Murek napisał(a):Czym rozcieńczasz i jak maskujesz (taśma do modelu czy z dystansem), bo efekt malowania, zwłaszcza, że to Pactra świetny?
Osobiście uważam Pactrę za całkiem dobrą farbę, i szczerze napiszę że można malować i to z dobrym skutkiem, przez Wielu chyba jest niedoceniana. Ale są także minusy, coś za coś.
Co do Twojego pytania, Pactra położona na obowiązkowy podkład, PanPowierzchniak mocno rozcieńczony, potem przetarty jeszcze zmywakiem kuchennym w celu delikatnego zarysowania.
Pactry,a wogóle akryle rozcieńczam rozcienczlnikiem typu "Absolwent" , zostało mi po ślubie 5 butelek i stały tak od 2006 roku.
Nie miałem problemu z takim uniwersalnym rozcienczalnikiem, stosowanie wody do Pactry jest moim zdaniem złym pomysłem, gdzieś sie rozpływa lepkość.
Maskowanie dół/góra od taśmy Tamki na ostro, zero luzu, nic się nie podlało na całej długości. Z tym podciekaniem akryli to co zauważyłem, dużo zależy od ciśnienia, jak dasz za dużo podwianie farby murowane.
Powierzchnia jest satynowa, gładka więc jest dobrze, gorzej będzie z plamami, mam dyszę 0,2mm ale farby Humbrol nie nadają się do dokładnego malowania. Za nic w świecie nie mogłrm trafić dobrego rozcieńczenia, raz za mało, zar za dużo, różne ciśnienie i nic, poddałem się. Przypuszczam że pigment jest grubo mielony i farba ma za małą "rozdzielczość" Przy Model Masterze nie mam takich problemów , przy ostatnim A-10 plamy układały się dobrze bez zbędnego odkurzu. Ot tyle moja odpowedź, chyba nazbyt obszerna.
Pozdrawiam
Marcin
ps. Twojego Bf-a Murek chyba także traktowałeś Pactrą?