Ferrari F40 Tamiya 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari F40 Tamiya 1/24

Postprzez Tatand » piątek, 28 października 2011, 22:10

Witajcie

W tzw. międzyczasie rozpocząłem budowę nowego modelu.Kupiłem go jakiś czas temu. Był częściowo sklejony. Czasem tak mam, że kupuję nieznacznie zaczęte modele. W każdym razie ten miał pomalowaną na czarno kastę (zdecydowanie zalaną), sklejony silnik i złamane słupki przy przedniej szybie. Jak się później okazało brakowało kilku elementów ( o tym za chwilę).
Planuję pomalować go na żółto, wykorzystać metalstickery z emblematami i napisami, oczywiście pasy i tam gdzie mi się uda wstawić siatki fototrawione zastępując oryginalne elementy i/lub uzupełniając.

Poniżej co udało mi się zrobić do tej pory (zacząłem, go robić pod koniec walki z SLRem.)
Elementy wylądowały w zmywaczu wamodu, pousuwałem szwy i poskładałem silnik.

Obrazek
Obrazek
Silnik nie jest jeszcze kompletny. Ślady po wypychaczach, które tak dobrze widać na zdjęciach w rzeczywistości są mniej widoczne; po nałożeniu kasty nie będzie ich widać wogóle.

Okalkowałem i pomalowałem wnętrze i deskę rozdzielczą starając się stworzyć fakturę materiału jakim pokryte są te elementy w rzeczywistości. Flock, według mnie, byłby zdecydowanie poza skalą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I tu się pojawia problem. Jednym z braków w modelu była kalkomania. Może ktoś z Was dysponuje możliwością zeskanowania w wysokiej rozdzielczości całej kalkomanii…

Zrobiłem jeszcze fotele. Dzięki uprzejmości jednego z Kolegów stałem się posiadaczem właściwej kalkomanii.
Obrazek
Obrazek
Fotele wymagają jeszcze poprawek, chociaż to co poprawię i tak nie będzie widać.

Cdn...
Mam nadzieję, że wkrótce.
Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Reklama

Re: Ferrari F40 Tamiya 1/24

Postprzez Kazik » piątek, 28 października 2011, 22:17

Witaj ponownie.
Nie ma o czym pisać.
Wszystko ładnie i czysto. Fotki też super.
Może wskoczył byś z jakimś nowym modelem do konkursu?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Tatand » piątek, 28 października 2011, 22:24

Kazik napisał(a):Może wskoczył byś z jakimś nowym modelem do konkursu?

Przy Waszym poziomie... nic nie zwojuję.
Ale pomyślę. Tylko czasu na hobby mam mało. Widać to chociażby po moich aktualizacjach.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Tatand

Postprzez Kazik » piątek, 28 października 2011, 22:27

Tatand napisał(a):Przy Waszym poziomie... nic nie zwojuję.

Nie kokietuj.
Mi się bardzo podoba Twoja robota.
Jeśli dasz radę zrobić model w 5 miesięcy to spokojnie będziesz się liczył w stawce.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » sobota, 29 października 2011, 08:44

Ładna robota. Co do silnika, to bym dał więcej washa i zdecydowanie poprawił kolektory wydechowe - chociaż trochę zmienił ich barwę, jeżeli nie chcesz symulować przepaleń.

Co do konkursu, to zgadzam się z Kazikiem - startuj, będziesz miał jeszcze większy doping.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » sobota, 29 października 2011, 10:12

Super idzie!

Powiedz, jak uzyskałeś (farba/metoda?) ten ''efekt'' na desce rozdzielczej? Wyszło ekstra!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Tatand » sobota, 29 października 2011, 12:03

Macio4ever napisał(a):Co do silnika, to bym dał więcej washa i zdecydowanie poprawił kolektory wydechowe - chociaż trochę zmienił ich barwę, jeżeli nie chcesz symulować przepaleń.

Washa zasadniczo nie ma, ale będzie. Co do koloru to na zdjęciach wyszedł bardzo niebiesko. W rzeczywistości jest to mniej widoczne, ale spróbuję to stonować.

Mr. Headshok napisał(a):
Powiedz, jak uzyskałeś (farba/metoda?) ten ''efekt'' na desce rozdzielczej? Wyszło ekstra!

Szary C116 RLM Black Gray wymieszany "na oko" mniej więcej pół na pół z C189 Flat Base Smooth preparatem do matowienia farby. Malowany z pewnej odległości żeby uzyskać głęboki mat i i strukturę. Farba "w locie" zasychała i pojawiał się taki nalot. Wcześnie pomalowałem na czarno te miejsca gdzie będą przyciski i pokrętła. Zamaskowałem folią aluminiową, żeby było "ostre" odcięcie. Mam w planach zrobić kalkomanie na te wszystkie pokrętła i jak nie uda mi się zdobyć kalkomanii to dorobię również kalki na zegary.

Co do konkursu to już zdecydowałem (dzięki). Zastanawiam się nad wyborem między dwoma modelami Citroenem 2CV z Tamiyi lub Fordem Thunderbirdem '66 z Hasegawy. Pierwszy, bo to klasyka, a drugi to, biorąc pod uwagę jakość niektórych elementów, niezłe wyzwanie.

Dzięki za uwagi i do następnej aktualizacji.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Tatand

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 31 października 2011, 18:57

Kazik napisał(a):Nie kokietuj.
No właśnie. Ja zesporym zainteresowaniem patrzę na Twoją pracę.
Macio4ever napisał(a):Co do silnika, to bym dał więcej washa i zdecydowanie poprawił kolektory wydechowe
A ja bym właśnie nic nie wash'ował. Kolektory owszem do korekty, ale poza tym silnik jest super. Może to efekt na zdjęciach a może umiejętnego malowania, ale dla mnie wycieniowany jest odpowiednio. No moż edelikatne cieniowanie na kolektorze dolotowym.
Uwaga ode mnie: skoro dobrze idzie ci robienie blaszek fototrawionych to zmień tarcze hamulcowe.
Zderzak od środka będziesz wyklejał?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Tatand » wtorek, 1 listopada 2011, 10:24

TomekWnęk napisał(a):A ja bym właśnie nic nie wash'ował. Kolektory owszem do korekty, ale poza tym silnik jest super. Może to efekt na zdjęciach a może umiejętnego malowania, ale dla mnie wycieniowany jest odpowiednio. No moż edelikatne cieniowanie na kolektorze dolotowym.

Wash będzie delikatny i zdecydowanie na spodniej części silnika.

TomekWnęk napisał(a):Uwaga ode mnie: skoro dobrze idzie ci robienie blaszek fototrawionych to zmień tarcze hamulcowe.

Wcale tak dobrze mi nie idzie. Zawsze robię kilka zestawów więcej. Tutaj tarcze zostaną.

TomekWnęk napisał(a):Zderzak od środka będziesz wyklejał?

Czy chodzi Ci o tylny zderzak? Jest wyklejony w centralnej części przy wydechu folią z pudełka po papierosach. Przy "skrzelach" po prawej i lewej jest kalka karbonowa, której po złożeniu z kastą nie będzie widać :( . Bo, nie pisałem tego wcześniej, tylna klapa będzie nieotwierana. Po zamknięciu był milimetrowy "schodek" między klapą a zderzakiem. Trzeba byłoby coś spiłować, albo doginać zderzak do dołu. Trochę bałem się, że podłoga pęknie na wysokości tylnego zawieszenia.

A silnik będzie widoczny, bo mam ambitny plan, żeby wymienić wszystkie szyby na cieńsze z folii.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Tatand

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 3 listopada 2011, 14:02

Tatand napisał(a):Czy chodzi Ci o tylny zderzak? Jest wyklejony w centralnej części przy wydechu folią z pudełka po papierosach. Przy "skrzelach" po prawej i lewej jest kalka karbonowa, której po złożeniu z kastą nie będzie widać
Tak tylny. Z tego co pamiętam to był z kevlaru - więc żółta kalka jak na fotelach.
Tatand napisał(a):Wcale tak dobrze mi nie idzie. Zawsze robię kilka zestawów więcej. Tutaj tarcze zostaną.
Nie przesadzaj. Tablica w mercedesie wyszła pięknie.
Tatand napisał(a):mam ambitny plan, żeby wymienić wszystkie szyby na cieńsze z folii.
A to brzmi interesująco.
TomekWnęk

Postprzez Tatand » czwartek, 3 listopada 2011, 14:45

TomekWnęk napisał(a):Z tego co pamiętam to był z kevlaru - więc żółta kalka jak na fotelach

Tak własnie jest. Ale ja nie miałem odpowiedniej kalki wtedy, więc jest karbonowa i pomalowana żółtą przeźroczystą :)
Na to i na folię aluminiową "poszedł" lakier półmatowy wymieszany z kropelką czarnej. Taki "smoke". Na zdjęciach pewnie niewiele widać z tego.

Tablice były pierwszy raz. Następne postaram się zrobić je trochę inaczej. Powoli "projektuję" sobie elementy do deski rozdzielczej i kalkomanie, nowe tablice też tam będą.

Co do szyb to, poza tylną, wszystkie mają prosty kształt więc nie powinno być problemu.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Tatand

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 3 listopada 2011, 14:50

Tatand napisał(a):Co do szyb to, poza tylną, wszystkie mają prosty kształt więc nie powinno być problemu.
Ta z tyłu ma jeszcze dodatkowo wycięcia. Ta szyba z zestawu, właśnie ze względu na grubość, nie wygląda zbyt ciekawie, także chętnie zobaczę jak sobie z tym poradzisz, bo poprawa tego powinna sporo dać.
TomekWnęk

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat