Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Postprzez Marek Naja » środa, 7 września 2011, 21:08

Takiego smakusia sobie kupiłem, bo mam nadzieję, że zbuduję go szybko, łatwo i przyjemnie :mrgreen:
Obrazek
Wiem, że coś tam nie gra z łopatami, planuję więc zakupić stosowny zestaw korekcyjny, zapewne też maski, bo te kokardy takie duże mnie onieśmielają. Kupilbym też i jakieś lufy ale nie mogę się rozeznać które, bo jedne do skrzydła takiego albo siakiego, a ja nie wiem jeszcze jakie ma mój :lol:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 7 września 2011, 23:46

Marek Naja napisał(a):Takiego smakusia sobie kupiłem, bo mam nadzieję, że zbuduję go szybko, łatwo i przyjemnie :mrgreen:

Chwalić Pana ;o)
Jeśli chcesz Marku "Złośnicę" Pana Browna zrobić to faktycznie łopaty trzeba przeszczepić (Exito) natomiast lufy (skrzydło"B") to RB polecam.
Obrazek
Robię sobie powoli tego Spita i na razie prawie sam się składa. Acha pasy pilota przydałoby się wymienić bo te blaszane w zestawie jakieś takie niewyględne. Warto też dodać trochę wypełniacza dać do miejsc montażowych w skrzydłach pod zabudowe chłodnic.
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez dewertus » czwartek, 8 września 2011, 21:00

No, no, co by nie mówić - Marek ze swoim czasem nieco niekonwencjonalnym sposobem "wykańczania" latadeł i Spit w 1/32 to będzie baaaaaardzo ciekawy temat :mrgreen: Osobiście jestem przeogromnie ciekaw tego show. Siadam, obserwuję i kibicuję.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Stratocaster » piątek, 9 września 2011, 07:43

Oprócz łopat zły jest kołpak. Za długi i za szpiczasty. Ja zrobiłem odwrotnie, dałem dobry kołpak i złe łopaty :-). Pamiętaj, że w schemacie brakuje żółtego natarcia skrzydeł. Aleksander ma szeroką wiedzę na temat Spitów, więc pewnie się odezwie.
Wiem, że dasz sobie radę pomimo kilku błędów w tym zestawie. Powodzenia!
Stratocaster

Postprzez Marek Naja » piątek, 9 września 2011, 08:01

Zestaw naprawczy łopat ma też odpowiedni kołpak ale na ile przypatrzyłem się różnicom między nimi, to ten właściwy do łopat Rotola jest właśnie dłuższy i smuklejszy. Obecnie kompletuje sobie zestaw zdjęć spita Zumbacha i parę się znalazło, nawet ładne kolorowe. Farbki pozamawiałem ale kleić, to ja go będę na razie pomalutku. W końcu na półce czekają 3 modele do malowania gotowe właściwie, tylko męczę się z nimi żeby je dobrze wysurfacerować. Co rusz jakaś ryska wyłazi. 2 modele inne rozbabrane, poza tym jeden model do korekt oznaczeń i dalszego łoszowania itd., jeden do sfinalizowania detali, także jest co robić niby :mrgreen:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Georg01 » piątek, 9 września 2011, 09:19

EEEEE, no nie. Akurat ten Spitfire Zumbacha miał łopaty De Havillanda, a nie Rotola. I taki był też kołpak. Absolutnie to nie Rotol. W modelu łopaty i kołpak wyglądają OK. Nie mierzyłem kołpaka co prawda, ale ten Spit wyjątkowo miał inny kołpak i inne smigło niż pozostałe Donaldy Zumbacha.
Georg01

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 9 września 2011, 14:24

:shock: To gdzie ten DeHavilland? Ja tam widzę Rotola 8-)
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Marek Naja » piątek, 9 września 2011, 19:35

Ten kołpak chyba jakby smuklejszy od tego na tablicy barwnej - czyli wygląda na De Havillanda.
Obrazek
Obrazek
Za to na tym zdjęciu poniżej, to wygląda mi na takie śmiglo jak w zestawie HB - Rotol.
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Dominik » sobota, 10 września 2011, 06:28

Jak dla mnie na pierwszych dwóch zdjęciach widać kołpak późnego Rotola. Na trzecim nie widzę do końca co to za śmigło, ale płaty wyglądają na szerokie - chyba więc też Rotol.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 10 września 2011, 06:47

Jeśli wierzyć Planom Modelarskim Nr 114, to na pierwszych dwóch zdjęciach "Kaczora" jest Rotol (c), a na trzecim deHavilland (a) ;o)

Obrazek

Więc co jest w zestawie HB?

Żródło: PM 114
K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » sobota, 10 września 2011, 06:53

Ja mam takie plany :):

Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 10 września 2011, 07:10

K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » sobota, 10 września 2011, 07:32

Ot i co warte są monografie :lol: Poniżej inaczej.
Havilland
Obrazek
Rotol
Obrazek
Oba
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Artur Domański » sobota, 10 września 2011, 07:46

Może tak troszkę obok tematu, ale Wojtek dorabiał do mojego Spita w 1/24 taki kołpaczek, a właściwie cały zestaw
Obrazek
Tutaj tylko porównanie kołpaków, okazuje się że malowanie które chcę zrobić ma właściwy kołpak w zestawie
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Georg01 » sobota, 10 września 2011, 10:59

W porządku, to rzeczywiście Rotol. Zmylił mnie kąt z jakim zrobione są zdjęcia i z tego kąta śmigło wygląda bardzo wąsko. Popatrzyłem na zdjęcia innych Spitfire z Rotolami i DH i teraz widzę różnicę. Ten Zumbachowy to zdecydowanie Rotol. Moje niedopatrzenie zdjęć. A byłem pewny, że jednak jest inaczej...
Za Rotolem przemawia też producent. CBAF stosowało chyba wyłącznie śmigła Rotol.
Jest jakiś zestaw naprawczy do tego modelu ? Aires ? CMK ?
Georg01

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat