Przed walką 1:72

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Przed walką 1:72

Postprzez Rurik » sobota, 9 października 2010, 15:06

Witam serdecznie,
jako, że jestem nowym na tym forum to na początek kilka słów wstępu nim przejdę do meritum sprawy czyli pokazania jednej z moich dioram. Modelarstwem w zasadzie zajmowałem się od dziecka, z większymi i mniejszymi przerwami oraz zmieniając kierunki zainteresowań. Na początku były to modele samolotów dostępne w Składnicy Harcerskiej, kiosku Ruchy , czas podstawówki to okres modeli papierowych z Młodego Modelarza. Będąc już trochę starszym chłopakiem trafiłem na giełdę modelarską i tam przekonałem się o ogromie dostępnych modeli. Pierwszym modelem był japoński samolot firmy Hasegawa bodaj za 3 tys. złotych. Od tego modelu zaczęła się moja dłubanina w japońskim lotnictwie. Kolejnym przełomem na mej drodze modelarskiej był zakup czołu, również japońskiego (ot taka fascynacja tamtym teatrem działań). W zasadzie od tamtego czasu przeorientowałem się na broń pancerną powoli idąc w stronę pancerwaffe. Po jakimś czasie same modele przestały mi wystarczać tak więc zabrałem się za dioramy z lepszym lub gorszym rezultatem. Ostatni sklejony model i wykonana diorama to okres po roku 2000 :) od tego czasu ograniczałem się jedynie do zakupu czy to gotowych modeli Dragona czy nowych pozycji Revela i chowaniu ich do szafki. Przez ten okres mej hibernacji wiele się zmieniło w technikach modelarskich, pojawiły się nowe materiały, nowe trendy tak więc zdaję sobie sprawę, że to co tu przedstawię odbiega od "współczesnych" standardów. Obecnie nadszedł czas reaktywacji i powrotu do zaniedbanego hobby. Teraz gdy się przyglądam moim dioramą dostrzegam na nich wiele niedociągnięć, których jestem świadom i z czasem mam zamiar je po poprawiać. Dosyć jednak wstępu i przejdźmy do dioramy.

Model wykorzystany to Sturmgeschutz III firmy ESCI
figurki Grendevils ESCI i spadochroniarze Revela
domek oraz fontanna wyrób własny z modeliny, (dom na podstawie modelu z vacu, który jak na mój gust jest przeskalowany i za duży)
Na zdjęciach będzie widać nie obrobione figurki z czego jestem już świadom, brak ramki to po części wymóg miejsca ale jak się ma 20 dioram to trzeba je jakoś poupychać.
Mam nadzieję na konstruktywną krytykę i wytknięcie rzeczy które jeszcze należy poprawić.
Zapraszam zatem do oglądania i komentowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rurik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Przed walką 1:72

Postprzez Slash » sobota, 9 października 2010, 21:41

Stare dobre ESCI. O ile figurki są naprawdę dobre, pomimo upływu lat, StuG (StuH?) już mocno taki sobie, zwłaszcza ten hamulec wylotowy. Od zawsze rozbrajała mnie sylwetka gościa, wnikliwie przyglądającego się granatowi :lol:

Poza tym całkiem sympatyczna diorama wyszła. Trochę ten lej tak znikąd, jakby spod ziemi wyszedł niczym kretowisko. Tak jakby, za mało się te kostki porozlatywały. Demolki również brakuje mi w okolicach budynku, grube ściany się posypały, a tu tak czysto. Ale to oczywiście jak na moje oko.
Slash

Postprzez Sherman » niedziela, 10 października 2010, 01:40

Slash napisał(a):Od zawsze rozbrajała mnie sylwetka gościa, wnikliwie przyglądającego się granatowi :lol:

Rzucić czy nie rzucić, oto jest pytanie!

Dioramka przypomina mi moją, z czasów późnego gimnazjum, z domkiem Airfixa, Kettenkradem Academy i tym samym zestawem niemieckich spadochroniarzy z ESCI, bardzo ładnego zestawu jak z resztą wspomniał Slash ( zwłaszcza teraz gdy winylowe ludziki można podrasować częściami z figurek Presera i Dragona ).
Ładnie wygląda bruk, StuH ( dałeś lufę od armaty 105mm ) czysto sklejony. Z resztą... ciut gorzej. Figurki spadochroniarzy mają dziwny kolor spodni, tzn. odcień niebieskiego jest moim zdaniem zbyt intensywny. Do tego wszyscy się błyszczą. StuH jest dość dziwnie ubrudzony, tak jakoś, "od czapy". Domek jak na lepiony z modeliny nawet ładny ( lepszy od oryginału z vacu ), ale skoro robiłeś go od nowa można było bo trochę sensowniej połupać, ten jest jednak mało realistyczny. Brakuje mi gruzu wokół, desek, belek ( wsza to mur pruski ) a na miejscu tych dwóch niemców nie targałbym tam stolika, zwłaszcza że ten strop trzyma się raczej na słowo honoru... Przeglądnij forum, zobaczysz kilka kapitalnych warsztatów z budynkami i przeczytasz sporo porad, bo ten budynek wygląda bardziej jak teatralna dekoracja ;o)

Dużo pracy przed Tobą, ale jeśli tylko masz chęci i samozaparcie to czytając forum i eksperymentując szybko Twoje umiejętności wzrosną. I trzymaj się 72jki ;o)

Pozdrawiam
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Rurik » czwartek, 14 października 2010, 15:53

Dziękuję za komentarze, z błyszczących figurek zdaję sobie sprawę kolejnym zakupem będzie matowy lakier by nim pociągnąć figurki. Nad większą ilością gruzu popracuję również.
Pozdrawiam
Rurik

Postprzez SHERMAN222 » czwartek, 22 września 2011, 18:44

zwróć uwagę na okienko jakoś dziwnie wygląda
Rdza i wgniecenia+anatomia cywili http://www.accidenti-a-me.com/
trochę zdjęć : http://www.panzerpunkt.info/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=InRDF_0l ... re=related
☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭
SHERMAN222

Postprzez czak45 » czwartek, 22 września 2011, 22:49

Ziomuś obczaj duże litery, bo jakoś dziwnie to wygląda.

A jeśli chodzi o pracę to widać, że masz potencjał.
Trzeba tylko dużo czytać i trenować, a będzie coraz lepiej.
Ze swojej strony namawiam do wykonywania mniejszych winetek.
czak45

Postprzez SHERMAN222 » poniedziałek, 7 listopada 2011, 20:25

Slash napisał(a):
Demolki również brakuje mi w okolicach budynku, grube ściany się posypały, a tu tak czysto

Posprzątali skurczybyki !
Rdza i wgniecenia+anatomia cywili http://www.accidenti-a-me.com/
trochę zdjęć : http://www.panzerpunkt.info/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=InRDF_0l ... re=related
☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭
SHERMAN222

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram