Georg01 napisał(a):Chyba nie czytasz tego co napisałem. Czy ja napisąłem, ze przy niewielkich obrotach ? 8000 to są niewielkie obroty ? Silnik Bf 109 w warunkach bojowych kręcił około 3000.
ROMAN napisał(a): Efekt migotania we wszystkich trzech przypadkach tarcz jest bardzo widoczny na najmniejszych obrotach czyli 1/3
Przy maksymalnej pracy wiatraka jak wspomniałem zmniejsza się efekt migotania i choć widoczny nie jest już tak intensywny jak inne zjawisko. Ciemny migoczący kołpak wydaje się już bardzo jasny dużo jaśniejszy niż na wolnych obrotach.
Co do odległości. Efekt migotania ewidentnie widoczny z pięciu metrów z 50 był praktycznie nie widoczny nawet przy 1/3 obrotów.
Zidentyfikować więc samolot po żmijce i migotaniu w średnim zakresie w sekundy w stresie lecąc na wprost praktycznie niemożliwe.
Po co więc to było, skoro wymieniono to w rozkazie jako identyfikacja
Georg01 napisał(a):All fighter aircraft going to the West on ops to be provided only with black and white spirals on spinner. All other special identification markings to be discontinued.
Tłumaczenie : Wszystkie myśliwce przerzucane na Zachód mają posiadać tylko białą i czarną spiralę. Wszystkie inne specjalne oznaczenia IDENTYFIKACYJNE mają być zaniechane.
Georg01 napisał(a):... Wszystkie myśliwce przerzucane na Zachód mają posiadać tylko białą i czarną spiralę. Wszystkie inne specjalne oznaczenia IDENTYFIKACYJNE mają być zaniechane.
Powyższe dotyczy 7 Dywizji Myśliwskiej od 14.07.44
ROMAN napisał(a):... Poza tym ma być to szybka identyfikacja ....
K.Y.Czart napisał(a):ROMAN napisał(a):... Poza tym ma być to szybka identyfikacja ....
... Lornetki, obserwacja wzrokowa, brak łączności, identyfikacji elektronicznej, małe prędkości na małych wysokościach...
Ech Panowie szlachta - bujacie w obłokach, a zapomnieliście o najważniejszej broni Hitlera. O FLAK-u! A to oni walili do wszystkiego co było wyżej niż metr na ziemią. I ważne było by wiedzieli do kogo.
K.Y.Czart napisał(a):Georg01 napisał(a):... Wszystkie myśliwce przerzucane na Zachód mają posiadać tylko białą i czarną spiralę. Wszystkie inne specjalne oznaczenia IDENTYFIKACYJNE mają być zaniechane.
Powyższe dotyczy 7 Dywizji Myśliwskiej od 14.07.44
O, to może być ciekawe. Znaczyłoby to, że 7 DM nosiła przed przeniesieniem na Zachód jeszcze jakieś inne specjalne oznaczenia identyfikacyjne. Wiesz jakie? Pytam o to, bo być może cytowane zalecenie bardziej dotyczy usuniecia innych elementów z powodu ich wizualnego konfliktu na tym obszarze działań (z maszynami swoimi lub wrogimi), niż pozostawieniu spiralek z powodu ich nadzwyczajnej przydatności identyfikacyjnej. Mimo zakończenia z Twojej strony dyskusji, może mógłbyś na tę chwilkę wrócić?

Jaho63 napisał(a):Inni też
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości