Witam wszystkich forumowiczów. Jako, że od mojego ostatniego prowadzonego warsztatu mijają prawie 2 lata, chciałbym w końcu coś ukończyć. Mam nadzieję, że ten konkurs mi w tym pomoże. Nie napinam się na rywalizację o nagrody - dla mnie sukcesem będzie zmieszczenie się w tym ekstremalnie krótkim terminie
Dosyć długo zastanawiałem się nad wyborem modelu. Myślałem o nowym focusie od Simil'r, ale ilość przeróbek jaką trzeba w tym modelu zrobić, mogłaby spowodować, że ukończyłbym go może do końca konkursu w edycji 2015... Wybór padł na dobrze zanany wszystkim model, czyli Peugeot 206 WRC od Tamki. Wersja z 1999 roku (białe wypraski) najbardziej jest zbliżona do auta, które chcę wykonać, czyli 206tka Hołowczyca z Rajdu Zimowego w 2001 roku. Kilka fotek mojego autorstwa:

Na początek inbox zestawu:

A teraz to, co chcę do niego upchać czyli blachy:
mam 3 różne zestawy, z których zrobię mały mix. Ten na górze to Renaissance.

To teraz kalki. Głównie będę bazował na kalkach Reji Model. Na wypadek komplikacji mam 2 zestawy:

Mam jeszcze w rezerwie kalki z MF-Zone:

A tu takie bezpośrednie porównanie:

No i jeszcze felgi:
z lewej Reji z prawej Renaissance

Odlewy z Rene są zdecydowanie lepszej jakości, ale są jakby o rozmiar mniejsze:

Na tym etapie nie wiem jeszcze których użyję. Jeżeli na modelu felgi Rene będą zbyt małe to popracuję ostro z felgami Reji.
I jeszcze sprawa słynnych zaślepek w zderzaku na dodatkowe reflektory. Aby były zgodne z oryginałem mam zderzak z żywicy, choć mam w głowie sposób na przeróbkę bez konieczności wymiany oryginału. Ale o tym w późniejszym etapie.

I tak już na sam koniec, jako że startuje w kategorii Open, to drzwi 206tka też będzie miała open
postaram się zainstalować ten zestaw Renaissance'u, aczkolwiek myśl o wykonaniu ruchomych zawiasów spędza mi sen z powiek...
To tyle wstępu, czas wziąć się do pracy.
Pozdrawiam
Krzysiek