Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Postprzez DarkWing » środa, 5 października 2011, 13:17

Na początek sprawa aparatu. Faktycznie ISO było na automacie. I wiem dlaczego ... :) Od czasu do czasu strzelam fotki budowy centrum handlowego ( budują mi za oknem a jestem na XI p.) i wtedy aparat jest na full auto. Potem jak robię modele ustawiam w A. Do dziś byłem przekonany, że wszystkie ustawienia są oddzielnie dla każdego z trybów... niestety, okazuje się że ISO nie.... :(
OK, ale do rzeczy

ETAP 3

Obrazek

Rama, jednak nie zdecydowałem się na ściągnięcie oryginalnego "ala chromu", jest to bardziej polerowane srebro. Okazało się, że miejsca odcięć i wszelkie szlify (po łączeniu elementów) można było idealnie zamaskować farbą tamiya TS-30 (silver leaf). Kolor wyszedł idealnie ten sam. Po wyschnięciu i lekkiej polerce nie ma w ogóle różnicy. Nie zdecydowałem się również na usunięcie miejsc po wypychaczach od wewnątrz ramy.... :oops: Po zmontowaniu i tak nie będzie ich widać... :P

Obrazek

Obrazek

Silnik - no i stało się....zdecydowałem się go upaćkać.... :-/ Ponieważ jest to motor uliczny, można założyć, że właściciel to troszkę... fleja i nie za bardzo dba o czystość :mrgreen: Efekt?... sami oceńcie. Zaznaczam, że nie gustuję w tego typu praktykach (malowania) i co tu dużo mówić... nie umiem ....
Do brudzenia silnika użyłem :
- farba Humbrol 112
- tamiya wathering master C
- tamiya wathering master D
- tamiya wathering master A

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tych zabiegach silnik powędrował do ramy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i tym oto sposobem etap 3 został zakończony.... :)

Jeśli macie jakieś uwagi czy spostrzeżenia lub rady co by można jeszcze na tym etapie zmienić czy poprawić to bardzo proszę....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez powerpablo » środa, 5 października 2011, 13:31

Twój warsztacik nabiera tempa ...
Jeśli chodzi o wash'a to lepiej nie przesadzić a Twoja wersja jest jak dla mnie odpowiednia.

tak 3mać

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Kazik » środa, 5 października 2011, 13:44

Wash silnika ale nie po to by zrobić go jako upaskudzonego a po to by dodać mu realizmu i pogłębić światłocień robię w ten sposób że dmucham z aero mocno rozcieńczony czarny lub tzw. smoke a potem ścieram nadmiar patyczkiem kosmetycznym. Robię to tak aby na płaskich "otwartych" powierzchniach praktycznie nic nie zostało farby a znalazła się ona we wszystkich zaułkach i zakamarkach. Tak jak to jest w realu. Przy zwykłym użytkowaniu brud i kurz w pierwszej kolejności zbiera się właśnie we wszystkich takich miejscach.

U Ciebie brudzenie wygląda na do przyjęcia. Tyle że teraz by zachować konsekwencje to ramę też by warto trochę przybrudzić w zakamarkach. Wiadomo że gładkie miejsca mogą się błyszczeć ale w gniazdach śrub i innych otworach powinno być mniej sterylnie.

Tempo zawrotne.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » środa, 5 października 2011, 15:26

ISO - wiedziałem ;o)
Co do washa - ja z kolei korzystam z pędzelka i emalii, która niemal sama rozpływa się przy dotknięciu w miejscu, w które chcę zapuścić farbę. Generalnie wolno schnące farbki dobrze się sprawdzają przy tego typu zabiegach.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » środa, 5 października 2011, 17:32

Macio4ever napisał(a): (...) Co do washa - ja z kolei korzystam z pędzelka i emalii (...)

Ja z powodzeniem też :)
Oczywiście warunek to polakierowana błyszczącym (nie olejnym!) lakierem powierzchnia.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez DarkWing » czwartek, 6 października 2011, 13:02

Panowie wielkie dzięki za rady i uwagi.
Co do tematu wash'u, oczywiście sama idea i zastosowanie jest mi znane, tu jednak oprócz zaznaczenia światłocieni celowo chciałem uzyskać efekt "upaćkania"... Wyszło jak wyszło... uważam jednak, jak sami zauważyliście, że jest do przyjęcia.
Osobiście również preferuję na akrylowy lakier przecierać pędzelkiem olej.
Kontynuując mój zamysł - tak - rama będzie również podbrudzona (szczególnie własnie wszelkie zakamarki). W planach mam również "przykurzenie" owiewek... póki co jednak nie mam jasno sprecyzowanej koncepcji wykonania tego ... :roll:

Teraz to co dzisiaj:

ETAP 4

Obrazek

Na początek lakierowanie felg, a następnie szlif tarcz hamulcowych oraz nawiercanie otworów.
Potem malowanie i składanie do "kupy" ... ;o)

Obrazek

Obrazek

Felgi malowane tamiya TS-14
tarcze, tamiya X-31 oraz model master Aliminium plate

Pozostało jeszcze zaznaczyć nity (tamiya X-32) oraz po porządnym wyschnięciu przetarcie tarcz i .....wash ;o). Na koniec przeciagnę papierem ściernym same opony.

P.S.
Przegladam inne warsztaty i... konkursowiczów niemało ale postępy... marne.... :evil: Panowie proszę brać się do pracy :!: :mrgreen:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » czwartek, 6 października 2011, 13:22

Chyba dysponujemy mniejszą ilością wolnego czasu albo jesteś lepiej zorganizowany :)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » czwartek, 6 października 2011, 13:31

jasne... to był żart... :P proszę aby nikt nie brał tego do siebie na poważnie... ;o)

Przecież konkurs trwa kilka miesięcy a samo sklajanie ma dawać max przyjemności więc pośpiech tym bardziej nie jest wskazany..... :roll:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » czwartek, 6 października 2011, 14:00

Spokojnie, żarty to podstawa na tym forum :lol:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez wuen » czwartek, 6 października 2011, 14:37

DarkWing napisał(a):Obrazek

Patrząc na tarczę hamulcową "firmową" widzę, że otwory wywiercone w drugiej są sporo większe niż wgłębienia sugerujące jaką powinny mieć średnicę...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez DarkWing » czwartek, 6 października 2011, 16:07

+ za spostrzegawczość :twisted:

Owtowy zaznaczone przez producenta są jak na moje oko ciut za małe... natomiast te moje są... ciut za duże :twisted: . Niestety wierciłem najmniejszym wiertłem jakie mam, wiec... nie było wyboru. Inna sprawa, że te na surowej tarczy wydają się optycznie jeszcze większe niż są w rzeczywistości (kwestia sławnego światłocienia :mrgreen: ). Po pomalowaniu już tak nie dają po oczach, a myślę, że jest i tak lepiej niż by zostawiać te oryginalne wgłębienia..
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez wuen » czwartek, 6 października 2011, 16:44

DarkWing napisał(a):wierciłem najmniejszym wiertłem jakie mam

Nie pozostaje Ci nic innego jak zakup wierteł o mniejszej średnicy - na moje oko to powinny być 0.4mm.
Polecam na allegro sprzedawcę "gaapi" - mają wiertła HSS od 0.4 do 2.0 mm co 0.1 mm w opakowaniach po 10 sztuk za 9 pln
wuen

Postprzez Macio4ever » czwartek, 6 października 2011, 19:49

Wiertła, kup sobie raz, a dobre ;o) I to nie są wiertła po 90gr sztuka...

Co do modelu - rozważ pomalowanie łbów śrub (gdzie sie da, np miska olejowa) różnicując kolory. W moto czy samochodzie są to elementy wykonane często z różnych materiałów i w innym procesie obróbki.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » piątek, 7 października 2011, 13:01

tak, zdecydowanie muszę kupić parę drobiazgów, między innymi wiertełka... Niestety tu już jest jak jest.

Zgodnie z życzeniem :mrgreen: łby śrub mocujących miskę olejową zostały pomalowane (zaznaczone). Wygląda lepiej :)
Wykończyłem również koła - tu też zostały wyróżnione śruby i nity.

A teraz to co dzisiaj.

ETAP 5

Obrazek

Obrazek

Obrazek

podobnie jak przy ramie tak i w przypadku montażu wahacza nie usuwałem oryginalnej powłoki lakierniczej. Drobne ubytki oraz przecierki po miejscach łączenia "zatuszowałem" TS-30 + polerka

Obrazek

Obrazek

Niestety dopiero po weekendzie będzie dalszy etap prac. A będę wkładał montował koła z łańcuchem, tylne koło i łączył wahacz z ramą i silnikiem :) . Na koniec oczywiście całość zostanie odpowiednio podbrudzona, zgodnie z ogólnym załozeniem, ale to po zakończeniu budowy.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez wuen » piątek, 7 października 2011, 14:53

DarkWing napisał(a):Obrazek

Nie rozumiem dlaczego wpuściłeś czarną farbę w spód końcówki wahacza - tam może być najwyżej jakiś "syf eksploatacyjny" na aluminium...
wuen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat