Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Postprzez Fred-k2 » piątek, 7 października 2011, 21:56

Szkoda, że nie wypełniłeś wahacza od wewnątrz.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Reklama

Postprzez DarkWing » wtorek, 11 października 2011, 12:48

Witam po dłuższej przerwie...

Tytułem wstępu kilka wyjaśnień...

Dlaczego zapuściłem tył wahacza czarną farbą ?..... Nie wiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jakoś tak... z rozpędu, chyba chciałem jakoś "urozmaicić" kolorystycznie ten fragment.... :roll:

Wypełnienie wahaczy od środka.... taaak... też o tym z początku myślałem :roll: , ale po pierwsze nie byłem pewny czy będzie to mieściło się w granicach projektu STANDART, a po drugie - skoro model ma być PZP to jakoś kłóciło mi się to z ogólną teorią takiego wykonania :twisted:

No a teraz co się wydarzyło w czasie tej przerwy... bo coś tam przybyło....

ETAP 6

Obrazek

napęd - czyli łańcuch i zębatki
Na początek całość psiknąłem złotem TS-21. Potem zębatki przetarłem X-32. Czołowe części ogniw XF-56 i XF-1. Na koniec całość potraktowałem tamiya wathering - silver. Śruby w zębatce oraz nity w ogniwach łańcucha zaznaczone X-11
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ETAP 7

Obrazek

mało pracy duży postęp ... :roll:
Obrazek

Obrazek

póki co tyle.... :)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez daddycustomizer » wtorek, 11 października 2011, 13:11

Nie rozumiem Twojego pośpiechu, bo tylko tym słowem można opisać cały ten temat.
daddycustomizer

Postprzez DarkWing » wtorek, 11 października 2011, 13:30

daddycustomizer napisał(a):Nie rozumiem Twojego pośpiechu, bo tylko tym słowem można opisać cały ten temat.

hmm... nie wiem co masz na myśli pisząc o pośpiechu... :?: :roll: Robię model swoim tempem i kiedy mam czas.... Może poprostu mam go więcej od innych. Wykonanie tego co widać nie zajmuje mi godziny czy dwóch. Zdarza się, że dziennie jest to po 6-8 godz. pracy. Nawet gdybym siedział 16-18 godz. to i tak efekt byłby taki jaki jest, to już raczej kwestia umiejętności. A te każdy ma, jakie ma i próbuje doskonalić.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez daddycustomizer » wtorek, 11 października 2011, 15:18

6-8 :shock: W takim razie zwracam honor.
daddycustomizer

Postprzez powerpablo » wtorek, 11 października 2011, 15:34

Szalejesz...dajesz równo z warsztatem to lada dzień galeria :D
Też bym chciał mieć tyle czasu na hobby :(

Tak 3mać

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez DarkWing » wtorek, 11 października 2011, 20:17

Ponieważ etapy 6 i 7 nie były zbyt pracochłonne (szczególnie 7) to poczyniłem drobne postępy w następnym.
Zastanawiam się tylko czy pokazywać czy może przeczekać, żeby nie posypały się mi na głowę gromy, że gonię, że wyścig itd... :twisted:

powerpablo napisał(a):... to lada dzień galeria :D

ho..ho.. do galerii to jeszcze daleka droga i wbrew pozorom wcale mi nie zależy na jak najszybszym jej wystawieniu.... :P

Ale na poważnie...

ETAP 8
Obrazek

No i tu już tak szybko nie będzie... :twisted: . Przedni błotnik sklejony, wyszpachlowany, w podkładzie oraz w kolorze bazowym (TS-51) racing blue. Teraz czeka na malowanie bezbarwnym, a ponieważ będzie to olej to i zejdzie 2-3 dni na schnięcie.

Obrazek

Mam też gotowe widelce z zaciskami hamulcowymi. Tutaj mała niespodzianka. Część amortyzatora (ta, która "chowa" sie w obudowę w czasie pracy) wg producenta nie ma być malowana na chrom tylko posiada odpowiednią naklejkę metaliczną. Naklejka jest bardzo cienką folią samoprzylepną, która muszę przyznać bardzo wiernie oddaje realizm tego elementu. Z takim rozwiązaniem spotykam się po raz pierwszy (fabrycznie) i powiem, że przypadło mi do gustu... ;o)

Obrazek

Obrazek

Niestety z montażem całego przedniego zawieszenia trzeba będzie poczekać do wyschnięcia lakieru na błotniku. Póki to nie nastąpi wezmę się za.... następny etap :mrgreen:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez wuen » wtorek, 11 października 2011, 20:38

DarkWing napisał(a):Część amortyzatora (ta, która "chowa" sie w obudowę w czasie pracy) wg producenta nie ma być malowana na chrom tylko posiada odpowiednią naklejkę metaliczną. Naklejka jest bardzo cienką folią samoprzylepną, która muszę przyznać bardzo wiernie oddaje realizm tego elementu. Z takim rozwiązaniem spotykam się po raz pierwszy (fabrycznie) i powiem, że przypadło mi do gustu... ;o)

Tak będzie do momentu aż pod wpływem siły sprężystości tej folii + temperatury = słabsze "trzymanie" kleju naklejka nie zacznie odstawać na końcach - wzdłuż miejsca zejścia się boków. Ja aby temu zapobiec w szczelinę wpuściłem "ciutek" kleju CA a następnie nadmiar zmyłem Debonderem.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez DarkWing » wtorek, 11 października 2011, 20:48

Hm... nie wiem...

Folia jest naprawdę ultra cienka i raczej nie jest rozciągliwa, wiec nie powinno być efektu kurczliwości o którym wspominasz... Ponieważ jest tak cienka pozwoliłem sobie na małą zakładkę a nie na styk. Od wew. strony i tak tego nie bedzie widać, chociaż już teraz trudno go dostrzec.
W razie czego mam gdzieś taką folię więc bedzie można zdjąć koło i ją wymienić .... :lol:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mr. Headshok » środa, 12 października 2011, 00:11

DarkWing napisał(a):Hm... nie wiem...

Folia jest naprawdę ultra cienka i raczej nie jest rozciągliwa, wiec nie powinno być efektu kurczliwości o którym wspominasz... Ponieważ jest tak cienka pozwoliłem sobie na małą zakładkę a nie na styk. Od wew. strony i tak tego nie bedzie widać, chociaż już teraz trudno go dostrzec.
W razie czego mam gdzieś taką folię więc będzie można zdjąć koło i ją wymienić .... :lol:

Ta folia jest faktycznie całkiem cienka, no ale nie aż tak jak BMF. Dużym plusem tej tamiyowskiej jest idealnie gładka, chromowana powierzchnia. W moim modelu także zrobiłem od wewnątrz małą zakładkę, lecz po kilku godzinach folia odkleiła się. Ostatecznie użyłem BMF Ultra Bright Chrome.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez piotr dmitruk » środa, 12 października 2011, 00:22

DarkWing napisał(a):Przedni błotnik sklejony, wyszpachlowany, w podkładzie oraz w kolorze bazowym (TS-51) racing blue. Teraz czeka na malowanie bezbarwnym, a ponieważ będzie to olej to i zejdzie 2-3 dni na schnięcie.

piotr dmitruk napisał(a):Ostatnim elementem budowy modelu miało być lakierowanie błyszczącym lakierem bezbarwnym. Tamiya okazała się za mało błyszcząca i zbyt miękka, inne nie były łatwo dostępne, więc wykorzystałem stary dobry Humbrol. I to był strzał w dziesiątkę. Do tej pory długi czas schnięcia, a przy tym skłonność do łapania kurzu, były dla mnie przeszkodą. Obecnie jednak wykorzystałem genialny wynalazek, jakim był piekarnik z termoobiegiem! Ustawiałem termostat na minimum i w pół godziny po malowaniu miałem już suchą zewnętrzną powierzchnię, a w dwa dni później można było spokojnie trzymać model, bez obawy o ślady. Dotychczas proces ten przy błyszczących farbach Humbrola trwał nawet do dwóch tygodni!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez DarkWing » środa, 12 października 2011, 07:22

:shock: dobre !!!... :mrgreen:
Ja się zastanawiałem nad microfalą .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
muszę porobić próbki na kawałkach plastiku i lakieru... np. min. podgrzania...hm.... :roll:

Dzięki za sugestie ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez zmorka » środa, 12 października 2011, 07:48

A co to pokończyły się Mr.Color, GAIA czy inne tego typu farby , że trzeba korzystać z długo schnących olejnych ? Bo raczej w lepszą powłokę tych drugich i twardszą to nie za bardzo uwierzę, choć mogę się mylić, proszę o wyjaśnienie dlaczego olejna :)
Ostatnio edytowano środa, 12 października 2011, 08:19 przez zmorka, łącznie edytowano 1 raz
zmorka

Postprzez DarkWing » środa, 12 października 2011, 08:03

U mnie to sprawa prozaiczna.....
Kiedyś w przypływie gotówki i chęci robiłem większe zakupy. Kupiłem m.in. 5 "słojów" lakieru bezbarwnego - jak mi się wydawało akrylowego. Po dostawie okazało się, że to olej .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Więc teraz powoli go pożytkuję...
Powłokę daje ładną i jak to olej.. ładnie się "rozpływa" oraz błyszczy. Więc póki co muszę go wykończyć 8-)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » środa, 12 października 2011, 08:09

Łańcuch i zębatka ładnie wyszły, natomiast popracowałbym jeszcze nad tylną tarczą hamulcową. Powinna być bardziej błyszcząca ze śladami kolistymi od klocków. Może warto trochę ją jeszcze podrasować.

Co lakierów - też kiedyś zrobiłem podobny błąd (pierwszy zakup i od razu za dużo) i teraz mam 5 słoiczków X22, których chyba nigdy nie zużyję. :-> No ale lakiery to raczej media, do których wrócisz i to pewnie przed skończeniem tych słoiczków z emalią...
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat