3. I ostatnie pytanie- miejsce bezpośrednio za zagłówkiem pilota malowano na Interior Green czy OD?
Francuskie P-47 to nie dla mnie. Ale jeżeli idzie o ten temat to kwestia jest o co pytasz. Czy o:
1. 'cień' pod limuzyną
2. blachę - podstawę prowadnicy limuzyny
1.Standardowo przy kamuflowaniu P-47 dostarczanych w NMF maskowano kabinę i pryskano nowy kolor. Zostawiało to 'łezkę' pod limuzyną w fabrycznej barwie, czyli OD. Panel przeciwodblaskowy pryskano na nosie P-47 do podstawy wiatrochronu i dalej na ogonie z przerwą na samą kabinę pozostawioną w NMF. Część ogonowa była kontynuacją linii wyznaczonej przez część nosową, co oznaczało charakterystyczny pionowy uskok równo z wręgą za fotelem pilota.Przy otwartej limuzynie widać było pasek NMF w nowomalowanych Thunderboltach a OD ginęło już pod ramą. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia niekamuflowanych, dowolnych Bubble Topów by skumać o co chodzi, a mimo to nie widziałem modelu, gdzie byłoby to zrobione prawidłowo i sam świecę tu niechlubnym przykładem

.
2.Podstawa i prowadnica mogły być DDG albo OD. Ja stawiam na DDG. To tylko czucie. Jeszcze sprawdzę w jednym miejscu, ale marne mam nadzieje.
Ci Francuzi to latali we Włoszech?