Opel Blitz / rozbity / Italeri / skala 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Opel Blitz / rozbity / Italeri / skala 1:35

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 26 września 2011, 08:19

Wszystko zaczyna się oczywiście w głowie, a poprzez prawą rękę i tablet.
Jeśli pomysł dobrze rokuje, jest kolorowany. W tej postaci przedstawiam wam projekt do konsultacji.
Po kilku dniach, jeśli nikt nie zaakceptuje pomysłu - zostanie odłożony do archiwum.
Wiem, kolejna /nuda/jednak, jeśli ktoś z was jest zainteresowany, to w odruchu litości niech wyrazi powściągliwe zainteresowanie projektem ; w ciągu dni wróci on do łask i posłuży jako podstawa do winietki o małych wymiarach.
/spieszyć się koledzy.. bo jest to mój.., prawdopodobnie ostatni model na tym forum./

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Opel Blitz / rozbity / Italeri / skala 1:35

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 26 września 2011, 08:56

Piotrze,
Ja jestem zainteresowany bo zawsze miło popatrzyć na Twoją pracę.
Dodatkowo mam u siebie takiego właśnie rozgrzebanego Opla, który nadaje się tylko na wrak.
Jeśli kiedyś się za niego zabiorę to chciałbym móc coś podpatrzeć od mistrza wrakowiska.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Dumo » poniedziałek, 26 września 2011, 09:16

Miło widzieć następnego kolege rysownika.
Dumo

Postprzez Radek Filipek » poniedziałek, 26 września 2011, 11:45

Witaj Piotrze!

Ja zawsze z wielkim zainteresowaniem śledzę Twoje relacje, więc i tym razem wyrażam swoją chęć oglądania realizacji Twojego pomysłu od szkicu, aż po gotową winietkę.

ewpiga napisał(a):W tej postaci przedstawiam wam projekt do konsultacji

Skoro przedstawiasz do konsultacji, to ja zgłosiłbym nieśmiały postulat, abyś zrobił tego opla w panzergrau. Wydaje mi się, że nie widziałem jeszcze żadnego Twojego modelu pojazdu w tym kolorze bazowym, a (chyba wbrew powszechnej opinii nomen omen "nudności") myślę, że ma spory potencjał i można go ciekawie przedstawić. Bardzo jestem ciekaw Twojej interpretacji tematu. Tym bardziej gdy piszesz iż to Twój ostatni model na forum.

Pozdrawiam, Radek
Radek Filipek

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 26 września 2011, 12:07

O nie, nie, to ma szansę nie być nudnym, bo:
- burty są drewniane - pewnie będą częściowo spalone
- plandeka - pewnie będzie częściowo spalona
- opony, a raczej "flaki" (z chęcią zobaczyłbym taki efekt), też pewnie niektóre spalone
- cienkie blachy szoferki, pewnie nieźle pogięte
Widzę potencjał w pomyśle, z pewnością będzie to dla Ciebie kolejne wyzwanie, a nie kolejny pancerny wrak.
Akceptuję! :mrgreen:
bartek72

Postprzez ewpiga » wtorek, 27 września 2011, 08:31

Licznik wyświetleń wskazuje na zainteresowanie, jest również akceptacja więc można zaczynać.
Zdecydowanie, model chcę wykonać na podstawie przedstawionych tu rysunków, to dokument wiarygodny i niepowtarzalny.
Każde odejście od projektu, może mnie doprowadzić do dużych problemów wpływających na czas wykonania, a w konsekwencji na ponoszone koszty i zagrożenie terminu realizacji.
- opel: musowo i wyłącznie w kolorze DAK./ograniczenie zamówienia/
- opony: całe, taki efekt „kapcia” widziałem kilkakrotnie i żaden nie wydawał się interesujący.., odpada. /nie jestem na siłach aby go odtworzyć,/
- burty nie popalone.., choć jak okopcę wewnątrz kabinę, to znajdzie się jeden co powie..skoro szoferka, to czemu nie cała reszta? /czy warto palić, zobaczy się ..po wypowiedziach "analityków"/
-cienkie blachy: wiadomo, musowo poobijane../jak najbardziej potrafię/
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez shivadog » wtorek, 27 września 2011, 09:30

Podchodząc analitycznie - wydaje się, że powinien był się palić, a skoro tak to czemu miałby się nie dopalić do końca (elementy drewniane, plandeka wypalone)?
Czyżby go ktoś gasił? Chyba, że się nie zapalił, ale to raczej mało prawdopodobne przy takim stopniu rozwałki.
Jeśli to DAK może przysypać go mocno piachem z jednej strony, jak by zawiało?
shivadog

Postprzez ewpiga » wtorek, 27 września 2011, 12:03

Rama zdeformowana. Oddzieliłem atrapę chłodnicy od zderzaka i przykleiłem ponownie.

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 27 września 2011, 12:23

ewpiga napisał(a):/spieszyć się koledzy.. bo jest to mój.., prawdopodobnie ostatni model na tym forum./

:?:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marek Barański » wtorek, 27 września 2011, 12:51

Szoferka Opla jest zbudowana na drewnianym szkielecie, to tak dla wiadomości.
Marek Barański

Postprzez Adrianowro » wtorek, 27 września 2011, 16:16

piotr dmitruk napisał(a):
ewpiga napisał(a):/spieszyć się koledzy.. bo jest to mój.., prawdopodobnie ostatni model na tym forum./

:?:

Pojechali po jego Marderze że monotonie się robi , to się obraził :mrgreen:
ewpiga
Zawsze tak sobie rysujesz co chcesz zmajstrować ?
Adrianowro

Postprzez ewpiga » środa, 28 września 2011, 08:26

Marek Barański napisał(a):Szoferka Opla jest zbudowana na drewnianym szkielecie, to tak dla wiadomości.

Dzięki, :) szczerze, nie wiedziałem, że drewno.
Adrianowro napisał(a): Pojechali po jego Marderze że monotonie się robi , to się obraził :mrgreen:

Bynajmniej nie czuje się obrażony. Gdybym miał się przejmować tym co ludzie gadają, już dawno takim modelarstwem przestałbym się zajmować. Poza tym, nie zastanawiam się czy model ma być uniwersalny dla wszystkich czy też nie. On musi przede wszystkim najpierw mnie zadowolić. Nigdy nie zbudowałem modelu z myślą, żeby miał się on podobać jakieś docelowej grupie. Nie naśladuję ślepo innych. Pozostaję sobą, bo inaczej poniosę porażkę. Jeżeli czuję się potem na siłach, żeby go TU wypuścić, to zaczynam to robić i nie prezentuję ich na forum w celu połechtania swojego ego.
Adrianowro napisał(a):Zawsze tak sobie rysujesz co chcesz zmajstrować ?

Tylko jak mam ochotę..np. to już było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stelaż, pocięty w taki sposób aby później móc usadowić skrzynie ładunkową na ramie w pożądanym nachyleniu.

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez merlin_PL » środa, 28 września 2011, 09:00

ewpiga napisał(a):
Marek Barański napisał(a):Szoferka Opla jest zbudowana na drewnianym szkielecie, to tak dla wiadomości.

Dzięki, :) szczerze, nie wiedziałem, że drewno.

Szczerze mówiąc ja wiedziałem , że tego akurat mozesz nie wiedzieć :D

Jak patrzę na twojego opla to widzę, że ,że rama została przez Ciebie złamana. Jak widać maniery łamania kadłuba , ram, czyli podstawowych elementów konstrukcj nie możesz się wyzbyć. Nie zadajesz sobie niegdy pytania w jaki sposób mogło dojśc do takiego zzniszczenia konstrukcji ?

Co do koncepcji wraku opla blitza. To spodziewałem się, że będzie to blitz w panzer grey przykryty śniegiem gdzieś na rosyjskim pustkowiu. Przynajmniej z innymi kolorami byś spróbował i trochę inaczej by to wyglądało. Szkoda

Skoro piszesz , że to twój ostatni model to powiem szczerze liczę , że teraz to przynajmniej na wystawach będę mógł oglądać bo niezmiernie ciekawy jestem jak w realu wyglądają.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez micmal » środa, 28 września 2011, 14:49

Jeżeli będzie to Twój ostatni model na tym forum, to pragnę wyrazić głęboki żal z tego powodu. Śledzę Twoje wątki i to co robisz z wielką uwagą (pomimo tego, że nie udzielam się czynnie w Twoich tematach). To, że przedstawiasz "wraki" i część Kolegów jest tym znużona... no cóż, każdy ma prawo do swojego zdania. Pragnę tylko zwrócić uwagę, że tylko Ty (mogę się mylić) prezentujesz na forum pojazdy w takim, a nie innym stanie. Z Twoich warsztatów można czerpać wiele porad jak zrobić/pomalować dany przedmiot i to uważam jest istotne. Można spierać się o to czy coś powinno być wygięte tak czy inaczej. To wszystko zależy od tego czego szuka się w danej scenie. Będę śledził z uwagą Twój warsztat, a decyzję o ostatnim modelu na tym forum przemyśl.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Patryk » środa, 28 września 2011, 18:51

O zgozro jakie ślady po wypuchaczach na drzwiach. :P
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat