Chinese J-11B (Su-27) - Trumpeter 1/72

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Chinese J-11B (Su-27) - Trumpeter 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 3 listopada 2011, 18:03

Po latach zapowiedzi, wreszcie w sprzedaży! Teraz tylko poczekać na pierwsze recenzje - oby pozytywne.

http://www.scalesky.com/review/model-kit/098-trumpeter-1-72-chinese-j-11b.html
Przemek - MaXus

Reklama

Re: Chinese J-11B (Su-27) - Trumpeter 1/72

Postprzez RAV » czwartek, 3 listopada 2011, 18:20

Recenzje już widziałem na którymś forum. Generalnie bez entuzjazmu, zwłaszcza patrząc na skośne komory podwozia głównego.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 4 listopada 2011, 07:34

RAV napisał(a):Recenzje już widziałem na którymś forum. Generalnie bez entuzjazmu, zwłaszcza patrząc na skośne komory podwozia głównego.

Byłaby wielka szkoda, tym bardziej, że wielu (m.in. i ja) wiązało z tym modelem wielkie oczekiwania.
Ale poczekam, aż się model upowszechni, na czynniki pierwsze rozłożony zostanie - może nie będzie tak źle.
Przemek - MaXus

Postprzez erkamo » niedziela, 6 listopada 2011, 01:01

Te skośne komory to wcale nie musi być taki wielki błąd ;o)
Możliwe, że komory są skośne? Może ktoś ma fotki ewidentnie wyjaśniające błąd Trumpetera. :)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 6 listopada 2011, 06:25

erkamo napisał(a):Te skośne komory to wcale nie musi być taki wielki błąd ;o)
Możliwe, że komory są skośne? Może ktoś ma fotki ewidentnie wyjaśniające błąd Trumpetera. :)

Ja akurat mam dobrego znajomego. który ma "bzika" na p-cie geometrii oraz linii podziałowych. Poczekam, aż On nabędzie nowinę Trumpetera, przymierzy do kilkunastu planów, porówna ze zdjęciami samolotów, modelami Italeri, Airfixa, nowej Hasegawy, zda mi tradycyjny, kilkunastominutowy wykład i wtedy będę wiedział, czy nabędę T... czy H... ;o).
Przemek - MaXus

Postprzez erkamo » niedziela, 6 listopada 2011, 11:38

Na razie, dosyć wiarygodnie wypadają oceny na ARC. Tzn. otwory wnęk podwozia są skoszone, ale same komory nie są.
Wyszłoby na to, że nawet po 20 latach wymodelowywania Su-27, pomimo wszystkich CADów, CAMów, tysięcy fotek, nadal stanowi tajemnicę nie do zbadania. :twisted:
Trumpeter może się wybronić ceną i mniejszą ilością, lub mniej istotnymi babolami. :mrgreen:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez karambolis8 » niedziela, 6 listopada 2011, 13:12

Ja tam kupuję, o ile będzie nie droższy niż Hase.

EDIT:
Ktoś poszperał w temacie skośnych wnęk podwozia:
Jest tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na HobbyEasy kosztuje 178 HKD co daje ok 72zł. Czyli powinien być tańszy niż Hase :mrgreen:
karambolis8

Postprzez erkamo » niedziela, 6 listopada 2011, 16:18

Ok karambolis, tylko te fotki nie dają odpowiedzi na pytanie o ułożeniu samych wnęk podwozia, NIE otworów do nich.
Wg analiz na ARC położenie wnęk można wykoncypować na podstawie fotek od góry i tam "widać", że wnęki nie są przekoszone, ale same otwory (co widać na wielu fotkach) i owszem.
W sumie chyba niewiele znaczący szczegół.
Samo przekoszenie całości tego elementu uwzględnione w modelu jest raczej na plus. Hasegawa tego nie ma.
Pozdrawiam

erkamo.

erkamo

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie