Flakpanzer IV "Wirbelwind" - Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Flakpanzer IV "Wirbelwind" - Dragon 1:35

Postprzez viking » piątek, 9 września 2011, 14:59

Witam. Model firmy Dragon (6540), bez waloryzacji. Jedynym dodatkiem będą gąsienice FriulModel (winterketten). Spróbuję pobawić się zimowym malowaniem. Będzie podstawka z podmokłym terenem (zima/wiosna). Na początek kolor bazowy (farby Pactra). Muszę przyznać, że stawiam pierwsze kroki z tego typu malowaniem. Tak naprawdę nie wiem gdzie to wszystko zabrnie, mam trochę obaw. Zapewne będę stawiał po drodze wiele pytań, na które, liczę odpowiecie. Wracając do malowania, kolejnym etapem będą zielono brązowe plamy. Następnym krokiem biały, mocno starty zimowy kamuflaż. Właściwie tylko jego pozostałości. Fakturę błota na podwoziu wykonałem za pomocą zaprawy klejowej, wody, wikolu, trawy firmy Polak. Zamalowałem podkładem w spray'u Tamiya. Podwozie nie jest jeszcze malowane, zacieniłem tylko pewne miejsca czarna farbą. Na razie to tyle. Zapraszam do komentarzy, podpowiedzi, uwag, pytań. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Reklama

Re: Flakpanzer IV "Wirbelwind" - Dragon 1:35

Postprzez bartek72 » piątek, 9 września 2011, 15:47

Przede wszystkim zmień balans bieli w aparacie i zapal więcej świateł.
Jak już coś zobaczymy to i pewnie podpowiemy! ;o)
bartek72

Postprzez viking » piątek, 9 września 2011, 16:11

Moje "umiejętności" fotograficzne robią swoje. Fakt.
viking

Postprzez Dumo » piątek, 9 września 2011, 19:09

Dwa kliknięcia w fotoszopie i fotka jest w sam raz, warto nauczyć się choć podstaw tego programu ;o)

Obrazek
Dumo

Postprzez viking » wtorek, 20 września 2011, 10:04

Podmalowałem "ciastko" wewnątrz. Po zainstalowaniu działka p.lot. i tak niewiele z tego będzie do zobaczenia. Ale skoro wieża otwarta, to moim zdaniem mało prawdziwie byłoby jednolicie i czysto. Z góry przepraszam za zdjęcia, ale ta wieża mnie pokonała. Nacykałem chyba z 50 zdjęć i szlag mnie trafiał. Aby, można było coś zobaczyć, musiałem dosłownie wsadzić obiektyw do środka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Postprzez viking » czwartek, 29 września 2011, 19:26

Ciąg dalszy. Kamuflaż z zieleni i brązu (Pactra), na nim lakier. Następnie biała Tamiya X-2. Ścierałem twardym, starym pędzlem za pomocą wody. Miejscami musiałem pomagać sobie rozcieńczalnikiem. Chciałem uzyskać efekt zlanej, białej farby. Miejscami się udało. Kilka powierzchni poprawię farbą olejną dla wzmocnienia rezultatu. Jaśniejsze obicia farby mniej mnie zadowalają. Pozostawiają jeszcze wiele do życzenia. Trudno, myślę, że z czasem będzie tylko lepiej. Tu pytanie: nakładać jeszcze mniejsze rdzawe obicia w tych miejscach? Czy tylko przy wykańczaniu modelu zrobić rdzawe zacieki na modelu?... Pomalowałem narzędzia i wstępnie wydech. Podstawka w przygotówce. Jak ukształyuję teren to pokażę. Poskładałem też gąsienice. Pierwszy raz miałem do czynienia z firmą FriulModel, na pewno nie ostatni. W następnej odsłonie pokażę rezultay zabaw z farbami olejnymi i podstawką. Powoli zacznę działać coś z podwoziem. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Postprzez Dumo » czwartek, 29 września 2011, 22:08

Rdzawe obicia na włazie mi się nie podobają za to białe kamo bardzo fajne, powiedz jakim sposobem zrobiłeś?
Dumo

Postprzez bartek72 » piątek, 30 września 2011, 06:31

Dumo napisał(a):Rdzawe obicia na włazie mi się nie podobają za to białe kamo bardzo fajne, powiedz jakim sposobem zrobiłeś?

W poprzednim poście kolega napisał:
Kamuflaż z zieleni i brązu (Pactra), na nim lakier. Następnie biała Tamiya X-2. Ścierałem twardym, starym pędzlem za pomocą wody. Miejscami musiałem pomagać sobie rozcieńczalnikiem.

A mnie się ten biały nie podoba... Pościerany jest w dziwnych/przypadkowych miejscach, poza tym widać, że coś nie poszło tak jak powinno ("miejscami musiałem pomagać sobie rozcieńczalnikiem"). Nie wiem co zrobiłeś, że efekt jest taki a nie inny - chyba warstwa białej farby była po prostu zbyt gruba.
bartek72

Postprzez kugelblitz » piątek, 30 września 2011, 08:45

Dumo napisał(a):Rdzawe obicia na włazie mi się nie podobają za to białe kamo bardzo fajne, powiedz jakim sposobem zrobiłeś?

To bardziej wygląda na minię wyzierającą spod białej (kremowej ?) farby niż na rdzę
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Dumo » piątek, 30 września 2011, 16:00

kugelblitz napisał(a):

To bardziej wygląda na minię wyzierającą spod białej (kremowej ?) farby niż na rdzę

Moze i tak zobaczymy co bedzie pozniej
Dumo

Postprzez viking » sobota, 1 października 2011, 11:52

Spodziewałem się, że nie wszystkim się ta forma białego kamuflażu spodoba.

A mnie się ten biały nie podoba... Pościerany jest w dziwnych/przypadkowych miejscach, poza tym widać, że coś nie poszło tak jak powinno ("miejscami musiałem pomagać sobie rozcieńczalnikiem"). Nie wiem co zrobiłeś, że efekt jest taki a nie inny - chyba warstwa białej farby była po prostu zbyt gruba.

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc o dziwnych i przypadkowych miejscach. Pozbyłem się białej farby w miejscach, które uważałem za najbardziej podatne na ścieranie czy wpływ innych czynników. Miałem własne wyobrażenie efektu końcowego. Chciałem uzyskać taki właśnie wygląd. Oczywiście racją jest, że nie każdemu musi się to podobać. Nie chciałem ścierać każdego kantu, każdej pochyłej powirzchni równomiernie, każdego włazu do okoła. Nie tak w moim własnym odczuciu miało to wyglądać. To i tak nie koniec z kolorem białym. Mam zamiar jeszcze "zlewać" kamuflaż w niektorych miejscach. Osobiście nie widzę nic dziwnego w starciu farby na błotnikach, mocniej na przedniej płycie, na dolnych partich wieży, obok włazów, na górnej płycie nadsilnikowej czy wokół pierścienia. Nie chcę tu jakoś specjanie przekonywać, że taka forma jest słuszna i jedyna. Kwestia gustu odbiorcy i tyle. Tylko po prostu zabrzmiało to trochę tak, że są z góry określone miejsca w których koniecznie trzeba pozbyć sie białego kamuflażu, a innych pod żadnym pozorem nie ruszać. Bez urazy oczywiście. To co tu przedstawiłem to tylko i wyłącznie moje podejście do tematu. Każdy odbierze po swojemu. A co do grubości farby, to może masz rację. Ale zrobiłem też chyba inny błąd, tzn. przypuszczam, że ścierałem za świeżą farbę. To na razie tyle. Pozdrawiam.
viking

Postprzez viking » poniedziałek, 3 października 2011, 19:04

Podstawka. Minimalistyczna. Skrawek terenu delikatnie porośnięty kępkami trawy. W zagłębieniach spróbuję wykonać niewielkie kałuże. Chodzą mi po głowie takie z cienkim popękanym lodem. Jeszcze zobaczymy co się urodzi.

Wykonanie. Drewniana listewka 16x40 mm, przycięta pod kątem 45*. Klejona wikolem i wypełniona styropianem. Oszlifowana i pomalowana lakierem zaprawkowym RAL 8019. Brzegi zamaskowane taśmą. Teren wykonany z zaprawy klejowej miejscami podsypywany drobną ziemią kwiatową. Po delikatnym przeschnięciu odbiłem gąsienice, aby nieco zagłębić pojazd. Rzecz jasna, finalne spasowanie dopiero bo skończeniu pojazdu. Kolorami zajmę się w następnej odsłonie. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Postprzez viking » środa, 5 października 2011, 17:19

Pomalowałem wstępnie teren. Nie jest to jeszcze ostateczny wygląd. Zasiałem trawę (Firma Polak zielona 6 mm i ciemnożółta 4 mm). Aby delikatnie ujednolicić kolor, psiknąłem z aerografu piaskowym. Zamarznieta kałuża wykonana jest z ciękkiego plastiku, pokryta proszkiem imitującym śnieg z zestawu Tamiya. Próbuję wykonać też kilka niezamarzniętych kałuż bez lodu. Na razie średnio mi się to widzi. Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Nałożyłem dotychczas żywicę akrylową z niewielką domieszka farby. Nałożę jeszcze warstwę czystej żywicy, może uzyskam efekt, jak by to nazwać...większej przeżroczystości. Wie ktoś może co zrobić lub z czym wymieszać żywicę akrylową MIG aby była bardziej lejąca, żadsza? Przydała by się mała pomoc. Dodam jeszcze śnieg. Nie po całości, a jedynie w pojedyńczych kopkach. Śnieg bedzię imitował wikol posypany wspomnianym wyżej proszkiem Tamiya. Robiłem próby na boku i efekt po wyschnięciu mnie zadowala, a jest niezwykle prosty.

Obrazek

Obrazek

Trąba też doznała zmian. Farby olejne, Neutral Wash MIG'a, metalizer oraz pigmenty. To też jeszcze nie koniec. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
viking

Postprzez viking » wtorek, 25 października 2011, 17:28

Dopowiem tylko dla formalności na czym polegały ostatnie dni z Wirbelwind'em. Wykończyłem ostatecznie kolorystykę terenu. Dodałem śnieg (wikol plus proszek Tamiya). Dodałem kilka żółto-rdzawych zacieków na pojazd i spasowałem z terenem. Metalizer na koła i gąsienice.

Osobiście odczuwam, że model ten, to mój kolejny milowy krok ku dojżalszemu traktowaniu modelarstwa. Modeli robię niewiele i to właśnie, może wpływać na zadowolenie, wynikające z każdej, ukończonej pracy. To tylko moje odczucia. W każdym razie zapraszam do komentarzy w dziale galerii.

Pozdrawiam, Artur T.
viking

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat