Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Postprzez Kuba P. » czwartek, 6 października 2011, 08:15

Fajnie. Malujesz ostatecznie ten goły metal na spodzie skrzydeł?
Kuba P.

Reklama

Postprzez posejdon » czwartek, 6 października 2011, 08:43

Tak, będzie goły. Kupiłem ostatnio Gunze Metal Color Aluminium(ten tańszy, nie pamiętam dokładnie nazwy). Nigdy nie malowałem takim czymś i bałem się, że będzie się ścierać ale próba na boku pokazała, że będzie dobrze. Do farby dodałem trochę Metal Primera i to rzeczywiście działa. Trochę zostaje na taśmie albo szmatce ale tragedii nie ma. Wygląda całkiem fajnie a cena jak zwykła srebrzanka. Nie wiem tylko czy nie zrobiłem źle z tym preszejdingiem, na którym będzie srebrny - czy w ogóle on tam powinien być. Próbowałem malować tym metalizerem na czarnym oraz szarym podkładzie i na czarnym kolor jest taki jakby stalowy a na szarym ładne, jasne aluminium. Ztego powodu pomalowałem te wewnętrzne, mniejsze panele w całości na czarno. Coś tam gdzieś chyba widziałem, że mogły być ciemniejsze więc takie będą dla urozmaicenia.

A kolor wnęk? Czy przy niemalowanym spodzie mogą być w RLM 76?
posejdon

Postprzez Kuba P. » czwartek, 6 października 2011, 09:00

posejdon napisał(a):A kolor wnęk? Czy przy niemalowanym spodzie mogą być w RLM 76?

Zerknij na to zdjęcie ze zdemontowanymi skrzydłami G-10/U4, które Ci wysłałem - goły metal we wnękach. Jak tak samo pomalujesz, na pewno nie będzie źle.
Kuba P.

Postprzez RAV » czwartek, 6 października 2011, 09:21

posejdon napisał(a):Kupiłem ostatnio Gunze Metal Color Aluminium(ten tańszy, nie pamiętam dokładnie nazwy). Nigdy nie malowałem takim czymś i bałem się, że będzie się ścierać ale próba na boku pokazała, że będzie dobrze.

Cóż za zbieg okoliczności - ja swojego K-4 też malowałem tą farbą. I był to ostatni raz, kiedy użyłem jej na tak dużej powierzchni...
Obrazek
Wtedy już byłem nauczony doświadczeniem, że taśmy na to naklejać nie należy. Dlatego pomalowałem najpierw 76, zamaskowałem, potem czarnym krzyże, zamaskowałem, i dopiero metalizer. Odcienie metalizera są dwa, więc trochę pomaskować musiałem, ale zrobiłem to jak najdelikatniej. Mimo to trochę zostało na taśmie, a zdarzyło mi się też nanieść trochę srebrnego pyłu na krzyże paluchem - na szczęście udało mi się go delikatnie zetrzeć, bez zrobienia jeszcze większego bałaganu. Czym prędzej nałożyłem lakier bezbarwny, żeby całkiem wszystkiego nie spieprzyć. Ostatecznie wyszło OK (jak na moje standardy), ale w porównaniu z tym, co się działo, malowanie Super Metalizerami Gunze to zupełnie bezstresowa zabawa.

posejdon napisał(a):Do farby dodałem trochę Metal Primera i to rzeczywiście działa. Trochę zostaje na taśmie albo szmatce ale tragedii nie ma.

Ja nie dodawałem MP i też "trochę zostawało", ale właśnie to "trochę" było strasznie upierdliwe.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez posejdon » czwartek, 6 października 2011, 10:44

Kuba P. napisał(a):Zerknij na to zdjęcie ze zdemontowanymi skrzydłami G-10/U4, które Ci wysłałem - goły metal we wnękach. Jak tak samo pomalujesz, na pewno nie będzie źle.

Ale jak będą RLM 76 to też nie będzie źle? Wolałbym, żeby nie były srebrne gdyż to co nawyczyniałem we wnękach nie jest zbyt urodziwe a na aluminium wszystko wyłazi.

RAV napisał(a): pomalowałem najpierw 76, zamaskowałem, potem czarnym krzyże, zamaskowałem, i dopiero metalizer. Odcienie metalizera są dwa, więc trochę pomaskować musiałem, ale zrobiłem to jak najdelikatniej.

RAV napisał(a):Ja nie dodawałem MP i też "trochę zostawało", ale właśnie to "trochę" było strasznie upierdliwe.

Przyklejałem taśmę (taką zwykłą - malarską do ścian) bez osłabiania jej i specjalnie mocno dociskałem. To co zostało na niej to tylko taki lekki pyłek. Ciężko to opisać. Jak potem tarłem bawełną (dość mocno ale tak żeby plastiku nie stopić ;o) ) to rzeczywiście schodziło ale żeby zetrzeć całą warstwę to musiałbym to robić chyba ze 20 minut. Tak samo było niezależnie czy na Surfacerze czy na Surfacerze i czarnej Vallejo Air. Może to kwestia przyzwyczajenia do schodzących paznokciem Vallejo??? :)
posejdon

Postprzez Murek » czwartek, 6 października 2011, 19:10

Ja maluję Super Metallickiem Gunze i jestem zadowolony, farba bardzo dobrze się trzyma, nie ściera się pod wpływem dotykania paluchami, można na nią kleić taśmę.
Moja rada odnośnie taśmy do maskowania - nie oszczędzaj, zainwestuj w Tamiyę, zobaczysz różnicę :D
Murek

Postprzez marco2607 » czwartek, 6 października 2011, 19:22

posejdon napisał(a):Ale jak będą RLM 76 to też nie będzie źle? Wolałbym, żeby nie były srebrne gdyż to co nawyczyniałem we wnękach nie jest zbyt urodziwe a na aluminium wszystko wyłazi.

Ja też dostałem zawrotu głowy, późna 109 to totalna improwizacja. AML podał że malowano RLM66 we wnękach i reszcie podwozia .
Taśma tamki jest faktycznie ok, supermetaliki też. Chcąc robić bezstresowo trzeba niestety płacić. :cry:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez posejdon » czwartek, 6 października 2011, 21:54

marco2607 napisał(a):Ja też dostałem zawrotu głowy, późna 109 to totalna improwizacja. AML podał że malowano RLM66 we wnękach i reszcie podwozia .

"Modra 7" też, wydaje mi się, ma ciemne golenie. Ale wnęki? Raczej jasne powinny być - goły metal albo RLM 76.

marco2607 napisał(a):Taśma tamki jest faktycznie ok, supermetaliki też. Chcąc robić bezstresowo trzeba niestety płacić. :cry:

Trzeba, oj trzeba :( Zamiast supermetalików to chyba juz bym wolał Alclady
posejdon

Postprzez Kuba P. » piątek, 7 października 2011, 09:28

W ciemne golenie (RLM 66) jestem jeszcze skłonny wierzyć. Widziałem takie zdjęcia. Żeby było śmieszniej, zespół rekonstruujący He 162 odtworzył takie malowanie na jednej z goleni tego samolotu. Czemu na jednej i czym się różni lewa od prawej to temat na inny raz. Ale jest to 66 potwierdzone i jak tak pomalujesz to na pewno nie będzie źle.

Wnęki w kolorze 66 - nie można zaprzeczyć bo po prostu nie ma jak potwierdzić. Skoro o tym piszą to może mają jakieś podstawy. Najbezpieczniej byłoby pomalować wnęki podwozia farbą 76 czy 02 lub pozostawić niepomalowane. Też nikt Ci tu nie zarzuci błędu.

Przy wariancie niemalowanego lub częściowo malowanego spodu skrzydeł wnęka w kolorze duralu wydaje się najsensowniejsza. Z drugiej strony, jeśli pomalowałbyś skrzydła tak jak na tym G-10/U4 leżącym na Me 262 (to drugie foto, które Ci wysłałem) to podmalowanie wnęki farbą 76 można obronić.

Prawdę mówiąc jest tak mało materiałów na ten temat, że każdy rozsądny wariant można przyjąć za możliwy.
Kuba P.

Postprzez Georg01 » piątek, 7 października 2011, 09:48

Jak skrzydło było od spodu niemalowane to wnęka na 1000 % też nie była malowana. Bo i po co ? Czas życia samolotu wtedy to był góra miesiąc, zresztą jakość była już tak mierna i nierówna, że marnowanie farby na wnęki nie miało podstaw. Są rozkazy, dość wyraźne i jednoznaczne, już z roku 1943 (!!!) o nakazie odstąpienia od malowania wnęk, za wyjątkiem części ze stali (farba RLM 02 lub 76), ale im bliżej było końca wojny, tym mniej farby było we wnękach. Natomiast golenie i same osłony podwozia mogły być i były malowane z tego prostego powodu, że przychodziły w kompletach od poddostawców z zewnątrz i stąd RLM 66 lub RLM 02 występowały na nich zamiennie. Natomiast RLM 66 we wnękach wydaje mi się nieprawdopodobny, jeżeli już to szczątkowo, na elementach stalowych i tylko przy braku RLM 02.
Georg01

Postprzez posejdon » piątek, 7 października 2011, 11:19

Georg01 napisał(a):Jak skrzydło było od spodu niemalowane to wnęka na 1000 % też nie była malowana. Bo i po co ?

To logiczne. Nie mogę się nie zgodzić. Nie rokuje to dobrze na przyszłość wnęk w moim modelu. Mam nadzieję, że brudzenie załatwi sprawę i żadne bystre oko nie wypatrzy żądnego babola :mrgreen:
posejdon

Postprzez Kuba P. » piątek, 7 października 2011, 12:36

Georg01 napisał(a):Jak skrzydło było od spodu niemalowane to wnęka na 1000 % też nie była malowana.

Tak, wszystko się zgadza ale można uratować sprawę malując skrzydło w wersji już nie malowane po całości ale jeszcze nie zupełnie gołe.
Takie coś jak widać na chorwackim G-14/AS z Falconara czy węgierskim G-10/U4 z Neubiberg (16). Skrzydło ma wyjątkowo oszczędnie podmalowane linie łączenia paneli, nity na dźwigarze i okolice chłodnic. W tym K-4 można tak pomalować, wnęki też zrobić na kolorowo i to może się spokojnie obronić.
Wkleję później zdjęcia jako ilustrację.
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » piątek, 7 października 2011, 19:59

Obiecana ilustracja:

Obrazek
Obrazek

Popatrzcie na swoje zdjęcia 109 produkowanych od połowy 1944 i zauważycie wiele podobnych przykładów.

Posejdonie, a może pojedziesz na całego i zrobisz to co ja chcę zrobić w swoim K-4? Kadłub od spodu bez malowania, szpachlowane łączenia segmentów i podmalowane plamkami oraz linią w kolorze 76 niebieskim czy żółtawym boki kadłuba?
Piszę Ci o tym, bo to na zdjęciach widać, jak się wie na co patrzeć. Mój duży K-4 nie powstanie prędko, po co pomysł kisić, jak można zobaczyć to na modelu?

Obrazek

Zobacz wywrócony kadłub i ten za nim :)

Może takie coś, odważne?
Kuba P.

Postprzez posejdon » piątek, 7 października 2011, 20:31

Bardzo ciekawa propozycja Kubo. Niestety jest już na to za późno:

Obrazek

Ale jednak natchnąłeś mnie i wpadłem na pewien pomysł. Spojrzałem na to zdjęcie z samymi kadłubami i przypomniałem sobie ilustrację, którą jakiś czas temu wkleiłeś już w tym wątku. Chodzi o tą ze złomowiskiem i leżącymi, już pomalowanymi kadłubami. Postaram się osiągnąć mniej więcej coś takiego jak na tym kadłubie stojącym na nosie. Fajna jest ta jasna falista linia oddzielająca ciemny grzbiet. Zastanawiałem sie jak zamaskować boki przed malowaniem grzbietu a tu okazało się, że mogę jechać jak leci a potem psiknąć tylko tą falkę.
posejdon

Postprzez posejdon » sobota, 8 października 2011, 19:23

Dobry wieczór.
Kataryna wstępnie pomalowana. Z maską silnika trochę poszalałem, ale chyba coś takiego może być? Lewa strona dziobu mi się nie podoba i chyba to przemaluję. Teraz myślę nad falką na natarciu... Trochę przypadkiem to wszystko wyszło - nie mam jeszcze takiej kontroli nad sprzętem i farbami.

Obrazek

Obrazek

Aha! Byłbym zapomniał. Nie wiem co z tym wypełnieniem krzyży. Coś takiego mogło być czy to zrobili miejscowi po wojnie?
posejdon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat