Mercedes Benz SLR Tamiya 1/24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Mercedes Benz SLR Tamiya 1/24

Postprzez wuen » wtorek, 1 listopada 2011, 12:50

portalus napisał(a):Lakier rewelacja - masz na to swój patent?
Poproszę o fotkę rozwiązania/patentu na odstającą maskę z magnesikami.
Zamiana felg to minutka.
Wuen - kończ SLSa i zabieramy się za SLRy, jak już wygrzebałem z pudła po przeprowadzkach 3 transkity 722/722 GT i cabrio ale za nic się nie tykam póki nie skończę SLSa i Bugatti a mam jeszcze rozgrzebane F599 i MP4/13.

1. też jestem pod wrażeniem - jak widać dobra polerka daje efekty
2. pomysł z magnesikami bardzo dobry - właśnie zamówiłem kilka neodymowych miniaturek - przydadzą się również do mieszania farbek
3. kończę konkursowe Porsche i biorę się za SLS'a a potem cała seria "gwiazdorów" - SLR, SL65 black, 300 SLR...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

Postprzez portalus » wtorek, 1 listopada 2011, 19:33

wuen napisał(a):SLR, SL65 black

No to jesteśmy umówieni.
portalus

Postprzez Tatand » wtorek, 1 listopada 2011, 22:29

portalus napisał(a):Lakier rewelacja - masz na to swój patent?

I kto to pisze... ;o)
Nie mam żadnego swojego patentu. Korzystam z tego co tu piszecie. Podkład, kolor i lakier. Wszystko Gunze.
Polerka. Najpierw delikatnie papier wodny 2000 (wiem to zbrodnia :) ) później mechanicznie (proxxon PS-13) i ręcznie pastami Fine i Finish Tamiyi, a na koniec wosk. Mycie ciepłą wodą po każdym polerowaniu.
Pastami polerowałem naprzemiennie. Czasami po paście Finish coś znajdowałem i wracałem do Fine. Długo to trwało...

portalus napisał(a):Poproszę o fotkę rozwiązania/patentu na odstającą maskę z magnesikami.

Proszę...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W zderzaku jest "pastylka" średnica 2 mm i wysokość 1mm. W masce przycięty i zeszlifowany prostopadłościan 3x3x1mm do wielkości mniej więcej 1x3x1mm (ciężka praca takie szlifowanie). Później to zamalowałem.

Tablice

Z bliska wszystko jest przerysowane. Chciałem jak najdokładniej ją pokazać. Od siebie napiszę, że kalka ułożyła się bardzo dobrze. Trochę zalałem ją lakierem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z pewnej odległości jest lepiej
Obrazek
Obrazek

I inna tablica
Obrazek

I ostatnie...
Jak widać koła już są we właściwą stronę.
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Paweł

P.S.
Też mam kilka mercedesów do zrobienia :)
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Postprzez wuen » wtorek, 1 listopada 2011, 22:41

Na dużych zbliżeniach widać pofalowaną powierzchnię "tablicy" - chyba nie dawałeś softer'a na kalkę...
Moje rozwiązanie problemu odstającej maski z użyciem magnesików będzie trochę inne - bo i inne magnesiki zastosuję - warsztat wkrótce :lol:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez levee » środa, 2 listopada 2011, 00:41

Dzięki za fotki tablic rejestracyjnych.
Na jakiej drukarce i na jakim papierze były drukowane te kalkomanie?
A może masz zdjęcie wytrawionych tablic jeszcze przed malowaniem i/lub położeniem kalkomanii?
levee

Postprzez Tatand » środa, 2 listopada 2011, 10:11

wuen napisał(a):Na dużych zbliżeniach widać pofalowaną powierzchnię "tablicy" - chyba nie dawałeś softer'a na kalkę...

Następne będą lepsze. Dawałem i Seta i Sola.

levee napisał(a):Na jakiej drukarce i na jakim papierze były drukowane te kalkomanie?
A może masz zdjęcie wytrawionych tablic jeszcze przed malowaniem i/lub położeniem kalkomanii?

Drukarka laserowa Brother 94.. coś tam. Nie wiem dokładnie. Drukowałem u kolegi. Papier to przezroczysty do kalkomanii chyba BMF. Już nie pamiętam. Dawno go kupowałem.
Zdjęć nie mam, ale teraz przy budowie Forda będę sporo trawił (m.in. tablice) to pokażę.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli