Hetzer -właz ewakuacyjny?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Hetzer -właz ewakuacyjny?

Postprzez manit » niedziela, 9 października 2011, 17:16

Witam! W czasie kwerendy w necie zdjęć wnętrza Hetzera na kilku z nich natrafiłem na okrągły właz (?) ewakuacyjny w spodzie kadłuba pod stanowiskiem celowniczego. Jednak na przytłaczającej większości materiału zdjęciowego takiego włazu nie widać. Np. Hetzer z Kubinki takowy ma. Jak było z obecnością tego elementu w różnych seriach produkcyjnych? Pozdrawiam!
manit

Reklama

Re: Hetzer -właz ewakuacyjny?

Postprzez pawel » piątek, 21 października 2011, 20:10

manit napisał(a):Jak było z obecnością tego elementu w różnych seriach produkcyjnych? Pozdrawiam!
W monografii wydanej przez MBI obecność włazu ewakuacyjnego jest podana jako cecha konstrukcyjna wszystkich Hetzerów. Na zdjęciach jakich wersji Hetzera go nie widać?
pawel

Postprzez manit » niedziela, 23 października 2011, 12:58

Wygląda na to, że może to dotyczyć "wczesnej" serii produkcyjnej, ewentualnie jest to niewidoczne na zdjęciach. Tu np. (drugi rząd zdjęć, pierwsze po prawej) jest bardzo czytelny, i stanowi wręcz posadowienie stołka celowniczego http://www.pzfahrer.net/hetzstorage2.html A może ktoś posiada fotografię tej części podłogi wnętrza "wczesnego" Hetzera z MWP w Warszawie? Niestety fotografując 2 lata temu jakoś nie pomyślałem o podłodze. Mnie tam ten element wtedy nie rzucił się w oczy.
manit

Postprzez manit » piątek, 3 sierpnia 2012, 21:01

Ostatnio znowu pooglądałem sobie Hetzera z M.W.P. -w podłodze nie ma włazu ewakuacyjnego.
manit

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste