Jakie Farby?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jakie Farby?

Postprzez konrad » wtorek, 18 października 2011, 19:41

Witam,
ponieważ magazyn z farbami został znacznie uszczuplony mam pytanie jakie farby polecacie? Dotychczas używałem Humbroli i Pactra. Maluje 90% pędzlem. Widziałem zestawy farb np. "Niemieckie umundurowanie 1939-1945" Czy takie zestawy są opłacalne? Jakie farby są teraz najlepsze w porównaniu do ceny. Osobiście wolę farby akrylowe. Wybaczcie moje pytanie, które powinno być wygooglowane, ale na rynku jest tak duża ilość firm, że się trochę pogubiłem (bliższe są mi czasy modeli z wypukłymi liniami podziału).
"Ciesz się, że czujesz ból. To znaczy, że żyjesz"
Gen. Choi Hong-Hi
konrad

Reklama

Re: Jakie Farby?

Postprzez Macio4ever » czwartek, 20 października 2011, 13:19

Witaj,

Z czasem zaczyna się używać farb pod konkretne zastosowania więc nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I tak, ja do malowania z aero używam praktycznie wyłącznie akryli albo lakierów (Tamiya (X, TS), Gunze (C), Gaia), do malowania drobiazgów z pędzla - emalie Tamiya. Metalizery (aero) - Alclad, Spazstix, Gunze (Super Metallic) i Gaia.
Bezbarwne: Gunze (akryl TopCoat i lakier Super Clear), Tamiya TS13, Gaia Clear oraz dwuskładnikowe (2K) - Dupont
First Man Than Machine
Macio4ever

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje