Aerograf

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerograf

Postprzez FiDeK » wtorek, 16 listopada 2010, 23:20

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Aero użytkuje od roku, ciśnienie dobrane metodą prób i błędów świetnie przez ten okres sprawdzało się.
Dokładnie to samo tyczy się gęstości farby - choć zawsze rozczyniałem "na oko". Jeżeli chodzi o rozpuszczalnik od jakiś4 miesięcy do tamiyi używam living thinera (mr color) i przez większą część tego okresu nie miałem najmniejszych z nim problemów (nie licząc eksperymentów zapoznawczych ze specyfikiem).

wacus47 napisał(a):A jakiej szerokości jest plamka przy maksymalnym odciągnięciu spustu do tyłu?

[url=http://img717.imageshack.us/i/dsc0009ou.jpg/][img]http://img717.imageshack.us/img717/7766/dsc0009ou.th.jpg

Pierwsza linia to osłona ok 20mm od powierzchni, druga to ok. 60-70mm. Obie przy maksymalnym otwarciu, dyszy 0,3 i rozbieżnej, pełnej osłonie iglicy.

--
Pozdrawiam
FiDeK

Reklama

Postprzez wacus47 » wtorek, 16 listopada 2010, 23:39

Kurcze aż nie wiem czym to może być spowodowane... może jakieś syfy w kanale którym farba spływa ze zbiorniczka? najpierw sprawdził bym to miejsce... dodatkowo wykręcił i odmoczył samą dyszę w cleanluxie.
Ps a zwykła wodą też nie chce psikać?
wacus47

Postprzez FiDeK » środa, 17 listopada 2010, 09:11

Dyszę jako przyczynę odrzucałem do tej pory na starcie - tak jak pisałem, gdy pojawił się problem i nie poradziłem sobie czyszcząc aktualnie używaną, założyłem całkowicie nową nigdy nie użytą. Spróbuję wymoczyć dotychczasowo używaną z którą nie było problemów i ponownie założyć - może rzeczywiście starej nie domyłem a nowa uszkodzona (jakie prawdopodobieństwo?).

Problem występuje przy każdym medium, nawet z całkowicie usuniętą iglicą (nie wiem czy to zdrowe dla sprzętu, ale desperacko szukam przyczyny.)

--
Pozdrawiam
FiDeK

Postprzez HK » środa, 17 listopada 2010, 11:02

Reasumując: powietrze idzie Ci normalnie, dysza nie jest zapchana bo zmieniałeś, iglica nie jest zdeformowana (też wymieniałeś) a farba słabo idzie. To zastanówmy się którędy idzie farba zanim trafi do dyszy? Najpierw spływa ze zbiorniczka do kanału iglicy, potem tym kanałem trafia do dyszy. Przytkany zbiorniczek i otwór prowadzący do kanału bym wykluczył - to byłoby łatwe do zauważenia. Przytkany kanał? Powinno być również łatwe do zaobserwowania przy wyjętej igle. Innych możliwości nie widzę za bardzo. Wyjmij igłę i zobacz jak pryska bez niej (np. wodą). Powinno walić na maksa. To może również przedmuchać kanał i dyszę jeśli coś tam jednak blokuje.
Edit - doczytałem że problem występuje także przy wyjętej iglicy. No to może być tylko przytkany kanał albo masz pecha i obie dysze mają problemy. Pod warunkiem że powietrze dmucha normalnie.
Hendryk
HK

Postprzez luki1322 » poniedziałek, 12 września 2011, 20:53

Witam. Mam problem z aerografem. Otóż kupiłem TG-180. I od początku jak psikałem nim to chwilkę i zaraz nie leciała farba a jak już to momentami prysło, ale na najgrubszej kresce. Aż do teraz. Próbowałem dokładnie czyścić i nic. Czasami to i nawet woda nie chce pryskać. Co jest? Pomóżcie mi. Farbę mam akrylową, ale rozcieńczaną momentami do prawie wodnistej konsystencji. Proszę o pomoc.

Dbaj proszę o pisownię. Na razie poprawiłem, ale proszę abyś sam tego pilnował. Mecenas
luki1322

Postprzez posejdon » środa, 14 września 2011, 10:33

Luki może spróbuj samą wodą popsikać. Albo ciśnienie zwiększ?
posejdon

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje