przez Aleksander » poniedziałek, 3 października 2011, 08:18
Mam pytanie, czy wczesne koła Hurricane'a i Spitfire'a były takie same? Tzn., czy mozna zastosować koła od jednego do drugiego? Mam model wczesnego "Garbuska", ale z kołami z poczwórną rozetą, a na fotkach wszystkie mają pięcioramienne rozety - może od Spitfire'a się nadadzą?
Aleksander Górski ..."be yourself, no matter what they say"...
przez Aleksander » wtorek, 4 października 2011, 09:05
Dzięki RAV - sprawdziłem rozmiar opon Spitfire - 600x190, ale do Hurriego wymiarów nie znalazłem. Przymierzyłem natomiast kółka od jednego i drugiego i rzeczywiście - Spitfire miał mniejsze koła (przynajmniej opony). Trudno - zrobię z tym, co mam.
Aleksander Górski ..."be yourself, no matter what they say"...
przez greatgonzo » czwartek, 6 października 2011, 00:57
Na rozmiar nie wiem, ale felga raczej nie była ta sama. W katalogu części Hurricane i Spitfire numer jest różny. Co prawda mowa nie o Hurricane I, ale gdy dwójki przeszły na czteroszprychowe fele to ich numer pokrywa się z tym dla różnych 'marków' Spitfire z takimi kołami.
przez konrad » piątek, 21 października 2011, 16:21
Skoro o kołach mowa to czy ktoś zna wymiary kółka ogonowego do Spitfire'a mk Vb? P.S. Takie szybkie pytanko mało związane z tematem czy paczka Lucky Strike'ów będzie historycznie poprawna w tym samolocie?
"Ciesz się, że czujesz ból. To znaczy, że żyjesz" Gen. Choi Hong-Hi
przez Mac Eyka » sobota, 22 października 2011, 11:37
konrad napisał(a):Takie szybkie pytanko mało związane z tematem czy paczka Lucky Strike'ów będzie historycznie poprawna w tym samolocie?
No to masz zagwostkę. Papierosy są jak najbardziej poprawne. Tylko jest spory problem, gdyż w 1942 r. zmienili kolorystykę paczki z zielonej na białą. A to jest szczytowy okres użytkowania "piątek" więc tak po prawdzie to "na dwoje babka wróżyła" jakiego koloru paczkę włożyć.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski