przez radoslaw6363 » czwartek, 13 października 2011, 19:10
Niedawno odwiedziłem Deutsches Panzermuseum Munster i warto było ! Ponad 150 pojazdów stoi w kilku tematycznych budynkach. Pierwsza jest diorama z A7V a więc I w.św. Dalej panzery od I do V nie ma tygrysa I ale jest ,,Tygrys Królewski" i zrobił na mnie większe wrażenie niż czołgi współczesne z ,, Merkawą'' na czele ,jest i Sturmtiger , są tylko dwa na świecie a ten drugi w muzeum na,, Kubince''. Był mój ulubiony pojazd czyli ,,Hetzer" i wiele wiele innych najlepiej wpisać nazwę muzeum i obejrzeć zdjęcia , znalazłem 3 Polskie akcenty w muzeum. W gablotce z kampaniami wermachtu jest wzmianka o wrześniu 1939r. ilustrowana zdjęciem ułanów z lancami na koniach, czyli stara propaganda o dzielnych ale głupich Polakach idących z szabelkami na czołgi.Zdjęcie powstańców Warszawskich przy zdobycznym Hetzerze .I pistolety ViS w gablotce pośród setki innych. Dwie postacie znalazły swoje miejsce pośród czołgów Guderian i Rommel można zobaczyć ich mundury i pierwsze wydania ich książek które przyczyniły się do powstania blitzkriegu ,,Achtung- Panzer'' i ,,Infanterie Greift an'' obie ukazały się w 1937r. i wywarły ogromny wpływ na pewnego kaprala niejakiego Adolfa H. który po lekturze podobno stwierdził,, Tego właśnie potrzebujemy" i dalej wiadomo co było ! Aha wstęp 7 euro !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !