Beaufighter Mk II F 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Beaufighter Mk II F 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 20 października 2011, 13:59

Sorry, ze z opóźnieniem odpowiadam ale musiałem zaliczyć służbowy wyjazd. Ten efekt to czysty przypadek (czary?) i tak jak Jacek napomknął na całość pójdzie po nałożeniu kalkomanii lakier matowy ale pokombinuję by odtworzyć obecny wygląd. Taka imitacja pracującej blachy powstała kiedy to po pomalowaniu całego modelu czarną matową farbą zabrakło mi jej na cieniowanie. Zakupiłem więc dostępną czarną ale z połyskiem i wyszło jak na zdjęciach. Myślę, że można do tego wrócić malując na lakierze matowym poszczególne panele lakierem bezbarwnym półmatowym. Zobaczymy ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 20 października 2011, 14:20

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Myślę, że można do tego wrócić malując na lakierze matowym poszczególne panele lakierem bezbarwnym półmatowym. Zobaczymy ;o)

To po co chcesz najpierw to zepsuć malując lakierem matowym po całości? Zwerniksuj miejscowo tylko kalki (jeśli o to tylko chodzi). Ewentualnie pomaluj znaki. Albo, jeśli mają być koniecznie kalki, połóż je wycinając wcześniej film (wtedy dodatkowo nie będziesz musiał kłaść podkładu z obawy o srebrzenie).
K.Y.Czart

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 20 października 2011, 15:46

Ale to Krzysiu nie jest takie trudne, a poza tym teraz jest zbyt duży kontrast (trochę trąci jednak sztucznością jak "kafelkowanie" ;o) ). A może cały matowy będzie jeszcze fajniejszy bo uwydatnią się rozjaśnienia? Poeksperymentuję - żeby efekt finalny nie był jak po ekstrementowaniu :mrgreen:

100-lecie Niepodległości

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 20 października 2011, 15:50

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Ale to Krzysiu nie jest takie trudne, a poza tym teraz jest zbyt duży kontrast (trochę trąci jednak sztucznością jak "kafelkowanie" ;o) ).

OK :lol:
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » czwartek, 20 października 2011, 15:52

K.Y.Czart napisał(a):OK :lol:

Dobra, z ciężkim sercem, ale ja też pozwalam. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 20 października 2011, 16:02

No mając takie błogosławieństwo wszelkie złe moce nie mają prawa zaistnieć :D Przy okazji pytanie bo znam tylko zdjęcia z prawej strony samolotu - czy EW-U miał szachownicę z lewej?

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat