Aerograf Neo for Iwata

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerograf Neo for Iwata

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 października 2011, 11:41

Mecenas napisał(a):
krzysiekk napisał(a):A podpowiecie gdzie można znaleźć tą Iwate CR w takiej cenie? B

Chyba najprościej w sklepie, który podał Robert - link na pierwszej stronie.

Tam jest CN (Neo), a nie CR (Revolution)
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez greatgonzo » niedziela, 9 października 2011, 12:42

Macio4ever napisał(a):Grawitacyjny moim zdaniem lepszy bo: możesz malować z mniejszą ilością farby (psik na 2 krople)

To nie do końca tak. Aerograf z dolnym ciągiem spokojnie zassie dwie krople i potem maluje tym co ma w korpusie. Przy precyzyjnych drobiazgach te dwie krople starczą na nawet kilkanaście minut malowania. Nie piszę, że lepszy. Po prostu w żadnym momencie 'akcji' nie widzę różnicy.
greatgonzo

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 października 2011, 12:52

Ja widzę różnicę ale myślę, że możemy pozostać przy różnicy zdań ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez greatgonzo » niedziela, 9 października 2011, 12:53

Bez problemu, a nawet z przyjemnością.
greatgonzo

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 października 2011, 12:54

greatgonzo napisał(a):Bez problemu, a nawet z przyjemnością.

Wzajemnie!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez greatgonzo » niedziela, 9 października 2011, 16:49

Są dwie możliwości. Albo pomyliłem forum, albo... to dział cywilny :mrgreen: .
greatgonzo

Postprzez KK » środa, 12 października 2011, 19:49

Witam

Niestety testu aerografu Neo for Iwata nie będzie :( ,nie udało mi się kupić ,już dla mnie nie starczyło, w tej chwili będą -prawdo podobnie za jakieś 3 tygodnie istnieje możliwość wysyłki z Anglii ale dochodzą koszty wysyłki.
W związku z tym zdecydowałem się na ten sprzęcik:

Obrazek
Obrazek
KK

"Lagerfeld for H&M" to nie to samo, co "Lagerfeld"

Postprzez mr.jaro » czwartek, 13 października 2011, 10:19

Nawiasem mowiac, "Neo for Iwata" oznacza, ze aerograf produkowany jest przez firme Neo dla firmy Iwata. A wiec jego jakosc wcale nie musi byc automatycznie porownywalna z jakoscia sprzetu produkowanego bezposrednio przez firme Iwata. Ot, taki trik marketingowy. Aerograf ten jest montowany w Chinach z elementow produkowanych na Taiwanie...

Nie wiem, czy sobie przypominacie, ale przed paru laty miala miejsce podobnie pomyslana kampania "Lagerfeld for H&M". I faktycznie, Lagerfeld zaprojektowal ciekawe rzeczy, ktore potem byly szyte z tanich materialow, w Rumunii czy Wietnamie. Owszem, ich cena byla stosunkowo niska. Wiec zaslepieni nazwiskiem projektanta i cena ludzie rzucili sie do sklepow H&M i wykupili prawie wszystko w ciagu jednego dnia. Dopiero potem okazalo sie, ze jakosc tych ubran nie tylko w niczym nie przypominala tego, co Lagerfeld oferuje pod nazwa Chanel za bardzo ciezkie pieniadze, ale rowniez nie wykracza poza sredni poziom jakosci produktow oferowanych w wiekszosci domow handlowych. Bo jednak "Lagerfeld for H&M" to nie to samo, co "Lagerfeld" lub "Chanel".

Powracajac do tematu moznaby powiedziec, ze doczekalismy sie powstania oryginalnej "pseudo-Iwaty". :mrgreen:
Jarek M
mr.jaro

Postprzez cris » sobota, 21 kwietnia 2012, 18:39

Witam serdecznie .
Odgrzeje trochę temat Neo -Iwaty .W innym temacie ,w którym pytałem się o pewien tani -taki podstawowy- aero,polecono mi Neo form Iwatę jako o niebo lepszą alternatywę (dla ścisłości od PIwaty EW770 /TG 180) Chciałbym się zapytać, jak sprawuje się to cudo .Temat się zakończył ,nikt nie przedstawił swoich wrażeń z użytkowania ,choć kilku Kolegów deklarowało zakup tego aerografu .Jak -obiektywnie - mają się walory tej ,,prawdziwej" (jak się w końcu okazało też Pseudo Iwaty ) do tych starszych, na których niejeden z tu obecnych,szkolił swój warsztat ? Czy ktoś mógłby skreślić parę zdań tylko tak obiektywnie ,a nie że świetna jest -bo mam :lol:
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Rafal » sobota, 21 kwietnia 2012, 20:04

cris napisał(a):Witam serdecznie .
Odgrzeje trochę temat Neo -Iwaty .W innym temacie ,w którym pytałem się o pewien tani -taki podstawowy- aero,polecono mi Neo form Iwatę jako o niebo lepszą alternatywę (dla ścisłości od PIwaty EW770 /TG 180) Chciałbym się zapytać, jak sprawuje się to cudo .Temat się zakończył ,nikt nie przedstawił swoich wrażeń z użytkowania ,choć kilku Kolegów deklarowało zakup tego aerografu .Jak -obiektywnie - mają się walory tej ,,prawdziwej" (jak się w końcu okazało też Pseudo Iwaty ) do tych starszych, na których niejeden z tu obecnych,szkoli swój warsztat ? Czy ktoś mógłby skreślić parę zdań tylko tak obiektywnie ,a nie że świetna jest -bo mam :lol:

Żadna pseudo. Produkt robiony przez Neo dla Iwaty. To jest inna klasa niż nieautoryzowane kopie z Chin.

Jeśli sama Iwata się do tego produktu przyznaje http://www.iwata-medea.com/index.php/products/neo to nie ma mowy o żadnym "pseudo'.

Zagraniczna Opinia.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez cris » sobota, 21 kwietnia 2012, 21:27

Rafal napisał(a):Żadna pseudo. Produkt robiony przez Neo dla Iwaty. To jest inna klasa niż nieautoryzowane kopie z Chin.

Ralf niby to wszystko prawda ,sygnalizujesz to już na początku tego wątku,ale ...czytałeś post wyżej mr.jaro i link (też na zagraniczną stronę ) podany przez niego http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns szczególnie te słowa
Bardzo źle Zła wiadomość:

Igła ma taką samą średnicę, co made-in-China knock-off Iwata igły, 1,18 mm lub 0,465 ". Nie ma szans korzystania z made-in-Japan części Iwata.
Przyjrzyj się igły, znalazłem ślady stali nie-tak-sprężystym jest używany. Znak towarowy "Made-in-China" knock-off.

I jeszcze dać Medea-Iwata kredytu dla poprawy kształtu filiżanki i wykończenie wyzwalania. Są one ważne poprawa w stosunku do obecnych upraw Knock-off. Oczekuję także wydajność będzie dobra gdy nowa. (Muszę przetestować go jeszcze.) Ale zrobili decyzję biznesową, aby Neo niezgodny z głównej linii Iwata.

zresztą pozwól ,że zacytuje tekst z twojej ,,zagranicznej opinij"
Cóż, oczywiście, istnieje niewielka haczyk - to nie jest ściśle mówiąc dość "prawdziwy" Iwata, ale Neo jest produkowany dla Iwata, używając tajwańskie komponenty montowane w Chinach.
czyli jeden z chińskich areo autoryzowany przez Iwate ,ale nie jej wyrób.
Zresztą mam to w nosie może być i marsjański pytanie brzmiało jak toto maluje i czy jest o te xxxx lepsze od chińskiego np.TG180
cris

Postprzez pilex7 » sobota, 21 kwietnia 2012, 22:21

Czy przypadkiem cytowanie "tłumacza" google nie powinno być zakazane?
pilex7

Postprzez cris » sobota, 21 kwietnia 2012, 22:36

pilex7 napisał(a):Czy przypadkiem cytowanie "tłumacza" google nie powinno być zakazane?
W regulaminie nic takiego nie dojrzałem ,chyba wręcz przeciwnie
8. Użytkownik przytaczający w swojej wypowiedzi tekst w języku obcym zobowiązany jest jednocześnie do umieszczenia tłumaczenia tego tekstu lub jego streszczenia w języku polskim

A czego to Kolega się czepia- hę :twisted: translator jaki jest -taki jest .Zresztą jak razi to mogę wykasować ,nie o to mi chodzi ,tylko o to żeby ktoś ,coś skrobną jak Neo się w boju sprawuje, ale jakoś cisza głucha :-/
cris

Postprzez erkamo » niedziela, 22 kwietnia 2012, 19:40

Cris, kolega pilex7 się nie czepia, ale w żartobliwy sposób daje do zrozumienia, że tzw. "przetłumaczony tekst" zrozumiały w pełni jest jedynie dla tego, kto z góry wie o co chodzi i takiego tłumaczenia nie potrzebuje ;o) .
Podziwiam Twój upór w poszukiwaniu jedynego, ostatecznego, najlepszego rozwiązania. Ciekaw jestem czy znajdziesz użytkowników, którzy akurat używali pIwaty TG180 i przeszli na Neo. ;o) .
Wiem, że ktoś przerzucił się z pIwaty na H&S Ultra i był zadowolony, ale ile razy bardziej zadowolony? :lol: Wątpię aby ktoś dał odpowiedź np. 2,34 razy lepszy niż jakiś TG-x ;o)
Jiloo dał moim zdaniem całkiem niezły pomysł o zakupie używanego, w pełni firmowego airbrusha.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez cris » niedziela, 22 kwietnia 2012, 21:36

Erkamo masz chyba racje w tym co napisałeś-odpowiedzi się nie doczekam
Prędzej takiej :,,a co to informacja ,kup se sam i se przetestuj ,a potem to jeszcze nam zapodaj"
Chciałem sobie sprawić jakąś tańszą , podstawową ,wersję PIwaty (na przykład dobrze znany model EW770/TG 180) na tak zwany początek .
Zapytałem o pewne różnice ,w opisach poszczególnych sprzedawców dla tego modelu .W odpowiedzi dostałem poradę, bym sobie lepiej na to miejsce kupił Iwate ,bo to niewiele większe pieniądze (200zł) Okazało się że chodzi tak na prawdę o Neo ,to chciałem się dowiedzieć ,na ile lepszym jest aerografem .Zdaje sobie sprawę, że to ciągle dolna pólka i cudów się po niej nie oczekuje.
Może dla tego ,lub przede wszystkim ,nie warto wdawać 100 zł więcej , bo i tak niewiele to pomoże dla laika malowania powietrznego .Widzę jednak, że jakiejś konstruktywnej odpowiedzi się nie doczekam ,ręce opadają ,poddaje się :(
Pozdrawiam cris
cris

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje