Warunki przechowywania farbek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Warunki przechowywania farbek

Postprzez hacz » wtorek, 1 listopada 2011, 20:44

Witam Panowie ostatnio po przeprowadzce z bloku do doku, zauważyłem że mam problem z farbkami. To znaczy że nagle zaczęły mi gęstnieć i wysychać zarówno emalie jak i akryle. Czy to dlatego, że nie mam w modelarni stałej temperatury tak jak w bloku.
hacz

BoB 3 miejsce

Reklama

Re: Warunki przechowywania farbek

Postprzez belfer » środa, 2 listopada 2011, 12:00

pojemniczki trzymasz w jakiejś kasetce czy luzem? w jakich temperaturach je trzymasz?
belfer

Zimna Wojna 1

Postprzez hacz » środa, 2 listopada 2011, 12:13

Raczej luzem. Tem. teraz w okresie powiedzmy zimowym to od 15-20 stopni tak około, latem często na przeciągu, no i w tem. tak nawet do 30 stopni. :-/
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Rafal » środa, 2 listopada 2011, 13:27

A trzymasz zakrętkami do dołu czy do góry?

Czyścisz za każdym razem dokładnie puszkę/opakowanie i wieczko z farby która zbiera się na krawędzi po otwarciu tak żeby były suche?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez hacz » środa, 2 listopada 2011, 13:41

Trzymam zakrętkami do góry, to źle? Staram się czyścić jak najdokładniej.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez belfer » środa, 2 listopada 2011, 16:39

w moim przypadku trzymanie farb normalnie czy wieczkiem na dół nie robiło różnicy. - jeśli chodzi o wysychanie. Mam niektóre Humbrole od 7 Lat i trzymają się świetnie, niektóre w rok po otwarciu średnio nadawały się do malowania (aerograf) Przewracam co jakiś czas aby pigment tak się mocno nie osadził na dnie (mniej mieszania).
Dodaj rozcieńczalnika, dobrze wymieszaj, włóż farby do jakiejś kasetki (ja mam taki po zestawie sztućców) lub nawet karton i obserwuj co się będzie działo.
pzdr
Krzychu
belfer

Zimna Wojna 1

Postprzez Macio4ever » środa, 2 listopada 2011, 19:46

Wydaje mi się, że to zbieg okoliczności. Ja wszystki mam w szufladzie, niektóre ma ją po 6 lat z górką i dopóki są porządnie zakręcone nic się nie dzieje.

Wieczkiem do góry trzymam, lubię wygodę ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Salva » czwartek, 3 listopada 2011, 21:41

belfer napisał(a):Dodaj rozcieńczalnika, dobrze wymieszaj, włóż farby do jakiejś kasetki (ja mam taki po zestawie sztućców) lub nawet karton i obserwuj co się będzie działo.

To teraz mnie zaskoczyłeś... Czytałem parę razy, także na forach, żeby właśnie unikać dolewania rozcieńczalnika. Podobno po dłuższym czasie uszkadza się pigment. Nie pamiętam tylko czy tyczyło się to akryli czy olejnych, a może jednych i drugich.
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez HK » piątek, 4 listopada 2011, 00:12

Wszystko zależy od konkretnej farby i rozpuszczalnika. Dawnym, olejnym Humbrolom dolanie rozpuszczalnika (nawet firmowego) zdecydowanie szkodziło. Jak jest teraz, nie wiem. Połączenie Gunze C, albo surfacer + Mr Color Thinner z mojego doświadczenia wydaje się bezpieczne. Tamiya + rozcieńczalnik Tamiya chyba też, chociaż jeszcze za krótko taka mikstura u mnie leży. Z kolei dawno temu, miałem głupi pomysł 'ratowania' zgęstniałej Tamiyi wodą destylowaną i na dobre jej nie wyszło.
Hendryk
HK

Postprzez Macio4ever » piątek, 4 listopada 2011, 09:15

Mam kilkuletnie Tamiye zalane ich firmowym rozpuszczalnikiem i jak dotąd nie zauważyłem żadnych oznak złego wpływu takiego zabiegu. To samo dotyczy Gunze C oraz emalii Tamiya.
Mam tylko zasadę, że przy takim rozcieńczaniu używam dedykowanego rozpuszczalnika.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez belfer » piątek, 4 listopada 2011, 09:44

Salva napisał(a):To teraz mnie zaskoczyłeś... Czytałem parę razy, także na forach, żeby właśnie unikać dolewania rozcieńczalnika. Podobno po dłuższym czasie uszkadza się pigment. Nie pamiętam tylko czy tyczyło się to akryli czy olejnych, a może jednych i drugich.

Gdy jeszcze malowałem pędzlem (humbrol)i widziałem, że coś farbka mi gęstnieje, dolewałem zawsze odrobinę benzyny lakowej, nie zauważyłem ujemnych skutków.
belfer

Zimna Wojna 1

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje