Niedawno skończyłem F-4D z Tamki nadszedł więc czas na nowe wyzwanie.
Planowałem zrobić MiGa-29 ale brak kilku części wstrzymał projekt.
Wziałem się więc za Eurofightera.
I tak od początku. Pudło dużo, sporo wyprasek.
Niestety już po wstępnych ogledzinach doszedłem do wniosku, że potrzebne będą pilniki, papier ścierny i szpachla.
Przejrzałem też instrukcję. Prosta, jasna i czytelna, momentami może trochę uproszczona, ale damy radę.
Na oddzielnym sporych rozmiarów kolorowym arkuszu jest jedna wersja malowania i wyjasnenia dotyczące montowanego uzbrojenia:
Niestety Trumpeter chyba trochę się rozpędził bo są schematy np do Sidewindera i do GBU a w zestawie ich nie ma.
Nie ma ich również w normalnej instrukcji i na schemacie wariantów podwieszenia.
Ok.To tyle słowem wstępu. Model planowałem zrobić z uzbrojeniem jak wyżej na zdjęciu, ale jak się rozpędziłem to skleiłem przez ostatnie noce prawie wszystko.
Poszło całkiem sporo szpachli, bo każdy zbiornik, zasobnik, pocisk jej wymagał.
Nie było elementu który by pasował na tyle dobrze by nie wymagał ingerencji pilnika czy papieru ściernego.
W międzyczasie doszedłem do wniosku, że skoro nie mam drugiego samolotu gdzie takie wersje uzbrojenia mogę wykorzystać, to zrobię wersję samolotu
w wystawką całego dostępnego uzbrojenia. Jest tego sporo Iris-T, ALARM, Meteor, ASRAAM, trzy wersje zasobników ECM, Zbiorniki paliwa, MBDA Apache, Tauru KEPD.
Dorzucę jeszcze jakieś GBU i Sidewindery i będzie dobrze. Dodatkowo w zestawie są dwa kompletne silniki więc planuję jeden umieścić na jakimś wózku obok samolotu.
Pilotów nie ma w zestawie więc kabina będzie zamknięta. Ale można pootwierać niektóre klapy więc spróbuję pokombinować. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
Na razie szukam zdjęć z jakich targów czy pokazów gdzie wystawiano Typhoona. Jak ktoś ma to proszę o linki. Może również jakieś ciekawe malowanie ( o ile istnieje).
Na chwilę obecną model wygląda tak:
Tak wygląda wnęka podwozia w zbliżeniu. Nie jest to rewelacja jednak wygląda naprawdę przyzwoicie:
Niestety po wklejeniu tych wnęk, skrzydła (górne i dolne części) średnio do siebie pasują.
I nie wiem co robić, bo na silę to da się je skleić jednak górna powierzchnia skrzydeł robi się wtedy lekko wypukła.
To są elementy elektroniki, można dużo klap zrobić pootwieranych i pokazać takie ciekawostki które Trumpek pododawał do modelu:
Dzięsiątki dupereli (pociski, klapy, elementy podwozia itp, itd.):
Oraz silniki, radar i inne pierdółki: