Okolice Warszawy 1939

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Okolice Warszawy 1939

Postprzez xDamian » poniedziałek, 12 września 2011, 16:47

Witajcie.
1. Figurki są pomalowane wstępnie i nie całe. Chciałbym pomalować Niemca z 1939 roku bo zgubiła mi się instrukcja. Najlepiej jakbyście podali to w znacznikach Tamki.
2.Jak zrobić te worki z pisakiem? Bo jak zawijam tą plastelinę w pończochę to mi się robią takie fałdy, a nie gładka powierzchnia.
3.A i chciałbym pomalować skórę techniką która była w super modelu, ale jak nakłada się taki glaze? Jak bardzo musi być rozcieńczona ta farba? Mam farby Vallejo do malowania twarzy. Poprosiłem o te z serii Panzer Aces, a dostałem z Model Color. Wtedy jeszcze nie wiedziałem czym to się różni. No trudno. :roll: Problem jest ttylko taki, że nie ma tam takiego czegoś jak flesh shadow(w ogóle nie ma żadnego ciemnego).
4. Proszę to samo tylko w punktach.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 września 2011, 17:55 przez xDamian, łącznie edytowano 1 raz
xDamian

Reklama

Postprzez Nugget » poniedziałek, 12 września 2011, 17:40

Chłopie wyraźniej pisz. Spróbuj inaczej składać zdania. Najpierw piszesz o malowaniu niemca, potem wyskakujesz o kolorze skóry, w połowie przerywasz piszesz o workach, później dalej o kolorze skóry. Napisz powoli swoje pytania od punktów i problem rozwiązany. Jeżeli chodzi o mundur sam dobieraj farby. Zwykłego szarego niemieckiego było kilka, może kilkanaście odcieni.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez konrad » poniedziałek, 12 września 2011, 20:08

Nugget napisał(a):Chłopie wyraźniej pisz. Spróbuj inaczej składać zdania.

Dodam, że dyscośtam nie zwalnia od poprawnego pisania.
1.Wracając do kolorów: w zasadzie nie ma sensu podawać numeracji bo były różnice w odcieniach mundurów, mundury płowiały (Czy ktoś widział oryginalny mundur DAKu w innym kolorze niż biało-beżowy?)
2.Temat był miliony razy wałkowany na forum. Modelinę czy inną masę można przycisnąć firanką o gęstym wzorze nożykiem robimy szwy lub:
http://lmgtfy.com/?q=worki+z+piaskiem+1%2F35
3.viewforum.php?f=25 miłej lektury :>
"Ciesz się, że czujesz ból. To znaczy, że żyjesz"
Gen. Choi Hong-Hi
konrad

Postprzez Adrianowro » wtorek, 13 września 2011, 09:21

"moje" worki z pończochy
Wycinałem z kobiecych rajt kwadrat o boku ok 3x3 cm - wstępnie porozciągałem sobie go w w cztery strony świata.
Z nitki przygotowuje pętelkę bo potem brakuje rąk.
Tworze kulkę z materiału typu glinka , plastelina ( osobiście używałem glinki samoutwardzalnej)- trzeba wyczuć wielkość kulki w stosunku do skali- metoda prób i błędów.
Kulka w kwadrat i robię sakiewkę końcówkę związuje przygotowaną pętelką dwa razy.
Nadmiar na końcu odcinam.
Można sobie modelować do woli - nawet jeśli gdzieś się utworzy fałda to tą stroną można położyć do dołu albo przykryć kolejnym workiem.
Adrianowro

Postprzez xDamian » środa, 12 października 2011, 15:47

Zdecydowałem się jednak kompletnie zmienić koncepcję. Na razie horch, z domkiem dwoma oficerami od Fazyy'iego i kierowcą, który będzie siedział normalnie. :)
Dzięki Adrianowro za workowate wiadomości :)
Nie wiem co zrobić z szybą, którą skleiłem CA. :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xDamian

Postprzez hubert1997 » środa, 12 października 2011, 16:51

Figurki trochę się świecą, a MG wygląda bardzo ciekawie z lufą w kolorze feldgrau :)
A tak w ogóle to jaki sens ma tobołek na wieżyczce? Zasłaniał widoczność,a przy rozpędzeniu czołgu i hamowaniu mógł poturlać się w dół... Tak wiem, wiem... Są paski (niepomalowane), ale do czego są te paski niby przymocowane?

Proszę mojej wypowiedzi nie traktować jako ostrą krytykę i docinek, po prostu staram się pomóc, aby efekt był jak najlepszy. :)
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez hubert1997 » środa, 12 października 2011, 16:52

Przepraszam, nie zauważyłem że jest strona druga i mój komentarz odnosi się do str. 1 :)
hubert1997

Postprzez hubert1997 » środa, 12 października 2011, 16:55

A płaszcze są chyba skórzane? Zauważyłem, że malujesz Tamiyami, więc proponuję farę Semi Gloss Black, dobrą na skórzane wyroby z błyszczącymi, wypastowanymi oficerkami włącznie, choć takie i tak maluję Flat Black.
Jak byś pomalował płaszcze błyszczącą czarną, to pamiętaj o zapigmentowaniu i przetarciu. :)
hubert1997

Postprzez Korowiow » środa, 12 października 2011, 18:30

xDamian napisał(a):...Nie wiem co zrobić z szybą, którą skleiłem CA. :(

Jeśli masz nalot lub widoczne plamy z kleju CA to użyj do ich usunięcia specyfiku zwanego debonder.
Tylko uważaj debonder rozpuszcza farby dlatego wszelkie ślady po CA usuwaj przed malowaniem.

Bardzo dobry ruch ze zmianą koncepcji. Mniejsza scenka jest fajniejsza - zadbaj o wszystkie szczegóły.
Jeśli uznasz, że coś może być to znaczy, że nie może. Jeśli ma być dobrze to musisz być w pełni zadowolony.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Czarny » piątek, 14 października 2011, 14:22

Czy przypadkiem oznaczenia G nie nosiły niemieckie pojazdy z grupy Guderiana ale w Rosji a nie w '39 roku w Polsce?
Czarny

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat