Jak uzyskać dobry połysk

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak uzyskać dobry połysk

Postprzez Kazik » wtorek, 25 października 2011, 23:10

Jajacek napisał(a):Próba zebrania zacieków bagietką skończyła się żałośnie i całość poszła do DOT-a.

Czym?!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez Macio4ever » wtorek, 25 października 2011, 23:26

First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » środa, 26 października 2011, 10:40

Kazik napisał(a):
Jajacek napisał(a):Próba zebrania zacieków bagietką skończyła się żałośnie i całość poszła do DOT-a.

Czym?!

Patyczkiem z nawiniętą watką, do czyszczenia uszu, zamoczonym w Leveling Thinnerze. Już parę razy udało mnie się tym sposobem bezproblemowo usunąć zacieki.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Jajacek » środa, 26 października 2011, 16:58

Macio4ever napisał(a):Kilka sensownych wskazówek:
http://www.italianhorses.net/Tutorials/tutorials.htm

Dzięki Maćku, szczególnie zainteresował mnie ten tutorial z maskowaniem.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » środa, 26 października 2011, 19:10

No problemo. Zacieki najlepiej jest zdejmować jak wyschną, nie ma ryzyka uszkodzenia tego, co jest pod spodem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » piątek, 4 listopada 2011, 18:19

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie lakierów. Poprawcie mnie jeżeli się mylę:Gunze C 46 Clear to to samo co Gunze Mr.Super Clear, tyle że w słoiczku, a Tamiya X-22 ma takie same właściwości co Gunze Mr.Top Coat.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Kazik » piątek, 4 listopada 2011, 21:03

Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Jajacek » czwartek, 10 listopada 2011, 19:34

Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie połysku. Wielokrotnie na forum padło hasło "Gąbki ścierne 3M". Znalazłem w necie taki katalog http://solutions.3mpoland.pl/3MContentRetrievalAPI/BlobServlet?locale=pl_PL&lmd=1276687513000&assetId=1273658811524&assetType=MMM_Image&blobAttribute=ImageFile.
Które z gąbek należy używać do szlifowana powierzchni pod surfacera, a które do wyrównywania nierówności lakieru - przed polerowaniem na gotowo ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » czwartek, 10 listopada 2011, 21:06

Kurka, przecież odpisywałem na to pytanie już ze 3 razy... ;o) W wątku zakupy cywilne masz opis wszystkich kolorów. Nie, w tym co załączyłeś są gąbki do drewna o niskich gradacjach . Np Superfine, której używam ma 500-600. Zobacz na stronie amerykańskiej.

Po podkładzie nie możesz mieć żadnych rys, więc używasz takich gradacji aby ich nie mieć. Raczej od 800 w górę. Ale to nie jest jedna odpowiedź, bo gąbki i papiery się zużywają i czasami można takim zużytym osiągnąć dobry efekt.

Drugie pytanie dotyczące po lakierze - nie ma jednej odpowiedzi, no bo jak może być? Jak masz zaciek na pół drzwi i 3 mm grubości to go ścinasz czymś grubym np Superfine, a jak lekką skórkę to może zużytą zieloną gąbką. Najwyższa ma chyba 1200-1500 (Microfine) więc jest i tak dość gruba jak na szlif przed polerką.

Generalnie Fine tylko w bardzo dużych warstwach do zdjęcia, zgrubnie. Najwięcej używam Superfine i Ultrafine.

Do przedpolerkowego szaleństwa lepszy jest Micromesh.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » niedziela, 20 listopada 2011, 13:20

A czy da się tzw. skórkę pomarańczy spolerować samymi pastami Tamiya Fine i Finish ?
I od czego się ona robi ? Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale mam wrażenie, że powoduje ją lakierowanie ze zbyt małej odległości, kiedy farba albo lakier nie zdąży się rozpłynąć. Poza tym wiąże się to chyba z szybkim odparowaniem rozpuszczalnika pod wpływem podmuchu powietrza z dyszy aerografu.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » niedziela, 20 listopada 2011, 14:19

Pozwolisz, że zacytuję sam siebie z poprzedniego posta ;o)

Macio4ever napisał(a):(...)
Drugie pytanie dotyczące po lakierze - nie ma jednej odpowiedzi, no bo jak może być? Jak masz zaciek na pół drzwi i 3 mm grubości to go ścinasz czymś grubym np Superfine, a jak lekką skórkę to może zużytą zieloną gąbką. Najwyższa ma chyba 1200-1500 (Microfine) więc jest i tak dość gruba jak na szlif przed polerką. (...)

Skóra powstaje wtedy gdy farba nie ma możliwości dobrego rozlania się na powierzchni - przyczyn może być wiele: za daleko aero od powierzchni, za gęsta farba, za małe ciśnienie (krople), wysoka temperatura otoczenia, źle przygotowana powierzchnia (mora z podkładu), za mało farby (nie ma się co rozlać), typ farby (emalie mają mniejszą tendencję do skóry, bo wolniej schną).
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » niedziela, 20 listopada 2011, 18:51

Macio4ever napisał(a): lekką skórkę to może zużytą zieloną gąbką.

Tylko ze problem polega na tym, że nie mam gąbek - mam natomiast pasty. W międzyczasie spróbowałem i okazało się, że pastą da się to spokojnie zrobić, powierzchnia wyrównała się znakomicie. Wszystko byłaby super, gdyby nie to, że w kilku miejscach udało mnie się zedrzeć lakier i znajdującą się pod nim farbę do żywego podkładu... :( Zapewne gdybym ograniczył się do szmatki byłoby inaczej. Postanowiłem ułatwić sobie zadanie i polerowałem filcową końcówką wkręconą w szlifierkę Tamiya. Tak czy inaczej problem gęsiej skórki udało mnie się rozwiązać - poprzez doprowadzenie części do stanu wymuszającego konieczność ponownego lakierowania... :lol:
Cóż - nauka kosztuje... :mrgreen:
Aha - jeszcze jedno. Po otwarciu tubki z pastą fine, okazało się, że jest bardzo gęsta - w przeciwieństwie do finish, która jest dość rzadka. Pasta finish ma konsystencję śmietany, a fine jest tak gęsta, że są problemy z wyciśnięciem jej z tubki. Poza tym jest tak zbita, że trudno jest ją nanieść na polerowaną powierzchnię. Czy to normalne :?:

Macio4ever napisał(a): mora z podkładu

Co to jest :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Kazik » niedziela, 20 listopada 2011, 19:18

Jajacek napisał(a):Tylko ze problem polega na tym, że nie mam gąbek - mam natomiast pasty.

To przydała by Ci się jeszcze pierwsza z trzech tj. Corase. Po za tym do ścięcia skórki dobry jest też zwykły papier ścierny 2000 lub 2500 na mokro.
Jajacek napisał(a):Postanowiłem ułatwić sobie zadanie i polerowałem filcową końcówką wkręconą w szlifierkę Tamiya

Lenistwo nie popłaca.
Takie rzeczy najlepiej robić ręcznie. Wtedy w 100% kontroluje się proces.
Ja osobiście mechanicznie poleruję jedynie lakier 2k który jest najtwardszy.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » niedziela, 20 listopada 2011, 21:26

Malowanie po pastach polerskich jest ryzykowne, ze względu na ich pozostałości. Czasem nawet po umyciu może coś zostać, co może spowodować wadę lakierniczą w postaci rybich oczek. Nie zawsze ale jest to ryzyko dlatego lepiej używac materiałów ściernych takich jak papier czy gąbki.

Tak pasty maja różną konsystencję. Innych firm także.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » niedziela, 20 listopada 2011, 21:43

Kazik napisał(a):Lenistwo nie popłaca.

W moim wypadku nie jest to lenistwo. Choroba neurologiczna na którą cierpię uniemożliwia mi rytmiczne wykonywanie ruchów "tam i z powrotem". Już widzę niedowierzanie ale poczytaj tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Adiadochokineza.
ObrazekObrazek
Jajacek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje