F/A-18F Super Hornet 1/72 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F/A-18F Super Hornet 1/72 Hasegawa

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 24 października 2011, 11:41

Witam.

Prawie skończyłem MFa "Miecznika", wystarczy tylko dokleić odłamane ( :oops: ) podwozie i można robić galerię. Zaczynam teraz nowy model. Pomysł podpatrzyłem na ARC:

Obrazek

Zamierzam zrobić coś bardzo podobnego, wręcz to samo, czyli lądujący samolot zaczepiony o gumę. Udział biorą:

Hasegawa E18 Super Hornet F
Fotelie Pavla
Figurki pilotów z Intrudera Fujimi.

W następnym odcinku pierwsze zdjęcia, zapraszam :)

Pozdrawiam,
Adam
karambolis8

Reklama

Re: F/A-18F Super Hornet 1/72 Hasegawa

Postprzez spiton » poniedziałek, 24 października 2011, 14:49

Super pomysł.
Będziesz "prostował" golenie podwozia głównego ??
spiton

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 24 października 2011, 15:39

Będę prostował golenie główne, a przednią obniżę. Trzeba też wyciąć klapy i sloty. W zestawie są zamknięte dysze, ale powinny być otwarte. To tak na pierwszy rzut oka.

A tutaj fotka, na którą wpadłem przed chwilą . Mam zamiar coś podziałać w kierunku upodobnienia modelu do tego na zdjęciu :mrgreen:
Obrazek
karambolis8

Postprzez karambolis8 » wtorek, 25 października 2011, 12:47

Witam.

Dzisiaj troszkę o kabinie pilotów.

Kokpit ma zerową ilość detali. Wszystko płaskie. Szkoda, bo reszta elementów jest bardzo ładnie zdetalowana. Liczyłem na wypukłe panele, mógłbym posuchopędzlować, a tak zostają tylko kalki. Instrukcja proponuje FS 36231 jako kolor całego kokpitu.

Obrazek

Poniżej fotele z zestawu i Pavlowe. Żywiczne są troszkę niższe, ale nie za bardzo. Pierwszy już z grubsza obrobiony.

Obrazek
Obrazek

Na koniec wspomniane figurki z Intrudera Fujimi. Bardzo mi się podobają. Fajnie, że łapki są osobno. Łepek też niczego sobie.

Obrazek
karambolis8

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 25 października 2011, 13:02

karambolis8 napisał(a):...figurki z Intrudera Fujimi. Bardzo mi się podobają. Fajnie, że łapki są osobno. Łepek też niczego sobie.

Obrazek

Poza tym, że takich hełmów US NAVY nie używa od bez mała 15 lat. Obowiązującym teraz najniższym modelem jest HGU-55.
Marcin Witkowski

Postprzez karambolis8 » środa, 2 listopada 2011, 16:03

Nie wiem czy podejmę się modyfikacji hełmu, a lepszych figurek nie mam.

Dzisiaj drobna, acz stresująca aktualizacja. Tak wyglądają kalki na kokpicie po Microscale SOL:

Obrazek

Odkładam na bok aż nabiorę do tego dystansu, bo się trochę wnerwiłem ;) W planach jest zwaloryzowanie kokpitu własnym sumptem. Cośtam powycinam z blaszek, polistyrenu, poprzyklejam, pomaluję i jakoś to będzie. I tak nic nie będzie widać.
karambolis8

Postprzez karambolis8 » piątek, 16 grudnia 2011, 23:48

Witam.

Niewielka aktualizacja. Taki jest stan obecny.
Obrazek

Trzeba było trochę poszpachlować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kokpit odtworzyłem naklejając małe prostokąty z polistyrenu 0.25mm.
Obrazek
Szału nie ma, ale dużo tam nie będzie widać po zainstalowaniu pilotów, przez zamkniętą owiewkę. W każdym razie mam taką nadzieję ;)
karambolis8

Postprzez karambolis8 » wtorek, 24 stycznia 2012, 11:47

Witam.

Znalazł się czas, żeby podłubać też przy Super Hornecie. Pozlepiałem całość do kupy. Szpachlowania nie było ostatecznie zbyt wiele.
Obrazek

Wypolerowałem owiewkę. To zawsze daje mi największą satysfakcję.
Obrazek

Próbuję zrobić wychylone klapy i sloty. O ile sloty wyszły jako tako
Obrazek
to już widzę, że klapy muszą być inaczej. Na razie jest tak, ale w następnej aktualizaji będzi lepiej i pokażę też zdjęcia oryginału.
Obrazek

Działam też z podwoziem. Rozciąłem elementy goleni głównej i spróbuję zrobić tak jak jest na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Goleń przednia nie będzie wymagała zbyt wielu przeróbek poza wyczyszczeniem ze szwów.
Obrazek
karambolis8

Postprzez karambolis8 » czwartek, 26 stycznia 2012, 10:43

Witam.

Podłubałem trochę przy pacynkach. Musiałem im skroić trochę tyłki, żeby nie byli za wysocy. Jednemu zrobiłem też operację łokcia i nadgarstka, żeby jakoś sensownie się to ułożyło. Na razie wszystkie członki są przyklejone na blue tack. Mniejsze skale nie powstydziłyby się takiej rzeźby figurek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
karambolis8

Postprzez Matys » czwartek, 26 stycznia 2012, 11:09

Naprawdę fajnie ci to idzie, robiłem ten model, naprawdę wdzięcznie się składa... Szkoda że wloty powietrza do silników są strasznie płytkie i puste, robisz coś w tym miejscu?

A może takie malowanie? ;o)
Obrazek
Matys

Postprzez spiton » czwartek, 26 stycznia 2012, 12:05

Fajnie będzie wyglądał w tej konfiguracji do lądowania !!
spiton

Postprzez karambolis8 » czwartek, 26 stycznia 2012, 19:01

Matys napisał(a):Naprawdę fajnie ci to idzie, robiłem ten model, naprawdę wdzięcznie się składa... Szkoda że wloty powietrza do silników są strasznie płytkie i puste, robisz coś w tym miejscu?

A może takie malowanie? ;o)
(obrazek)

Dzięki. Rzeczywiście bardzo fajny model. Trochę uproszczony tu i tam (wnęki, wloty powietrza, kabina), ale na zewnątrz prezentuje się bardzo ładnie. Wlotów poprawiał nie będę. Propozycja malowania ciekawa, ale raczej bym nie dał rady ;) Raczej będzie z pudła, "Bounty Hunters" - całkiem fajne.
Obrazek

spiton napisał(a):Fajnie będzie wyglądał w tej konfiguracji do lądowania !!

Też tak myślę. Projektant figurek dosyć się postarał. Fajnie, że ramiona są osobno i można ustawić wedle swojego pomysłu, a nie razem z korpusem jak glut z plastiku.
karambolis8

Postprzez spiton » czwartek, 26 stycznia 2012, 19:27

Figury klasa. Zwłaszcza ten kciuk do góry.
spiton

Postprzez Frosty » niedziela, 29 stycznia 2012, 17:19

Matys napisał(a):A może takie malowanie? ;o)

Jak doszedłem do tego zdjęcia to przez chwilę miałem wrażenie, że coś mi się z oczami mocarnie probiło :)...
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez karambolis8 » piątek, 3 lutego 2012, 10:51

Witam.

Dzisiaj pokażę jak chcę zrobić klapy, żeby były w miarę podobne do prawdziwych. Generalnie klapy w Super Hornetach składają się z 2 części - wąskiej blachy przy samym skrzydle i głównej części, która tak na prawdę wykonuje całą "pracę". Wynika to z tego, że oś obrotu klap nie leży w przekroju skrzydła, tylko niżej i kiedy klapa się wychyla, powstaje szpara, którą właśnie zasłania ten kawałek wąskiej blachy.

Tak to wygląda w realu:
Obrazek
źródło: primeportal

A na takim etapie jestem teraz:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam zamiar klapę przykleić tak jak w rzeczywistości, czyli tylko na zawiasach. Będę musiał trochę je zmodyfikować.
Obrazek

Powstaje też uzbrojenie. Sidewindery i AMRAAMy z zestawu. Sparrow z dodatkowego zestawu uzbrojenia Hasegawy, a Paveway ukradziony z Tornado Revella.
Obrazek

No i podwozie. Jedna goleń główna i przednia są już zmodyfikowane.
Obrazek
Obrazek

Igły posłużą mi do odtworzenia przeciętego siłownika. Zdjęcia dla osób o mocnych nerwach!
Obrazek
Obrazek

PS. Nie ogarniam światła na zdjęciach.
karambolis8

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat