Ferrari California Revell 1/24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ferrari California Revell 1/24

Postprzez DesChi » środa, 21 września 2011, 00:16

Witam
Na wstępie chciałem się przywitać i przedstawić, to mój pierwszy post na tym forum, ale pewnie nie ostatni, choć do wylewnych się nie zaliczam :). Modelarstwo towarzyszy mi już od długich lat lecz tak naprawdę zająłem się nim na nowo 3 lata temu, co prawdę mój dorobek nie jet duży to warsztat się powiększa co mnie mobilizuję.

To moja pierwsza osobówka, wcześniej zrobiłem parę pasażerów, pokazałem je na innym forum. Spróbowałem się zmierzyć z niełatwą sztuką złożenia modelu samochodu. Wyszło to już sami ocenicie, model potraktowałem jako poligon doświadczalny do nauki różnych technik. Całą wiedzę w tym temacie czerpałem z internetu.
Co do samego modelu składałem go dosyć długo, w czasie prac miałem przez niego kilka ataków serca i z niezliczoną ilość stanów przedzawałowych :twisted: Mimo przeciwności dokończyłem go. Z efektu jestem połowicznie zadowolony z wad które zresztą widać na zdjęciach to oszklenie(maskowanie i wklejanie) nie jest moją mocna stroną, lakier z tym co widziałem na forum jeszcze mi "Trochę" brakuję. Cóż wszelkie błędy popełnione w tym modelu postaram się wyeliminować przy budowie następnego Ferrari.
Do malowania użyłem w 80% farb akrylowych Model Master reszta to Revell akrylowy.
Postaram się jeszcze dorzucić później zdjęcia w plenerze zrobione przy świetle dziennym.
Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 22 września 2011, 09:33 przez DesChi, łącznie edytowano 2 razy
DesChi

Reklama

Re: Ferrari California Revell 1/24

Postprzez Macio4ever » środa, 21 września 2011, 07:35

Witamy na forum! Miło, że zdecydowałeś się aktywnie dołączyć do naszego grona. Mam nadzieję, że wkróce pokażesz zmagania z kolejnym modelem.

Wracając do Twojej galerii, to przede wszystkim fajnie, że zdjęcia są wyraźne, na jednolitym tle - widać, że włożyłeś wysiłek w tę prezentację, co jest bez dwóch zdań cenne. No i czerwony kolor wyszedł Ci na zdjęciach, co nie jest takie oczywiste i czego trochę pozazdrościłem. ;o)

Sam model - dla mnie widać, że włożyłeś dużo pracy aby wykonać go czysto i starannie z dobrym skutkiem. Lakier ładnie (równo) się błyszczy, nie widać (nie wyłapałem) błędów w montażu. Co do detali, to musiałbyś zrobić fotki z mocniejszym kadrowaniem np. wnętrza. Jak dla mnie to świetny start w cywilach!

Część kwestii wymagających poprawy wymieniłeś sam, ja bym jeszcze zwrócił uwagę na:

- Linie podziału, fajnie że zostały zaciemnione ale moim zdaniem ciut za mocno (dotyczy to też podziałów na desce rozdzielczej). Z drugiej strony zostały miejsca, które wartop by mocniej podkreślić (czujniki parkowania, chrapy)
- Środek ma ładny kolor natomiast zbyt błyszczący
- Są miejsca (głównie chrapy) gdzie odnoszę wrażenie przylania lakierem detalu. Popraw mnie jeżeli się mylę, bo moze Revell tam się akurat nie popisał.
- Warto zrobić ciemne obwódki kloszy lamp, co rzuca się w oczy na tylnych cofania i przeciwmgielnych.

Powodzenia w kolejnych projektach!
Macio4ever

Postprzez Kazik » środa, 21 września 2011, 17:14

Witaj,
bardzo ładnie i czysto wykonany model.
Maciek już wymienił wszystkie istotne sprawy które się ewentualnie rzucają w oczy.
Jak dla mnie linie podziału mogły by być trochę delikatniejsze tj. cieńsze.

Czym malowałeś karoserie tzn. jaki lakier (producent, rodzaj)?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DesChi » środa, 21 września 2011, 18:24

Witam

Dzięki za opinie pozytywne, a zwłaszcza za pokazanie mankamentów. Po to też wystawiłem tą galerię.

Maćku zdjęcia kosztowały mnie sporo zdrowia i żeby wybrać tych kilka zdjęć wypstrykałem ponad 100 :shock: :D Ale wydaje mi się ze warto. Zresztą była to moja pierwsza taka sesja, z pomocą przyszedł brat (Dzięki) i aparat choć nie najnowszy to wciąż mnie zaskakuję ;o)

Co do lakieru Kazik to na Modela Mastera nałożyłem lakier bezbarwny MR Hobby Top Coat. Tu chyba Ameryki nie odkryłem :)

Pozdrawiam
DesChi

Postprzez Kazik » środa, 21 września 2011, 19:50

Bardzo dobry wybór.
Przyjazny, bezinwazyjny lakier.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Fred-k2 » środa, 21 września 2011, 21:02

Witaj na forum! Koledzy już wszystko napisali to ja od siebie dodam tylko, że zdjęcia wyszły na prawdę świetnie i duży plus dla Ciebie za to! Czekam teraz na warsztat z kolejnym modelem.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez powerpablo » czwartek, 22 września 2011, 07:22

Również witam w gronie modelarzy na forum.

Wszystkie niuansiki wymienili bardziej doświadczeni koledzy, którzy potrafią dostrzec wszystko.
Nie mniej jednak nie zmienia to faktu, że to bardzo udany i niezły debiut na forum.
Sam model bardzo mi się podoba (choć nie jestem zagorzałym fanem tej marki) jest czysto i poprawnie złożony.

tylko pogratulować i czekamy na jakiś warsztat Twojego wykonania....

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez portalus » piątek, 23 września 2011, 07:38

Cześć i czołem.
Po takim wstępie to tylko czekam na ciekawą relację.
portalus

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli