Kastoom - Honda Super Cub, Fujimi 1/12

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Kastoom - Honda Super Cub, Fujimi 1/12

Postprzez donalyah00 » sobota, 24 września 2011, 16:39

Również nie moja "branża" ale nie mogę się powstrzymać od skomentowania. Oglądałem ten warsztat od samego początku (jak i pozostałych Kubusiów) i uważam, że galeria jest jego świetnym zwieńczeniem.

Model ma pełno smaczków, które przyciągają wzrok: siodełko, rura wydechowa (wcale nie jest zła, faktycznie robi wrażenie pogniecionej) czy przezroczysty przewód paliwowy z "gulem" benzyny wewnątrz! :shock: Bardzo podoba mi się kolorystyczne zestawienie metalicznej zieleni, ciepłego brązu siodełka oraz czerni kół. Świetne są też kontrasty odcienia i faktury pomiędzy metalem a gumą, vide gumowe rączki na kierownicy.

Dwa detale trochę osłabiają wrażenie realizmu - mocowanie łańcucha do zębatki na tylnym kole oraz srebrna dolna część widelca (wydaje mi się, że kawałek alumniowej folii wyglądał by tam znacznie lepiej niż srebrna farba). Są to jednak szczegóły i nie psują zanadto odbioru całości. Po prostu świetny model, gratuluję!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kazik » sobota, 24 września 2011, 17:11

Dziękuję bardzo!

Gul w wężyku wyszedł bo zapuszczona farbka Tamki zdążyła już trochę wyparować i teraz wygląda jakby był lekko zapowietrzony ;o)
Łańcuch tak naprawdę w ogóle nie jest najtrafniejszy bo jest z Yamahy R1 a to przecież ścigacz. Niestety nie miałem nic drobniejszego co by się nadało do takiego mopeda. Przyznam się że nie chciało mi się bawić nie wiem ile czasu w budowanie łańcucha z blaszek fototrawionych jak to niektórzy koledzy czynią. Jak na takie rozwiązanie to i tak jestem zadowolony.
Te elementy srebrne na widelcu już miałem obłożone BMFem ale nie udawało mi się go ładnie odciąć i po kilku próbach się poddałem. Oprócz tego mam już jakiś stary ten BMF i po raz słabo się trzyma a po dwa jest skubany cały ... hymmm nie wiem jakiego słowa użyć ... popękany? Jak ktoś ma to wie o co chodzi. W każdym razie nie wygląda tak bardzo ładnie. No i poddałem się i dmuchnąłem ten element Super Metalikiem Gunze.

Dla tych który nie znają warsztatu sztuka z której ściągałem

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez donalyah00 » sobota, 24 września 2011, 23:14

Kazik napisał(a):Te elementy srebrne na widelcu już miałem obłożone BMFem ale nie udawało mi się go ładnie odciąć i po kilku próbach się poddałem. Oprócz tego mam już jakiś stary ten BMF i po raz słabo się trzyma a po dwa jest skubany cały ... hymmm nie wiem jakiego słowa użyć ... popękany? Jak ktoś ma to wie o co chodzi. W każdym razie nie wygląda tak bardzo ładnie. No i poddałem się i dmuchnąłem ten element Super Metalikiem Gunze.

Teraz to już trochę musztarda po obiedzie, ale na przyszłość może się przydać - ten srebrny element na widelcu można by wykonać z grubszej aluminiowej blachy. Grubsza blaszka pozwala wykonać zaokrąglenie jej brzegów co może imitować element wytłoczony z metalu. Odrobina polerki, zaś później lakier bezbarwny aby aluminium się nie utleniło i powinno być OK.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Fred-k2 » sobota, 24 września 2011, 23:20

Jako, że wrzuciłeś już normalne zdjęcia to mogę w końcu napisać: GIT! Nic więcej chyba nie muszę dodawać, jak skończę dłubać to moje brzydactwo to sobie zrobimy sesję małą ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez wuen » niedziela, 25 września 2011, 07:56

Teraz fotki pokazują i krasę modelu i Twój kunszt jako fotografa.
Faktycznie zbyt duże powiększenia uwypuklają drobne niedoróbki/błędy - ale przy takiej skali to i na oryginale byłoby je widać.
Prawa strona ma mniej fotek - więcej elementów, z których nie jesteś zadowolony czy "tak wyszło"?
Przydałby się mocniejszy wasz na silniku i elementach przylegających i wtedy śmiało możesz robić fotki na wzór tej ze zwiniętymi prętami w tle.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez WestBikers » niedziela, 25 września 2011, 08:53

Wyszło naprawdę świetnie - baaardzo mi się podoba
WestBikers

Postprzez Kazik » niedziela, 25 września 2011, 09:49

Dzięki Waldek.
wuen napisał(a):Prawa strona ma mniej fotek -

Nie przyszło mi do głowy żeby to policzyć i jakoś nie zwracałem na to uwagi. Wyszło przypadkowo ale jeśli już to nie bardzo wiem jak Ty to liczysz. Oczywiście część jeśli nie większość jest z ukosa ale można to zaliczyć dla którejś strony bo przecież na każdym coś widać. Więc licząc tylko 9 pierwszych fotek wychodzi 5:4 na korzyść właśnie prawej strony :)
Ale skoro nie jesteś usatysfakcjonowany to dokładam jeszcze 3 foty na rzecz lewej stratnej strony

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i dwie dla równowagi dla prawej

Obrazek

Obrazek

No i wyczerpał się mój zapas sesyjny. Są jeszcze na białym tle ale mi się nie podobają więc ich nie pokazywałem.

Dzięki WestBikers!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez wuen » niedziela, 25 września 2011, 10:24

Moje uwagi odnosiły się do opisywanych w wątku warsztatowym problemów z wydechem - sądziłem, że nie jesteś zbytnio z niego zadowolony i unikasz pokazania...
Jak widać na kolejnych fotkach - jest super a nawet extra. I na koniec powtórzę pytanie Maćka - a gdzie kask skoro już go zrobiłeś i pokazałeś 17 maja? Wieszaj na rączce albo kładź na siedzeniu ewentualnie za siedzeniem na błotniku - i wtedy będzie finał :twisted:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 25 września 2011, 10:39

Napiszę krótko - zarówno model jak i fotografie doskonałe!!! Bardzo wysoki poziom, gratuluję!!!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 25 września 2011, 10:41

Brzydki oryginał, świetny model, genialne fotki! Chapeau bas!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Kazik » niedziela, 25 września 2011, 12:06

Bardzo dziękuję Panowie, cieszę się że się podoba.
wuen napisał(a):I na koniec powtórzę pytanie Maćka - a gdzie kask skoro już go zrobiłeś i pokazałeś 17 maja?

Ale się uparliście na ten orzeszek.
Był i jest ino tylko użytkownik go trochę zużył ;o)
Za wcześnie go zrobiłem i dodatkowo porzuciłem gdzieś no i się lekko popsuł.
Wrzucę fotkę w warsztat bo jakby nie było jest chyba do poprawy.
Sami ocenicie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez MesserDesign » wtorek, 4 października 2011, 15:44

W końcu mam chwile by na spokojnie skomentować tą jakże ciekawą pracę.
Po pierwsze wielki, naprawdę wielki plus za to że to custom. Nie to że nie podoba mi się oryginał, ale już mi się opatrzył.
Twoje wszystkie zmagania z niewątpliwie ciężką materią jaką jest Fujimi przyniosły olśniewający wręcz rezultat. Nie mogło być inaczej - swoimi relacjami przyzwyczaiłeś nas do tego.
Co do samego modelu - świetny kolorek - odświeżył linie tego jednośladu, nadał mu niesamowitej lekkości i ... gracji. najbardziej jednak urzekają mnie smaczki - detale takie jak żywcem wyjęta z 1:1 przednia lampa, kierownica, detale silnika czy ciekawie przepalony wydech. To wszystko sprawia że udało Ci się stworzyć naprawdę realnie wyglądającą miniaturkę motocykla.
Gratuluję i liczę na to że konkurs zmotywuje Cię do dalszych prac i warsztatów, które z kolei będą motywowały resztę z nasz, a na pewno mnie.

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » środa, 5 października 2011, 19:47

Dzięki bardzo Tomku.
Na konkurs wymyśliłem sobie też coś niestandardowego choć może nie będzie aż tyle przeróbek :)

Pozdrawiam.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez spiton » wtorek, 18 października 2011, 15:38

Kazik, zrobiłeś model koło którego nie może przejść obojętnie nawet taki gość jak ja, co to się na motorach nie zna.
Pięknie go stuningowałeś. Zrobiłeś piękne foty. Nie wiem czy dostałeś jakąś fotę tygodnia, czy nie, bo ostatnio rzadziej bywam na forum, ale już dawno nie widziałem tak efektownych zdjęć tak estetycznego modelu !!!
Gratulacje
Szczególnie podoba mi się, siodełko i czarne koła ,-)).
spiton

Postprzez Kazik » wtorek, 18 października 2011, 17:49

Dzięki wielkie spiton!
Miło usłyszeć takie słowa.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli