przez MesserDesign » czwartek, 3 listopada 2011, 17:44
Witam, Trochę to trwa - ostatnio mniej czasu mam na modelowanie. Pomalowałem wnętrze kolorem bazowym - goldbrown z Vallejo. Za pomocą niższego ciśnienia i nieco gęstszej farby nadałem delikatnej faktury na podłogę, tylną półkę, miejsca za fotelami oraz deskę rozdzielczą. Niestety przy tym kolorze nie widać tego na zdjęciach tak, jak bym chciał.
Na fotelach farbę delikatnie przetarłem miękką szmatką - stad ten półmat.
No i dwa nieco ciemniejsze zdjęcia - próbowałem uchwycić w/w fakturę, ale nie za bardzo to wyszło.
Teraz czas na długie i mozolne maskowanie pod następne dwa kolory wnętrza.
przez MesserDesign » środa, 9 listopada 2011, 18:04
Witam, Na wstępie parę wyjaśnień. Kolor to goldbrown - złoty brązowy. Jest to ciepły piaskowy kolor zmieszany z żółtym i kroplą brązu. Na moim monitorze kolor jest oddany w 100%. Nie wpada w zielonkawy.
Faktura - zdjęcia będą w kolejnej aktualizacji - tu już akumulatorki mi padły .
Odcinek 12 dotyczył malowania na kolor bazowy ( zapomniałem dodać ).
Odcinek 13 Drewno
Ponieważ od początku nie zamierzałem trzymać się pudełkowej kombinacji kolorów, postanowiłem nieco "upiększyć" wnętrze BMW. Na początek za pomocą taśmy maskującej Tamiya i folii aluminiowej zamaskowałem deskę oraz konsolę środkową.
Następnie pomalowałem to co nie było zamaskowane brązową farbą. Musicie mi uwierzyć na słowo, że to brąz, bo na zdjęciach wyszedł piaskowy - muszę zmienić coś w ustawieniach aparatu.
Kolejnym krokiem jest naniesienie plamek mających imitować słoje i przebarwienia w drewnie. Do tego celu użyłem bardzo cienkiego pędzla retuszerskiego - 0000 Italerii oraz czarnej farby. Plamki nanoszę chaotycznie, im bardziej zróżnicowane tym lepiej.
Tak przygotowane elementy pokrywam mieszanką transparentnego pomarańczu i czerwieni. Mieszanka w moim przypadku wynika z chęci uzyskania koloru drewna typu mahoń. Sam pomarańcz da jaśniejsze drewno.
A na sam koniec pokryłem wszystko lakierem błyszczącym z Vallejo. Dwie warstewki jako zabezpieczenie koloru - będzie jeszcze kilka warstw w czasie swym i delikatna polerka. Tak się to prezentuje po zdjęciu maskowania - jest kilka rzeczy do retuszu - no cóż, dam radę
Tutaj jeszcze pomalowana w ten sam sposób kierownica, drążek zmiany biegów i lewarek ręcznego. Są jeszcze bez bezbarwnego.
Tu widać porównanie koloru przed bezbarwnym ( kierownica ), a po bezbarwnym ( konsola na desce ):
Sam pomysł z imitacją drewna super. Kierownica wyszła idealnie ale konsola i tunel... tu już nie przypomina drewna... Myślę, że nawet pędzelek 000 to za dużo w tej skali , trzeba było użyć igły od strzykawki.... można nią naprawdę cienkie kreseczki, zygzaki i plamki robić. Efekt byłby o niebo lepszy i odrazu przychodziłoby na myśl drewno... a tak.. tylko kolorystyka przypomina mahoń
przez MesserDesign » środa, 9 listopada 2011, 19:01
DarkWing o strzykawce zapomnij - nie ma kontroli nad farbą takiej jak pędzel. Proponuję zobaczyć jak wygląda drewno np najnowszych Rolls Royce - specjalnie się wybiera takie drewno by miało ciapki. Samo w sobie nie przypomina drewna. Sam wygląd zmieni się jeszcze nieco jak dojdą detale
Możliwe że dodam jeszcze pojedyncze kreski - cienkie.