jest najlepszy, ręczny, sposób na przecięcie igły iniekcyjnej by zachowała okrągły przekrój?
Muszę naprawić żywiczne śmigło i tylko taki sposób wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Przecinanie igieł - jaki sposob najlepszy.

Postprzez Jaho63 » niedziela, 4 września 2011, 19:42

Jeżeli ręcznie to ja nacinałem ostrym, np trójkątnym pilnikiem do połowy. Potem łamałem. Następnie płaskim wyrównywałem. Ale skoro to ma być zatopione w łopacie, to nie musi chyba być idealne?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mecenas » niedziela, 4 września 2011, 19:47

Bierzesz ostry nożyk do tapet (ten łamany) i zdecydowanie dociskając do igły (ale nie za mocno, żeby nie zgiąć) kulasz razem z igłą na czymś twardym i równym. Powinna zrobić Ci się równa linia cięcia na igle. Musisz mocno dociskać, żeby Ci nożyk nie jeździł po igle "w górę i w dół". Możesz w ten sposób ciąć do końca albo po kilku takich "przejechaniach" złamać igłę. Krawędzie i tak będą wymagały wyrównania pilnikiem, ale raczej kosmetycznego.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » niedziela, 4 września 2011, 20:20

Cienka tarcza korundowa.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Pafko » niedziela, 4 września 2011, 20:22

Jaho63 napisał(a):Jeżeli ręcznie to ja nacinałem ostrym, np trójkątnym pilnikiem do połowy. Potem łamałem. Następnie płaskim wyrównywałem. Ale skoro to ma być zatopione w łopacie, to nie musi chyba być idealne?

Pierwszy etap robię tak samo, ale nie łamię, tylko obtaczam pilnikiem dookoła. Potem płaskim wyrównuję i powiercam wiertłem otwór średnicę wewnętrzną w igle.
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez KK » niedziela, 4 września 2011, 21:03

Ja robię tak jak Janusz po wyrównaniu nic nie trzeba wiercić , a jeśli zależy Ci na super równej powierzchni to nad zapalniczką rozgrzewam plastikowy koniec ale tak żeby prawie się zapalił i szczypcami ściągam plastik z igły ostrym nożykiem i papierem usuwam resztki plastiku-kleju
KK

Postprzez Pafko » poniedziałek, 5 września 2011, 05:51

Powiercanie średnicy wewnętrznej igły ma na celu ogradowanie krawędzi z zadziorów po cięciu i obróbce pilnikiem. Ma jeszcze aspekt wizualny, gdy igły te mają imitować lufy działek lub karabinów maszynowych. Po prostu pocieniają ściankę i lufa wygląda jak żywa ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez Wojciech Perkowski » poniedziałek, 5 września 2011, 07:21

Pafko napisał(a):Powiercanie średnicy wewnętrznej igły ma na celu ogradowanie krawędzi z zadziorów po cięciu i obróbce pilnikiem. Ma jeszcze aspekt wizualny, gdy igły te mają imitować lufy działek lub karabinów maszynowych. Po prostu pocieniają ściankę i lufa wygląda jak żywa ;o) .

Ostrożnie - lufy mają dość konkretne "ścianki" i imitacji z igieł raczej nie należy pocieniać (np. ;o) lufa k.m. kolegi Bonda: http://lifeisreallybeautiful.com/wp-con ... in-DB5.jpg )
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Dominik » poniedziałek, 5 września 2011, 08:56

Dzięki za rady. Myślałem, że to będzie coś trudniejszego. Teraz tylko kupic cieniutkie igły.

Pozdrawiam

Dominik
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez topik77 » wtorek, 6 września 2011, 15:02

W sklepach dla stomatologów i protetyków (choć raczej dla protetyków) są małe cieniutkie tzw. separatory diamentowe które świetnie tną wszystko. Są także małe separatory plastikowe do akrylu które można z powodzeniem użyć do plastiku. Generalnie technicy dentystyczni używają wiele narzędzi które można z powodzeniem użyć w modelarstwie. Tu np.macie link do działu z separatorami i tarczami
http://www.sklep.mikran.pl/idc/58_12406 ... e06b38af11
topik77

Postprzez Rafal » poniedziałek, 12 września 2011, 19:24

Jeśli nie zależy nam na efekcie chromu to wyżarzyć i potem ciąć zwykłym pilnikiem. Niewyżarzona igła jest twardsza od pilnika.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez KK » środa, 14 września 2011, 13:25

Iglakiem spokojnie można ciąć a igła wcale nie jest twardsza od pilnika,ja z takimi się nie spotkałem /kupowane w aptece/
KK

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje