Moderator: xenomorph

ewpiga napisał(a):Sztuka czy barbarzyństwo ?

Frozzer napisał(a):[To zależy, jak robiłeś to za pomocą młotka - na chybił-trafił - to barbarzyństwo,
Mecenas napisał(a): nacina części modelu, potem wkłada do środka petardę

ewpiga napisał(a):Wychodzę poza kanon, schemat, nie dający się klasyfikować. Zaburzam spokój krytyków i "szufladkowych"
Slash napisał(a):...doszedłem do wniosku, że to raczej coś w rodzaju maniery rzemieślniczej. McCartney też daje wciąż jakieś koncerty bo jest popyt, ale ocucać już nikogo nie trzeba jak kiedyś.
mae napisał(a): Modelarstwo to oddawanie rzeczywistości w odpowiedniej skali, a więc sama jego istota ogranicza pole do działania i sprawia, że będzie to zawsze rzemiosło.
NIEDZWIEDZ napisał(a):Piotrek oglądasz chyba dużo horrorów.Tam tną rąbią i kawałkują.Każda twoja praca to sztuka po całości.Czekam na c.d.

ewpiga napisał(a):Tak mówiąc na myśli masz frajdolorzy i ich zawężone pole działania ! Taki wyrobnik, rzeczywiście wszystko już w modelarstwie pokazał, niby coś jest świeże i nieopatrzone, a rozkładając na czynniki pierwsze stwierdzamy, że rzeczywiście to już było po stokroć.
I w tym momencie wszystko rozbija się o podanie tej samej treści w nieco innej formie tylko.
A wyobraźnia twórcza ? wynalazczość ? potrzebna do wdrożenia rzeczy dawno w modelarstwie wymyślonych i wymyślanych jest dostateczną legitymacją stylu twórczego. To w modelarstwie wyobraźnia jest szczególnie pomocna i potrzebna. Przykładem jest Andrzej Ziober, Wojtek Fajga czy Irek Mikucki...mógłbym na wymieniać jeszcze kilku modelarzy dla których modelarstwo nie ma ograniczeń… to moje drobne przemyślenia...

mae napisał(a):Zdecydowanie tak nie myślę, na pewno nie dzielę ludzi na modelarzy i frajdolarzy bo dla mnie jest to podział śmieszny, który został wprowadzony chyba tylko po to, aby podkreślić wartość działalności profesjonalnych modelarzy (która przez większość .

Posiadanie wypracowanego przez lata stylu w mojej ocenie również nie czyni z modelarza artysty, jest to po prostu konsekwencja wieloletniej działalności rzemieślniczej.
Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości