M4 i M4A3 Normandia 1944 i trochę później - parę pytań.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

M4 i M4A3 Normandia 1944 i trochę później - parę pytań.

Postprzez Marek Barański » piątek, 9 września 2011, 14:48

Witam, mam parę pytanek do znawców szermanowej łamigłówki. W walkach w Normandii po stronie amerykańskiej walczyły najpierw M4 wczesne i małowłazowe M4A1. Później (w Normandii) pojawiły się M4A1 76(W) i M4 105 z nowym kadłubem spawanym (duże włazy). Moje pytanie jest następujące, czy od początku walczyły również M4A3 early (małe włazy, spawane dopancerzenie) oraz kiedy pojawiły się M4A3 i M4 z nowym kadłubem (duże włazy). Miłobyłoby również dowiedzieć się od kiedy walczyły M4A3(76).

Pytanie dodatkowe, przeglądam sobie zdjęcia z walk z okolic Caen i tam moje czy widzą pomykające wczesne M4A2 z klonowym listkiem. Wiem że Francuzi używali M4A2 a co z resztą nie-Jankesów na froncie zachodnim ?

Marcin, Jacek, Tomek liczę na Was :mrgreen:
Marek Barański

Reklama

Re: M4 i M4A3 Normandia 1944 i trochę później - parę pytań.

Postprzez martinello » piątek, 9 września 2011, 19:48

Te wczesne M4 i M4A1 to były pojazdy batalionów czołgów przydzielonych bezpośrednio do operacji Overlord.
Dywizje pancerne (2, 3, 4 i bodajże 6) zaczęły lodowanie w Normandii kilka dni później, i właśnie wraz z dywizjami pancernymi pojawiły się nowe, dużowłazowe czołgi. Można przyjąć, że w zauważalnych ilościach pojawiły się na przełomie czerwca i lipca.
Mało się znam na amerykańskim sprzęcie - ale odnoszę wrażenie, że małowłazowe, suche M4A3 były używane w Europie sporadycznie - o ile były używane.
O ile wiem były dwa centra dystrybucyjne czołgów - amerykanie dostarczali pojazdy (co oczywiste) swoim jednostkom oraz Francuzom (głównie benzynowe M4A2 i M4A4) , zaś drugie centrum dystrybucyjne to byli Brytyjczycy - zapewniający dostawy po przeróbkach do swoich standardów do PSZ, Kanadyjczyków i innych państw powiązanych z Imperium Brytyjskim.

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez Bigmodel » piątek, 9 września 2011, 20:08

Witam

martinello napisał(a): suche M4A3 były używane w Europie sporadycznie - o ile były używane.

Były używane, są nawet zdjęcia.
Zdjęcia są między innymi w Sherman In Action,( w tym jedno dość ciekawe zdjęcie M4A3 z 751.st Tank Bat. Czołg o nazwie COZY II )
Oraz w Concord 7046 - US Tanks in Germany 1944-45, str 51, str 55

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez martinello » piątek, 9 września 2011, 20:10

No tak Jacku - zapędziłem się :)
Z modelarskiego punktu widzenia - do dziś nie ma modelu wczesnego, małowłazowego M4A3 w 1/35. Chyba, że się mylę...

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez Bigmodel » piątek, 9 września 2011, 20:33

martinello napisał(a):Z modelarskiego punktu widzenia - do dziś nie ma modelu wczesnego, małowłazowego M4A3 w 1/35. Chyba, że się mylę...

Niestety nie ma, swego czasu konwersje robiło Formations. Ale z wiadomych względów ciężko już ją dostać.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste