Bunkier

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Bunkier

Postprzez ModoZbig » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:57

Otóż tak, zbudowałem z nudów coś takiego, miał być to bunkier. Potrzebuje pomocy gdyż nie wiem w jaki sposób go zagospodarować, mianowicie chodzi mi o to że brak pomysłu na dioramkę. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł z góry dziękuję za pomoc.
Jestem początkującym modelarzem i proszę o skomentowanie wyglądu budowli :) :)

Obrazek

Obrazek
ModoZbig

Reklama

Re: Bunkier

Postprzez hubert1997 » wtorek, 25 października 2011, 20:06

Ja rozjaśniłbym ziemię. Wygląda jak glina. Potem poprzecierał, zapigmentował. Mógłbyś pomalować drzwi do bunkra na jakiś bunkrowy kolorek :)
I jeszcze dodaj życia, tj. figurki, roślinność, szpeje-graty-śmieci... :)
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez KK » środa, 26 października 2011, 07:22

W jakim celu moderator zostawił ten żałosny temat a skasował wypowiedzi innych użytkowników w tym moją ,co to ma wspólnego z modelarstwem jakim kolwiek?

hubert1997 napisał(a):....śmieci... :)

to jest jeden wielki śmieć .
KK

Postprzez ewpiga » środa, 26 października 2011, 08:47

Robert Ostrowski napisał(a):W jakim celu moderator zostawił ten żałosny temat a skasował wypowiedzi innych użytkowników w tym moją ,co to ma wspólnego z modelarstwem jakim kolwiek?

Jak by nie było jest to wyczyn modelarski tz. próba zbudowania modelu ziemnego bunkra.
Proszę, podsyłam wskazówki i pomysł na budowę bunkra.
To co do tej pory zrobiłeś odstaw i zacznij na nowo. Wykorzystaj kawałek płyty gipsowo-kartonowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez hubert1997 » czwartek, 27 października 2011, 15:33

Robert Ostrowski napisał(a):W jakim celu moderator zostawił ten żałosny temat a skasował wypowiedzi innych użytkowników w tym moją ,co to ma wspólnego z modelarstwem jakim kolwiek?

Rozumiem, że nie jest to mistrzostwo świata, ale ludzi którzy mają chęć bawić się w modelarstwo, nie powinno się gasić, bo coś im nie wychodzi, tylko dawać porady i prowadzić do celu.
Nie śmiać się, że ktoś nie potrafi złowić ryby, ale dać wędkę i nauczyć...

A tak na marginesie, to zgadzam się z przedmówcą. Z płyty G/K można zrobić cuda! :)
hubert1997

Postprzez konrad » niedziela, 30 października 2011, 15:21

Widzę, że jadą "po nowym" równo. ModoZbig. Moze właśnie zostań przy ziemnym bunkrze, ale po pierwsze:
-przeanalizuj budowę ziemnych bunkrów - Twój bunkier z architektonicznego punktu nie ma sensu
-ziemia nigdy nie jest tak równa. Zakładam, że to tylko podkład. Ja osobiście zbieram ziemie z pola i później ją wrzucam do sitka i działa. następnie mieszam (wszystkie przygotowane materiały muszą być suche!) z piaskiem, trawka i innymi i w ten sposób dostaję bardzo dobrą posypkę. Następnie drzewko, wyższa trawka i inne akcesoria dodaja klimatu dioramcę. Zobacz na prace innych modelarzy, gdzie walają sie hełmy, papierosy, skrzynki, gazety, cegły, liście i bogowie wiedzą co jeszcze.
Pomysł na dioramkę to chyba najprzyjemniejsza rzecz zbudowy: oglądaj archiwalne zdjęcia, zastanów się nad ułożeniem sceny tak, aby była ciekawa dla oglądajacego i nie przejmuj się niemiłymi komentarzami. Bierz pod uwagę rady jakie Ci ludzie dają, a będzie dobrze : :) Czekam na dalsze prace
"Ciesz się, że czujesz ból. To znaczy, że żyjesz"
Gen. Choi Hong-Hi
konrad

Postprzez ModoZbig » wtorek, 8 listopada 2011, 12:25

Dziękujęza pomoc i koledzy macie rację to tylko przykład tego co zwojuje w późniejszym czasie . :) :)
Mi mianowicie chodziło po głowie przez ten ostatni weekend by zrobić tak że z ziemi będzie wystawać tylko okno bunkru z lufą
K.emu a za bunkrem schodki na dół do okopu gdzie będzie przejście do bunkru . Nie wiem czy to wypali ale pokombinuje. :D
Jeżeli koledze Robertowi nie podoba się że młodzi modelarze też są i zaczynają swoją przygodę z modelarstwem to równie dobrze nie musi kolega nie musi przeglądać moich wątków, przecież każdy z nas kiedyś borykał się z błędami , które trudno rozwiązać , w tym celu są właśnie wyrozumiali modelarze , którzy rozwiążą problemy słabszych a z pewnością spróbują nam pomóc i podać jakieś wskazówki na początek . Uważam żę nie powinno tu być takich osób ,które nie lubią , nie chcą pomagać innym początkującym. :!: :!: :!:
ModoZbig

Postprzez KK » wtorek, 8 listopada 2011, 14:18

ModoZbig napisał(a): Uważam żę nie powinno tu być takich osób ,które nie lubią , nie chcą pomagać innym początkującym. :!: :!: :!:

W takim razie złóż wniosek do Administracji Forum o Bana dla mnie.

ps.Nadal uważam,że to co pokazałeś nijak się ma do modelarstwa ,nawet jak bym był początkującym to wstydził bym się takie "coś"pokazać publicznie ,najpierw zapoznaj się z podstawami tego pięknego hobby/tutaj na forum też jest wiele wątków/ i ze stronami z fortyfikacjami a pózniej buduj modele.
KK

Postprzez hubert1997 » wtorek, 8 listopada 2011, 17:39

W takim razie złóż wniosek do Administracji Forum o Bana dla mnie.

Robercie! Ty nic,a nic nie zrozumiałeś! On nie pisze Ci, że nie masz racji, ale że jeśli Ci się nie podobają jego koncepcje to żebyś dał se siana i przeszedł do jakiegoś innego, bardziej ciekawszego dla Ciebie wątku.
hubert1997

Postprzez KK » wtorek, 8 listopada 2011, 17:42

Dobra dam se siana niech dalej buduje "bunkry" typu kopiec kreta a Wy go pochwalcie ,że dobrze mu idzie wtedy napewno się czegoś nauczy.
KK

Postprzez ModoZbig » czwartek, 10 listopada 2011, 14:10

Niech sie kolega uspokoji i skończy tę głupią gadkę-szmatkę i zajmie się tym co uważa za odpowiednie dla siebie.
ModoZbig

Postprzez piotrek666196 » niedziela, 18 grudnia 2011, 22:05

:twisted:
piotrek666196

Powrót do Dioramy - warsztat