Wnętrze Hawka III

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Wnętrze Hawka III

Postprzez lodzianin » piątek, 14 października 2011, 21:58

Mam pytanie. Mianowicie- zdarzaly się Hawki III pomalowane we wnętrzu ZCY ??.
lodzianin

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Wnętrze Hawka III

Postprzez Jaho63 » piątek, 14 października 2011, 22:39

lodzianin, cieszę się, że jeszcze kogoś interesują "chinole" ale mam wrażenie, że próbujesz pobić jakiś rekord zakładania nowych wątków? ;o)
Maszyna amerykańska, więc pewnie się zdarzały, ale chińskie najprawdopodobniej były szare. Co z resztą już omawiałeś.
Ja mojego robiłem "na szaro":
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=6373&p=71717&hilit=+curtiss+hawk#p71717
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez lodzianin » piątek, 14 października 2011, 23:17

Tak, to prawda, przesadzam z zakładaniem nowych wątków. Koniec z tym...

Pójdę w poniedzialek/wtorek do biblioteki i się douczę, żeby nie zadawać zbędnych pytań...

Ten tajski Hawk III http://www.plastikowe.pl/galeria/curtiss-hawk-iii faktycznie ma szare wnętrze.

A model Special Hobby ??. Wiadomo już, czy będą to zupełnie nowe formy ?.
lodzianin

Postprzez Georg01 » sobota, 15 października 2011, 13:49

Sądzę, że wnętrze było raczej w naturalnym kolorze metalu i było matowo srebrne. Na zdjęciach wygląda jak szare. Hawki były malowane u Curtissa czy dopiero w Chinach czy Syjamie ? Sądzę, że dostarczano je NMF, tak jak Hawki 75 zresztą i wszystko co było tak dostarczane miało matowo metalowe kabiny, wychodzące na zdjęciach jako szary. Dobrym przykładem jest Hawk II z muzeum w Krakowie, który ma właśnie kabinę matowo metalową - niemalowaną. To samo dotyczyło zapewne fińskich Buffalo. Nie sądzę, żeby kabiny były malowane ZC, ale jak ktoś ma kolorowe fotki z kabinami US na żółto to byłbym mile zaskoczony. Wygląda na to, że od kabin niemalowanych od razu przeszli w latach 40-tych na IG, być może pod wpływem zamówień brytyjskich.
Georg01

Postprzez Jaho63 » sobota, 15 października 2011, 15:22

Ten tajski faktycznie wygląda na goły. Choć są miejsca gdzie resztki jakaś farba widać. Ale faktycznie zrobiłbym go na srebrno. Z Chińskim nie wiem. Skądś się ta informacja wzięła (a trochę naiwne wydaje mi się, że ktoś rzucił okiem na srebrne wnętrze i napisał szare). Poza tym, srebrny w wersji matowej wiele się od szarego nie urwie. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez lodzianin » sobota, 15 października 2011, 20:44

Jaho63 napisał(a):Ten tajski faktycznie wygląda na goły. Choć są miejsca gdzie resztki jakaś farba widać. Ale faktycznie zrobiłbym go na srebrno. Z Chińskim nie wiem. Skądś się ta informacja wzięła (a trochę naiwne wydaje mi się, że ktoś rzucił okiem na srebrne wnętrze i napisał szare). Poza tym, srebrny w wersji matowej wiele się od szarego nie urwie. ;o)

Natural Metal Finish może być ??.
lodzianin

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste