Aerograf Neo for Iwata

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Aerograf Neo for Iwata

Postprzez KK » środa, 28 września 2011, 13:53

Witam
Na rynku pojawił się taki aerograf, czy ktoś miał z nim do czynienia i coś bliżej powie:

http://swiat-aerografii.pl/product.php?id_product=126
KK

Reklama

Re: Aerograf Neo for Iwata

Postprzez Rafal » środa, 28 września 2011, 14:40

Robert Ostrowski napisał(a):Witam
Na allegro pojawił się taki aerograf ,czy ktoś miał z nim do czynienia i coś bliżej powie:

http://allegro.pl/aerograf-neo-for-iwat ... 44885.html

http://swiat-aerografii.pl/product.php?id_product=126

To jest firmówka.

Iwata przyznaje się do niego: http://www.iwata-medea.com/index.php/products/neo.

Wygląda na to, że to będzie pseudo-Iwata-killer.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez erkamo » środa, 28 września 2011, 16:44

To chyba taka reakcja Iwaty, na jej chińskie pseudo-kopie i na "Ultra" H&S.
Wygląda całkiem nieźle, a i cena nie jest już zaporowa. :)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez KK » czwartek, 29 września 2011, 06:42

Dzięki Panowie za odpowiedz

Mam pytanie do Moderacji:

Dlaczego ten temat został wyrzucony do HP ,Aero jest nowością i chciałem uzyskać /zresztą nie tylko ja/ informacje o nim.Jest w dziale Modelarstwo redukcyjne-dyskusje wiele tematów o wielu aerografach ale nikt ich nie usuwa a ten został,prosze o wyjaśnienie mi tej kwestii w czym mój temat jest gorszy od innych.
KK

Postprzez Mecenas » czwartek, 29 września 2011, 09:38

Mam pytanie do Moderacji:

Pytanie wprawdzie nie do mnie, ale trochę zmodyfikowałem wątek, teraz chyba nikt nie powinien mieć wątpliwości co do jego lokalizacji.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez KK » czwartek, 29 września 2011, 10:30

http://www.armorama.com/modules.php?op= ... 9&syn=6807

Wydaje sie bardzo konkurencyjny do Ultry z H&S

ps.Już zamówiony jak wyląduje u mnie przekażę swoje uwagi
KK

Postprzez Mecenas » czwartek, 29 września 2011, 11:00

Robert Ostrowski napisał(a):ps.Już zamówiony jak wyląduje u mnie przekażę swoje uwagi

Przekaż przekaż. Ja się finansowo jeszcze łamię, bo aż tak nie potrzebuję, ale chyba 250zł się znajdzie... :)
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez KK » czwartek, 29 września 2011, 11:04

Michał ale on kosztuje 200zeta plus 3zł przesyłka:)
KK

Postprzez Mecenas » czwartek, 29 września 2011, 11:40

Gdzieś mi przemknęła informacja, że podane ceny są cenami netto, ale to było tylko odnośnie kosztów wysyłki. Pojechało mi się w takim razie z tym zaokrągleniem :D
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez mr.jaro » piątek, 30 września 2011, 10:09

Nie chce Wam psuc zabawy, ale odradzalbym zbyt spontaniczne podchodzenie do tematu wyboru aerografu, by potem nie okazal sie on przyslowiowym "strzalem we wlasne kolano". Mianowicie z listy czesci zamiennych (pdf na stronie producenta) wynikaloby, ze ten niewatpliwie godny uwagi produkt wyposazony jest w gumowe o-ringi, a tym samym mozliwosci jego zastosowania do celow modelarskich sa nieco ograniczone. Proponuje przed zakupem poinformowac sie, czy istnieje mozliwosc wymiany tych uszczelek na teflonowe. Rowniez dobrze byloby wiedziec, czy mozna do niego dokupic dysze i iglice o innych rozmiarach.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Macio4ever » piątek, 30 września 2011, 12:49

Można kupić inne iglice i dysze - do wyboru jest 0,35 i 0,5. Co do uszczelek - to zależy od ich jakości. pIwaty puchną ale np Tamiya (przynajmniej te stare) mają gumowe i nic, absolutnie nic się nie dzieje od kilku lat. Malowałem już chyba wszystkim, no może nie malowałem chlorokauczukową :), i wystko gra.

Z resztą za tę kasę... to bym nie kwękał. Iwata za bardzo nie miała wyjścia, musiała zrobić segment ekonomiczny aby walczyć z podróbkami. Jeżeli olali jakość to strzał we własne kolano, bo ich logo jest na pudełku.

Pożyjemy, zobaczymy. Sam jestem ciekawy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez KK » piątek, 30 września 2011, 13:27

Gumowe uszczelki mają zdaje się wszystkie Iwaty więc dlaczego w tym modelu miało by być inaczej?
maluję piwatą z gumowymi uszczelkami od ponad 5 lat co do aerka lałem to chyba sam on tylko wie ;o) od terpentyny do nitro i wynalazku z lidla ,pamiętam, z e po pierwszym takim myciu spuchła jedna uszczelka ale po kilku godzinach wróciła do normy i smiga do dzisiaj.padnie pewnie jeszcze temat wkręcanej dyszy :) j/w 5lat i nie udało mi się jej urwać /wystarczy z wyczuciem wkręcać.
Plusem jaki jest w stosunku do ultry to wkręcane a nie wciskane zbiorniczki no i cena ok 100zł różnicy.

Pożyjemy zobaczymy ostatecznie te 2 paczki to nie majątek ;o)
KK

Postprzez Macio4ever » piątek, 30 września 2011, 13:55

Nie Robert, od kilku już lat Iwata stosuje teflonowe uszczelki, natomiast przy NEO nic o tym nie piszą, więc można założyć, że są gumy.

Zobacz w specyfikacji CR, HP, HP+ itd.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez KK » piątek, 30 września 2011, 13:58

Dlatego napisałem"zdaje się" :)
Ten neo na pewno ma gumowe ,rozmawiałem ze sprzedawca telefonicznie
KK

Postprzez kugelblitz » piątek, 30 września 2011, 14:01

Macio4ever napisał(a):Można kupić inne iglice i dysze - do wyboru jest 0,35 i 0,5.

Trochę mały wybór. Zależy oczywiście co się maluje i jak ale np. do mottlingu czy innych wellemusterów w 1:72 to wolałbym mieć 0.2

Ja w 2 pIwatach których używałem nie miałem problemów z uszczelkami a nie wydaje mi się iżby były teflonowe. A lałem różne specyfiki: white spirit, terpentynę, rozpuszczalniki i zmywacz Wamodu
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje